Denník N

Volebný rok 2022 v Námestove

Opäť si budeme musieť odpovedať na otázku, aké Námestovo chceme mať. Rovnako ako pri predchádzajúcich voľbách, ponúkam ľuďom, ktorí chcú ísť do lokálnej politiky s dobrými úmyslami moju odbornú pomoc, lebo si to zaslúžia. A už teraz viem, že ma určite niektorí z nich sklamú a je to úplne v poriadku. Nežijeme v ideálnom svete, ale máme povinnosť ho skúsiť urobiť aspoň najlepší možný.

Vo vzduchu je cítiť blížiace sa voľby. Rovnako ako pred 4 rokmi sa prebúdzajú falošné profily na Facebooku, “aktivistické” anonymné stránky a pomaly už vidíme (alebo tušíme) kto plánuje kandidovať.

Chcem vás veľmi poprosiť, aby ste si všímali kto píše a čo píše. Už minulé voľby do nich výrazne zasahovali zištne motivovaní ľudia (a často aj obyvatelia iných obcí a miest), ktorí sa snažili svojimi komentármi vzbudzovať určitý dojem z toho, ako ľudia v Námestove niektoré veci vnímajú.

Zažili sme aj “akože” prieskumy verejnej mienky s absurdnými výsledkami, ktorých irelevantnosť iba podčiarkli samotné výsledky volieb. Zažili sme kandidáta na poslanca, ktorý medzitým skončil vo vyšetrovacej väzbe, ale s investormi chceli stavať na nábreží vzdušné zámky. (A aj napriek jeho histórii toto pár ľudí vyťahuje v komentároch, že “o čo mesto takto prišlo…”).

Platí, že ak niekto komunikuje cez anonymné facebookové stránky a hanbí sa za ne priznať, je na to nejaký dôvod. Veľkou výhodou malého mesta však je, že sa tu na konci dňa všetci poznáme a tak aj keď sa online môžu zdať niektoré výkriky veľmi silné, len málo z nich sa ukáže rovnako silných aj v skutočnom svete. Dôkazom boli napokon aj výsledky volieb. Rovnako to platí pre fiktívne facebookové profily – pozrite sa kto to píše, akých má kamarátov a či to je skutočný človek. Minulé voľby vznikali dokonca profily s menami skutočných ľudí, ktorí ich však reálne nespravovali a ich aktivita sa samozrejme umlčala presne dňom volieb a predpokladám, že sa budú rozbiehať opäť teraz.

Vtipné je, že v takom malom meste človek v podstate aj tuší (alebo vďaka službám ako https://blbec.online/ či keď si zabudnú prepnúť profil aj vie), kto za jednotlivými aktivitami je.

Ale poďme radšej k tomu, čo nás čaká. 

Námestovo potrebuje energického primátora alebo primátorku a je veľká škoda, že nik nereagoval na moje apely pred 4 rokmi, aby ľudia s ambíciami najskôr išli do zastupiteľstva, kde by spoznali problematiku a najmä zvýšili povedomie o svojom mene, čo by im pomohlo pri prípadnej kandidatúre na primátora/primátorku. Je to veľká škoda a to bude robiť komukoľvek kandidatúru ťažšou.

Inak sme mali v Námestove niekoľko veľmi zaujímavých momentov. Nečakal som, že zažijem obhajobu čiernej stavby jedným z poslancov, ktorý bol profesne zapojený priamo do jej stavby alebo opitého poslanca priamo na zastupiteľstve. Okrem toho siahodlhé vstupy a výmeny názorov jedného z volených predstaviteľov, ktorých cieľom nie je nič konštruktívne, len presný opak – neustále hovoriť o tom, ako sa niečo nedá a prečo sa to nedá.

Bol som asi do polovice obdobia súčasťou komisie cestovného ruchu, z ktorej sme ale spolu s Janom Hrkeľom vystúpili, lebo komisia nemala žiadnu ambíciu prinášať konkrétne riešenia a opäť sme skôr počúvali ako a prečo sa niečo nedá namiesto hľadania ciest. Symbolickým zavŕšením nášho pôsobenia v komisii bolo, keď jej predseda ani len neprečítal dôvody nášho odstúpenia z komisie na zastupiteľstve tak ako je zvykom, aj keď to jeho predrečník v prípade inej komisie urobil.

