Denník N

Co si myslí Danuše Nerudová a Pavel Macko o budoucí obnově a prosperitě Ukrajiny, Slovenska a EÚ?

Pavel Macko je generál a v historii nejvýše postavený Slovák ve strukturách NATO. Danuše Nerudová je česká ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně, která aktuálně kandiduje na prezidenta ČR. O obnově Ukrajiny je třeba hovořit, abychom po válce neztráceli měsíce. Bude velmi prospěšná i pro Slovensko.

❧ Obsah
01:16 – Viac ľudí, vrátane slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej, dnes hovorí o budúcej prosperite Ukrajiny. Je to už podľa vás téma?
03:03 – Bude Ukrajina po vojne prosperovať?
08:35 – Čo musí splniť Ukrajina, aby sa stala plnohodnotným členom EÚ?
12:03 – Prečo by mala byť Ukrajina v EÚ?
14:09 – Aké budú ukrajinské vojnové škody a kto by ich mal platiť? Aké sú možné scenáre obnovy na Ukrajine?
19:41 – Máme stratégiu pre Ukrajinu? Stratégiu pre Rusko?
26:40 – Prečo by mala byť súčasťou stratégie EÚ spoločná obrana a surovinová bezpečnosť? Existujú indície, že sa už začína plánovať a pripravovať obnova?
28:00 – Existuje analýza, že na budúcom rozvoji Ukrajiny bude najviac prosperovať EÚ. Súhlasíte?
33:12 – Uchopte svoju krištáľovú guľu: Čo sa podľa vás v budúcnosti ekonomicky najviac zmení?
39:33 – Je aktuálna situácia šancí začať robiť v budúcnosti niečo lepšie? Ukazuje nám aktuálny stav niečo pozitívne?
43:08 – Zvládnu naši a európski politici aktuálnu situáciu?
45:05 – Danuše Nerudová: 6. apríla ste prednášali pre študentov Mendelovej univerzity v Brne o ekonomickom pohľade na vojnu na Ukrajine. Zmenil sa odvtedy váš pohľad?
45:56 – Mala by ČR prijať euro?
47:08 – Ako by mala ďalej ČR postupovať, aby české firmy na obnove Ukrajiny úspešne participovali?
48:03 – Danuše Nerudová: Dva dni pred začiatkom vojny ste sa vyjadrili pre Forbes o podpore Ukrajiny: „Je čas konať a postaviť sa za to správne, aj keď nás to bude bolieť.“ Ak sa stanete prezidentkou, budete uvažovať a konať rovnako?
50:32 – Prečo bude východ Slovenska prosperovať z prosperity Ukrajiny?
51:32 – Pavel Macko: Päť dní pred začiatkom vojny ste na svojom blogu napísali: „Bez našich slobôd by Putinov režim nemohol budovať piate kolóny a šíriť masovú propagandu priamo vo vnútri ostatných krajín.“ Nie je na čase s dezinformáciami bojovať efektívne? Aké má možnosti armáda?
55:22 – Veríte číslam ruských strát, ktoré aktuálne Ukrajina uvádza?
57:44 – Bude Rusko kolóniou Číny, EÚ alebo ho čaká rozpad?

Teraz najčítanejšie

Jiří Ščobák

Pocházím z Prahy, déle, než polovinu života jsem v Bratislavě. Calleruji square dance, rád cestuji, fotografuji. Baví mě zoologie, archeologie, antropologie, historie, evoluce a etologie. Doma mám 30 akvárií nebo miniakvárií. Sbírám filmy, přibližně polovinu z toho, co vidím, tvoří japonská, jihokorejská nebo čínská kinematografie. Komentuji na ČSFD (jirka_šč). Sbírám akvarijní rostliny, moje akvária jsou low-tech. Mám ženu a tři dcery. Moje firma organizuje soutěž finančních produktů Zlatá minca. Od roku 2006 bloguji na Sme, teď jsem také na blogu N.