Denník N

TOP 5 knižných noviniek (júl/1/2022)

TOP 5 knižných noviniek
TOP 5 knižných noviniek

Každý deň vyjde na svete viac kníh, ako sme schopní prečítať za celý život. Ponuka je pestrá, a preto je potrebné si pozorne vyberať, do akej knihy investujeme svoje peniaze a čas. Život je prikrátky na to, aby sme čítali zlé knihy. Keďže je nemožné písať rozsiahlejšie recenzie na každú jednu knihu, ktorá sa mi dostala do rúk či ma zaujala, v rubrike TOP 5 knižných noviniek budem pravidelne upozorňovať na zaujímavé knižné tituly, ktoré vychádzajú, resp. už vyšli a stoja za prečítanie.


 

1. Ako sa rozhodujeme

Ako nám neočakávané objavy neurovedy pomáhajú robiť lepšie rozhodnutia

Ako sa rozhoduje ľudská myseľ?
A ako sa môžeme rozhodovať lepšie?
Máme sa riadiť intuíciou alebo racionálnou analýzou?

Filozofi od čias Platóna vnímajú rozhodovanie ako čisto racionálny alebo emocionálny proces. Ide však o mýtus, ktorý čoraz viac naráža na ostré hrany poznatkov modernej neurovedy. Keď vedci pomocou najmodernejších neurovedeckých prostriedkov otvorili čiernu skrinku ľudskej mysle, zistili, že myseľ pracuje ako výsledok spolupráce rozumu a emócií, pričom obe tieto zložky mozgu sú nevyhnutné pre prirodzené fungovanie človeka. Uprednostnenie jednej pred druhou vedie k horším výsledkom, ako sme si pôvodne mysleli.

Myslíme si, že keď si ideme kúpiť dom, racionálne zváženie všetkých premenných povedie k lepšiemu a „rozumnejšiemu“ výsledku. Výskumy však ukázali, že naše emocionálne podvedomie pozná „správnu“ odpoveď skôr, ako časti mozgu, ktoré sú zodpovedné za racionálne vyhodnotenie.

Neurologické, behaviorálne a psychologické výskumy potvrdili, že racionalita ľudského správania je dlhodobo preceňovaný jav. Lehrer píše: „Predpoklad o racionálnom ľudskom správaní má len jeden háčik – je chybný. S tým, ako mozog funguje, nemá nič spoločné.“

Jonah Lehrer vo svojej knihe analyzuje faktory a mechanizmy, ktoré sú zodpovedné za naše rozhodovanie. Dozvieme sa napríklad, prečo príliš veľa rozmýšľania viac škodí ako prospieva, prečo by sme mali počúvať intuíciu, akú funkciu v procese rozhodovania zohráva dopamín, prečo by sme sa mali vyhýbať veľkému množstvu informácií, či ako súvisí morálka s našou emocionalitou.

Knihu Ako sa rozhodujeme si môžete zakúpiť tu

2. Odpracuj si svoje ja

Spoznaj svoje vzorce správania, vylieč sa z minulosti, pretvor svoje ja

Dr. Nicole LePera vo svojej klinickej praxi často narážala na obmedzené možnosti tradičnej psychoterapie. Svojim pacientom – a sebe – však chcela ponúknuť viac, preto vykročila na cestu budovania jednotnej filozofie duševného, fyzického a duchovného zdravia. Dosiahnuté výsledky jej zmenili život, preto sa so svojimi poznatkami začala deliť a čoskoro nato sa zrodila jej internetová identita „Holistická psychologička“. Dnes má tento internetový fenomén viac než tri milióny priaznivcov, ktorých oboznamuje s revolučným prístupom k liečeniu spočívajúcom v ovládnutí svojho ja s cieľom dosiahnuť trvalú zmenu.

