Denník N

SCI FI VIII

Makara nie je makak. Makak skáče fenomenálne zo stromu na strom. Makara skáče do reči a ďaleko nezájde. Dá otázku napr. pani Záborskej a v polovičke odpovede, mu to zjavne stačí, lebo skočí a potom pol minúty rozpráva monológ. Neviem o čom, pani Záborská rozpráva súčastne s pánom Makarom v diskusii. No ja si platím dane, koncesionársky poplatok. Na sťažnosť na RTVS mi za mesiac a pol nik neodpísal. Aká úcta k občanom. Tak si myslí náš občan, ktorý pozerá diskusiu RTVS on line niekde z rovníkovej Afriky, kam odišiel pred časom i s úsporami. V snahe znižovať pôsobenie inflácie a s chuťou žiť normálne.

Počul občan, že v jeho domovine už odstránili i posledný tank a ten poputoval za mediálnej pozornosti niekam, kde ho potrebujú viac.

Z tej krajiny postupne prichádzajú ich občania do jeho domoviny a pýtajú sa, ako sa chcete s nami rozprávať, ako si vás máme vážiť, keď nemáte ani jeden tank…

Argumenty v zmysle pozorovania pôsobenia síl v prírode, v zmysle učenia dávneho CH. Darwina, sú predsa známe…teória vyjednávania tiež. Vieme, aké máme šance vyjednávať zmysluplne s priateľmi.

Nie je priateľ ako priateľ a niekde je v hre skôr rozhodovanie medzi viacerými možnosťami, z ktorých každá je nie veselá….

Pamätá sa, išiel na záhradu. Kosil stráne, myslel na rodnú hrudu, dýchal letné vône čerstvo pokosenej vysokej trávy. Zabodávala sa mu do ponožiek celá plejáda rôznych semien, pichliačov, dômyselne vymyslené  riešenia Matky prírody vo veci udržania ich rodu na tomto svete. Miešalo sa mu to v senzorickom aparáte do jedného mohutného koktailu.

Potom s malým úpalom čakal na vlak domov. V diaľke zbadal autobus, ktorý by i chytil, keby vedel, že sa zmenil grafikon.

Hľadal tieň a zrazu na tej „Sahare“ zaznie reproduktor. Hlásy hlas niečo. NIe, nie je to meškanie, ako keď sem išiel. Ale ide o to, že nečakane sa dozvedá, že vlak príde o chvíľu. Ale z opačného smeru.

A teda, kedy príde ten jeho vlak???

Veď nemohol mu újsť!

Jednoducho, zdá sa, sci fi, ten vlak neprišiel.

Má čakať?

Má staviť na ten bus?

Bus príde o hodinu. Staví na bus.

Ide na pivo do miestnej reštiky. Dá si plzeň a tyčinky. Platí skoro štyri eury…

Potom ide na zastávku integrovanej dopravy v tom hlavnom meste a zisťuje, že busy nebudú obsluhovať tieto zastávky, lebo opravujú železničné priecestie. Predpoklad je, že do 28.5. to bude ok. Ale je predsa 12.6. a ten oznam tu visí stále!

Príde teda bus v tejto trhovej ekonomike, v štáte EÚ, alebo nepríde?!

Ako sa dostane domov?

Kedy príde vlak a kade ide autobus?

KOho to zaujíma?

Ĺudia sedia v reštike, pijú pivo. Sledujú tv, Puškárová má nový melír a sú tu správy. Správy o hádaní a o skákaní  do reči. Prehliadka arogancie a argresivity.

Deti chú svoje vzdelanie. Učitelia sú tí, ktorí im ho dajú.

Sú príklad.

Veď vieme, že najskôr treba veriť, potom niečo robiť a na záver mať nádej, že to dobre dopadne.

Teda v tomto garde, by predsa mohol byť učiteľom pre dieťa i niekto z rodiny, niekto, kto chodí do práce a občas sa mu niečo podarí  – i reálne – spraviť. Dostane za svoju schopnosť a múdrosť i odmenu.

Odvaha niečo robiť. Odvaha učiť o tom, čo iní robia.

Rozdodnime sa v čas i v otázke, či sa deti neučia i príkladom. Či ich nevychováva i vnímanie bežného života, chodu spoločnosti, to, čo je v médiách. Ako sa rozprávajú „dospelí“. Ako to vyzerá v prírode a v skutočnom živote. Ako sa vyjadruje neznámy „priateľ“, hráč on – line hry, z druhého konca sveta, s ktorým sa Vaše dieťa baví po anglicky…

A tak, ako spomína, predstavuje si život na Slovensku, vníma to teplo, dusno, kozičky, zvončeky na ich krkoch, ako sa pohybujú pomaly sem – a tam, že veru na Slovensku mu vadilo i teplo, a teraz je rád, i za teplo, vďačný..len keď má pokoj. Necestovať  s úpalom v buse s plne pustenou klímou, s pocitom na duši, že nie je na energie… hlavy bôl.

Priatelia, ktorí celosvetovo nastavujú siete, ešte do končín, kde žije, neprišli. Nie je tu ropa, nie je tu plyn. Slniečko, hudba tam tam, sem tam bongo, či nejaká bujará zábava. Komunita žije tradične. Nebaví sa hodnotením šašov na tlačovkách. Vnútorná sloboda v časoch dusných,  v letnom dni, je možná. Predstava o nefungujúcej doprave, nedostatku financií na platy učiteľov a zdravotníkov sú tu našťastie sci – fi.

Teraz najčítanejšie