Denník N

Ľ. Lesná: Únos — Čierna diera demokracie (Čitateľský denník 26/2022)

„Hovorili sme o ťažkých zločinoch, ktorých bol Oskar svedkom, o podvodne vyfabrikovanom predaji obrazu Klaňanie sa troch kráľov, ktorý dovtedy patril Biskupskému úradu v Banskej Bystrici, o únose prezidentovho syna, ale aj o zavraždení Oskarovho najlepšieho priateľa Róberta Remiáša, a dlho do noci sme sa čičíkali nádejou, že raz pravda vyjde na povrch a zločinci týchto závažných trestných činov budú potrestaní. Ale v skutočnosti sme boli všetci traja presvedčení, že sa to nikdy nestane. Lebo pravda vypláva na povrch v rozprávkach a v hollywoodskych detektívkach, ale málokedy u nás, v posttotalitnej krajine, kde si ľudia prestali pravdu vážiť a veriť jej.“

Keď som mal päť rokov, tajná služba našej krajiny uniesla prezidentovho syna. Mizli tu ľudia, vybuchovali autá, mafiáni si vybavovali svoje účty v pochybných podnikoch a politici udeľovali samo-amnestie. Vlastne ani neviem, čo k tomu napísať. Deväťdesiate roky.

Novinárka Ľuba Lesná sa pri príležitosti rušenia Mečiarových amnestií v roku 2017 rozhodla oprášiť dvojicu svojich starších textov a spojiť ich do jednej knihy, ktorá popisuje stav „čiernej diery demokracie“ — porevolučného Slovenska.

V krátkych kapitolách popisuje nielen zavlečenie Michala Kováča mladšieho do Rakúska, ale aj kauzy okolo predaja triptychu Klaňania sa troch kráľov a firmy Technopol a vraždu Róberta Remiáša. Každá časť nového príbehu začína predstavením hlavných aktérov, čo je veľmi nápomocné najmä pre mladšiu generáciu čitateľov neznalú dobových reálií. Lexa, Mečiar, Gaulieder, Fegyveres, Gašparovič — každému z nich je tu venovaný samostatný odsek..

Únos je — až na zopár zdramatizovaných častí — písaný ako skriptá pre študentov žurnalistiky. Miesta, osoby, citáty, dátumy. Náročné čítanie. Jeho úlohou však nie je pobaviť, ale byť mementom v krajine, kde ľudia veľmi rýchlo a jednoducho zabúdajú. A to sa mu darí.

Ľ. Lesná: Únos — Čierna diera demokracie
Inštitút pre verejné otázky, 2017
324 strán
*
70 %

Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať na:
Spotify, SoundCloude, Apple alebo Google podcasts.

Moju výtvarnú tvorbu môžete sledovať na:
Facebooku alebo webe.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.