Denník N

Povedzme si na rovinu, je cena za čistenie fasády naozaj privysoká? (I. časť)

Povedzme si na rovinu, je cena za čistenie fasády naozaj privysoká? (I. časť)

Pokiaľ ide o čistenie fasády, cena je jedným z dôvodov, pre ktoré sa majitelia nehnuteľností obávajú osloviť profesionálnu firmu, prípadne sa do čistenia pustia rovno sami alebo nad čistením ani nepremýšľajú a fasádu sa rozhodnú „iba“ premaľovať. A pritom by ich cenová ponuka možno veľmi príjemne prekvapila, najmä ak by si ju vedeli dať do kontextu so všetkými benefitmi, ktoré profesionálne čistenie fasád prináša.

Nový náter verzus čistenie fasády – čo sa oplatí viac?

Jedno z najčastejších riešení, pre ktoré sa majitelia nehnuteľnosti rozhodnú, keď zistia, že ich fasáda je znečistená, je nový fasádny náter. V niektorých prípadoch to môže byť z nevedomosti, pretože nevedia, že existuje možnosť fasádu vyčistiť, ale oveľa častejšie je to z dôvodu, že sa obávajú príliš vysokých finančných nákladov. Tak si to teda porovnajme:

  • čistenie fasády – cena sa pohybuje okolo 3,8 eura za meter štvorcový
  • nový fasádny náter – cena sa začína približne na 12,8 eura za meter štvorcový

To znamená, že profesionálne čistenie fasád vás môže vyjsť až o 70% lacnejšie, než nový fasádny náter! Navyše, vyčistenie fasády váš problém vyrieši, zatiaľ čo nový náter ho iba prekryje, a tak sa skôr či neskôr znova objaví.

čistenie fasády cenacistenie fasady cenaČistenie fasády nepotrebujem, veď je to iba estetický problém…

Druhým extrémom je, keď sa majitelia rozhodnú celý problém so znečistenou fasádou ignorovať. Veď predsa ide iba o estetický problém, no nie?

Znečistená fasáda však nemusí byť iba zdrojom nepríjemných emócií – od znechutenia, až po pocit hanby – ale môže byť aj zdrojom zdravotných ťažkostí. Póry fasády sú totiž ideálnym miestom pre vznik a rozmnožovanie plesní a práve tie, ako iste viete, môžu byť príčinou najrôznejších zdravotných problémov. Tie môžu zahŕňať alergie, problémy s imunitou, respiračné či kožné ochorenia a mnoho ďalšieho.

Ani toto ešte nie je dostatočným dôvodom, prečo absolvovať umývanie fasády čo najskôr? Pozrime sa teda na financie. Zanedbaný stav fasády výrazne skracuje jej životnosť. Nánosy špiny môžu spôsobiť, že fasáda začne praskať alebo úplne opadávať. A v takomto prípade už bude na čistenie naozaj neskoro. Jediným riešením totiž bude investovať do opravy fasády, čo vás vyjde niekoľkonásobne drahšie.

Dobre, nový náter či ignorovanie problému sme už snáď vylúčili, ale čo napríklad svojpomocné čistenie fasády a jeho cena? A čo ak vám povieme, že profesionálne čistenie fasád vám môže financie nielen ušetriť, ale aj zarobiť? Prečítajte si pokračovanie článku…

Teraz najčítanejšie

Valmax

Profesionálne čistenie fasád. Šetríme Váš čas aj peniaze.

Tento blog je platený.