Denník N

Ak sa Richter nespamätá, zdravotne postihnutí budú musieť vykazovať aj dary k narodeninám!

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Minister Richter mohol ľuďom so zdravotným postihnutím pomôcť jedným malým administratívnym rozhodnutím. Ochotu však nemá, šancu premárnil a v absurditách sa zamotáva stále viac.

Neviem, či je to ješitnosť, alebo zadubenosť, alebo úplná strata súdnosti. Pred viac ako polrokom som diskrétne upozornila ministra práce Richtera, že v zákone o príspevkoch na kompenzácie zdravotného postihnutia je nezmysel, ktorý priamo škodí tým najohrozenejším ľuďom.

Totiž, ak poberateľ týchto príspevkov dostane dar od nadácie, ten sa mu nezapočítava do príjmu, ktorý je jedným z kritérií na priznanie príspevku. Ale ak rovnaký dar dostane od fyzickej osoby, do príjmu sa mu to započíta. A človek, odkázaný na pomoc, tým stratí na príspevok na kompenzáciu zdravotného postihnutia nárok.

Minister mohol túto abnormalitu vyriešiť jedným pokynom, ale neurobil to. Vraj by sa „narušila filozofia zákona“. Keďže podľa mňa je takýto stav nielen hlúpy, ale aj škodlivý, navrhla som v parlamente, aby na všetky dary platili rovnaké pravidlá – aby sa nezapočítavali do príjmu. Smeráci to zamietli a ministerstvo v tom čase prišlo s ďalšou verziou zdôvodnenia – vraj je nesolidárne, ak niekto dary od fyzických osôb dostáva a niekto nedostáva, a preto zákon nemôžu zmeniť. Keďže si asi rýchlo uvedomili, že toto nebol najchytrejší argument, vyrukovali s obvinením, že zamestnávatelia takto (rozumej darmi pre poberateľov príspevku na kompenzáciu zdravotného postihnutia) obchádzali zamestnanecké pomery. Aj napriek mojej verejnej výzve ministerstvo neupresnilo, kedy a kde konkrétne nejaký zamestnávateľ takto konal.

Príbeh sa tu však nekončí. Celá táto vec aj s očividnou snahou Richterovho ministerstva skúšať všemožné argumenty, prečo sa nič urobiť nemá, je taká absurdná, že som sa rozhodla ísť v tomto boji až do konca.

Pred mesiacom som sa preto obrátila na ministerstvo so žiadosťou o informáciu, či aj narodeninové dary majú osoby so zdravotným postihnutím zarátavať do príjmov.

Prišla mi odpoveď, citujem: „Posudzovanie a zisťovanie príjmu a majetku na účely peňažných príspevkov na kompenzáciu ustanovuje § 18 zákona č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Na účely poskytovania  peňažných príspevkov na kompenzáciu sa podľa platnej právnej úpravy „ďalšie príjmy fyzických osôb podľa osobitných predpisov“ považujú za príjem. Osobitným predpisom k citovanému ustanoveniu sú napríklad aj § 628 až 630 Občianského zákonníka. Ide však o dary alebo sľuby, ktoré darca prenecháva alebo sľubuje obdarovanému na základe darovacej zmluvy.“

Po takejto odpovedi mi nezostávalo nič iné, ako sa opäť obrátiť na ministra Richtera, aby bol jasnejší. Lebo ako je známe, uzavretie darovacej zmluvy nie je aktom, ktorý prebehne výlučne len v písomnej podobe, ale za uzavretie darovacej zmluvy sa považuje aj samotné odovzdanie daru zo strany darcu a prijatie daru zo strany obdarovaného.

A tak som požiadala Richtera, aby mi napísal, či sa v zmysle vyššie citovaného zákona všetky dary, a teda aj dary k narodeninám, meninám či Vianociam, považujú za príjem.

V priebehu pár dní mi prišla odpoveď, že moju infožiadosť posielajú na ministerstvo spravodlivosti „na priame vybavenie“.

Netrvalo dlho a Ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že „dospelo k záveru, že požadované informácie sa viažu na zákon č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, teda na zákon spadajúci do gescie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a nie MS SR.“ Klasický ping-pong, ktorý možno pobaví ministerských funkcionárov, ale celkom iste nie tých, ktorí čakajú na riešenie.

Som zvedavá, ako si s tým poradia. Ak rodiny s postihnutým dieťatkom, žijúce často len z niečo viac ako 200 eur mesačne, prídu o možný príspevok napríklad 33 eur, aby sa mohli dopraviť vlastným autom napríklad na chemoterapiu, len preto, že si budú musieť započítavať do príjmov aj narodeninové dary alebo bonboniéru, ktorú im niekto prinesie, bude to dôkazom o úplnom hyenizme a bezcitnosti ministra Richtera.

Lebo príležitosť, kedy mohol potichu a rýchlo ľudí so zdravotným postihnutím „chrániť“, opraviť zákon a tak výjsť z celej tejto absurdity ako kráľ, už bohapusto premárnil.

 

Autorka je poslankyňa Európskeho parlamentu.

 

Teraz najčítanejšie