Dr. LePera túži s týmto prístupom oboznámiť celý svet. Kniha Odpracuj si svoje ja je manifestom samoliečenia a zároveň základnou príručkou, ako dosiahnuť plnohodnotnejší, autentickejší a radostnejší život. Vychádzajúc z najnovších vedeckých výskumov a z rôznych liečebných prístupov nám pomáha pochopiť, do akej miery negatívne zážitky a traumy z detstva, ktoré v nás naďalej žijú, prispievajú k nesprávnemu fungovaniu nášho tela aktivovaním stresovej odpovede, ktorá nás drží v zajatí vzorcov spoluzávislosti, emocionálnej nezrelosti a traumatických väzieb. Pokiaľ týmto škodlivým prejavom správania nevenujeme pozornosť, rýchlo nadobúdajú cyklickú povahu a vyvolávajú v nás pocit nešťastia, nenaplnenia a choroby.

Kniha Odpracuj si svoje ja ponúka čitateľom podporu a nástroje, ktoré im umožnia vymaniť sa z deštruktívnych vzorcov správania a získať vo svojich životoch pevnú pôdu pod nohami. Táto oslava vnútornej sily navždy zmení spôsob, akým pristupujete k duševnému zdraviu a starostlivosti o seba.

Knihu Odpracuj si svoje ja si môžete zakúpiť tu

3. Imunita

Cesta dovnútra záhadného systému, ktorý vás drží nažive

Prebudíte sa, škriabe vás v hrdle a pobolieva hlava. Mierne otrávení chystáte deti do školy. Nie je to také zlé, aby ste nemohli ísť do práce. Kým sa sťažujete, priamo pod vašou kožou prebieha intenzívna vojna. Milióny buniek umierajú, aby ste vy mohli žiť.

Zamysleli ste sa niekedy, čo je to vlastne imunitný systém?
Hneď po ľudskom mozgu je druhým najzložitejším systémom v ľudskom tele a zároveň jedným z najstarších a najdôležitejších aspektov života na zemi. Bez imunity by sme do niekoľkých dní zomreli. Philipp Dettmer, tvorca najpopulárnejšieho vedeckého kanála na YouTube, nás vo svojej knihe Imunita pozýva na fascinujúce putovanie odolnosťou ľudského tela a jeho nespočetnými spôsobmi obrany. V našom tele neprestajne prebieha zúrivý boj, desiatky miliárd imunitných buniek sú pripravené popasovať sa s nepriateľom, čeliť invázii choroboplodných mikroorganizmov a vytvárať zložité obranné stratégie. Aj v tejto chvíli, kým čítate, váš imunitný systém pravdepodobne odhalil a zničil rakovinovú bunku, ktorá vám začala rásť v tele.

Každá kapitola sa zaoberá iným aspektom imunitného systému. Dočítate sa tu o obrane, ktorú telu poskytujú protilátky, ale aj zápaly, o hrozbách baktérií, alergií a rakoviny. Dettmer vysvetľuje, ako dokážu parazity prekĺznuť cez obranu, ako fungujú vírusy a čo sa deje v rane, keď sa porežete.
Kniha Imunita je dôvtipný a nezvyčajne zábavný rýchlokurz o práci pravdepodobne najdôležitejšieho systému v ľudskom tele. Oživujú ju farebné grafiky a príťažlivé opisy. Dettmer tak premieňa jeden z najtajomnejších vedných odborov – imunológiu – na strhujúce dobrodružstvo v úžasnej cudzej krajine.

Knihu Imunita si môžete zakúpiť tu

4. Od antilopy po Zátopka

Abeceda behu pre začiatočníkov aj pokročilých

Bežecká encyklopédia od jedného z najlepších slovenských bežcov, aktívneho atléta, novinára a fotografa v jednej osobe a športového editora Denníka N Petra Kováča. Vo výbere jeho textov nájdete rady ako začať s behaním, ako sa vyhnúť zraneniam, ako sa stravovať, či ako sa pripraviť na maratón, no tiež aj príbehy svetových bežcov, ich bežecké stratégie a vplyv na politiku. Peter vychádza zo svojich skúseností úspešného športovca ale aj reportéra, ktorý len prednedávnom navštívil keňských bežcov, prečítal desiatky štúdií a urobil množstvo rozhovorov s výživovými poradcami, trénermi či psychológmi. Vie preto vysvetliť napríklad to, ako je možné, že človek uštve antilopu a aké poznanie si z toho môže zobrať rekreačný bežec, prečo je dobré strečovať a ako sa dá zvládnuť extrémne ťažký maratón. Ako súčasný beh ovplyvnili nové technológie a prečo sú v behu dobrí práve obyvatelia Kene? Môže byť vegán vrcholovým športovcom a čo je to laktát?

Knihu dopĺňajú krásne fotografie z terénu, ktoré vyfotografoval Peter za asistencie svojho brata – dvojčaťa a rovnako úspešného bežca Michala.

Knihu Od antilopy po Zátopka si môžete zakúpiť tu

5. Zasľúbená zem

Strhujúce osobné rozprávanie o tom, ako sa tvorí história, z pera prezidenta, ktorý posilnil vieru Američanov v silu demokracie.

V dlho očakávanej prvej časti memoárov prináša Barack Obama príbeh neuveriteľnej odysey mladého muža hľadajúceho svoju identitu, ktorý sa nakoniec stane vodcom slobodného sveta. Obama úprimne odkrýva detaily svojho politického vývoja a približuje kľúčové chvíle pôsobenia na poste prezidenta Spojených štátov amerických počas svojho prvého funkčného obdobia – v čase prevratných a dramatických zmien.

Pozýva čitateľov na neodolateľnú púť, počnúc najranejšími politickými ambíciami cez rozhodujúce víťazstvo v iowskom volebnom zhromaždení, ktoré ukázalo silu lokálneho aktivizmu, po prelomovú noc 4. novembra 2008, keď sa stal 44. prezidentom Spojených štátov a prvým Afroameričanom na najvyššom poste krajiny. Obama uvažuje o svojom pôsobení v úrade prezidenta a jedinečným spôsobom skúma obrovský dosah aj limity prezidentskej moci. Dovolí nám pritom nazrieť do dynamiky americkej straníckej politiky a medzinárodnej diplomacie. Vezme nás so sebou do Oválnej pracovne aj do Situačnej miestnosti Bieleho domu, zavedie nás do Moskvy, Káhiry, Pekingu a na ďalšie miesta, ktoré navštívil. Prezrádza nám, na čo myslel, keď zostavoval svoj kabinet, bojoval s finančnou krízou, stretol sa s Vladimirom Putinom a s ďalšími štátnikmi. Dozvieme sa, ako prekonal zdanlivo neprekonateľné rozpory pri schvaľovaní zákona o dostupnej starostlivosti, vzoprel sa generálom v otázke americkej stratégie v Afganistane, reformoval Wall Street, zasahoval po ničivej havárii Deepwater Horizon či schválil operáciu Neptúnov trojzubec, ktorá vyvrcholila usmrtením Usámu bin Ládina.

Zasľúbená zem je hlboko osobný introspektívny príbeh muža, ktorý uzavrel stávku s históriou a vypracoval sa z lokálneho politika až na svetové javisko. Obama úprimne rozpráva o hľadaní rovnováhy medzi rozhodnutím kandidovať na najvyšší úrad z pozície muža čiernej pleti, prijatím očakávaní, ktoré naňho kládla generácia volajúca po naplnení prísľubu „nádeje a zmeny”, a zvládnutím morálnej výzvy urobiť správne rozhodnutie, keď ide o veľa. Otvorene hovorí o silách, ktorým čelil doma aj v zahraničí, vysvetľuje, ako život v Bielom dome ovplyvnil jeho manželku a dcéry, a nebojí sa priznať vlastné sklamania a pochybnosti o sebe samom. Nikdy však nezakolíše vo viere, že v prebiehajúcom veľkom americkom experimente je pokrok vždy možný. Táto silná a výborne napísaná kniha zachytáva presvedčenie Baracka Obamu, že demokracia nie je darom zhora, ale buduje sa dennodenným úsilím založeným na empatii a vzájomnom pochopení.

Knihu Zasľúbená zem si môžete zakúpiť tu

Záverečná poznámka:

Ak máte radi knihy a rozmýšľate, čo si najbližšie prečítať, na mojom knižnom blogu nájdete rôzne knižné tipy, knižné úvahy či recenzie :-) Niektoré uvádzam nižšie:

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)