Mimo komisie sa nám však podarilo rozburcovať verejnosť a zabrániť stavbe umelého ostrova, takže aktivita nás občanov má stále veľký zmysel. Pri ostrove je opäť zaujímavé, ako tí pred voľbami aktívni ľudia (aj tie fiktívne profily) boli v tomto prípade zrazu ticho a nejak sa im do práce nechcelo. Ale to už je klasika. Nešlo tu o peniaze, “len” o správnu vec. Ďakujem všetkým zapojeným od pána Boleka, cez Matúša Závodného, Jana Hrkeľa,  Ľuba Jašša a ďalších.

Niečo sa však aj podarilo a i keď sa to určite bude zľahčovať, je to dobrý základ a dá sa na tom stavať:

Podarilo sa spraviť architektonickú súťaž na nábrežie!
Pre niekoho môže byť toto malá vec, ale z dlhodoobého pohľadu na vývoj mesta je to absolútne kritické. Nebude sa nám diať ako naposledy, že sa nakreslí náhodne obdĺžnik na mestský pozemok a že aha tu má byť plaváreň. Ak sa podarí jej výsledky aspoň čiastočne naplniť, pre mesto to bude znamenať dobudovanie chýbajúcej infraštruktúry a dobudovanie “budúcej histórie” mesta, ktoré o tú svoju skutočnú prišlo zatopením priehrady. Dôležité a procesne správne s dobrým výsledkom. Super!

Podarilo sa vybrať šikovných ľudí cez výberové konania
Či už prednosta, riaditeľka Domu kultúry (tam som bol členom výberovej komisie aj ja) alebo šéfka stavebného úradu sú správnymi ľuďmi na svojom mieste. Je to vidno v profesionalite, systematickosti aj ich aktivite. Takýchto ľudí musí mesto priťahovať so širokého okolia a už dávno neplatí, že na týchto pozíciách majú robiť ľudia z Námestova – dokonca je často lepšie, ak z Námestova nie sú a majú na veci nezainteresovaný pohľad. Super!

Podarilo sa aspoň čiastočne otvoriť komunikáciu mesta
Tento bod mohol dopadnúť aj lepšie, ale oproti predchádzajúcim obdobiam musel každý vidieť zmenu v komunikovaní offline ale najmä online. Proaktívne komunikovanie a informovanie. Tu sa niečo urobilo, ale treba to posunúť ďalej.

Veľa vecí sa samozrejme nepodarilo.

Ktokoľvek chce kandidovať a niečo naozaj meniť, musí kandidovať spolu so svojim tímom aj do zastupiteľstva. Inak sa to nepodarí naplniť. Náš systém je v porovnaní s tým českým v tomto absolútne nešťastný, že sa primátor aj poslanci vedia navzájom úspešne negovať a tak (nielen) mesto stagnuje. Zároveň už teraz však vieme, že sa málo stihne za 4 roky a tak nemá zmysel voliť nikoho, kto nechce ťahať 8 rokov a skončí ako Milan po 4 rokoch. Písanie projektov, stavebné povolenia, súťaže a realizácia trvajú a 4 roky sú málo.

Chcel by som rovnako ako pred 4 rokmi zhrnúť, čo by mohli (a možno aj mali) byť hlavné témy týchto volieb a ak chcete kandidovať, možno vám trošku poradiť.

  1. Oba mosty do Námestova – potrebujeme primátora/primátorku, ktorý bude vedieť vytvárať dostatočný tlak na štátne aj župné orgány, aby sa bezodkladne riešili oba mosty. Je vrcholne absurdná situácia, keď máme predsedkyňu župy, okresného úradu aj premiéra z jednej strany a na mosty stále budeme čakať roky, ak vôbec. Primátor/primátorka nemá konkrétne právomoci v tejto oblasti, ale verejný tlak vedel zmeniť už veľa vecí (napríklad ako náš tlak pri umelom vtáčom ostrove na priehrade). Tu je podľa mňa veľkou výhodou nezávislosť a nestraníckosť primátora/primátorky. 
  2. Nemocnica – opäť sú tu možnosti primátora a mesta obmedzené, keďže nie je ich majetkom, je to však na vytváraní politického a občianskeho tlaku, aby sa s týmto priestorom niečo zmysluplné robilo. Zo starej nemocnice bude po posledných rokovaniach asi klientske centrum, stále tam však bude treba vytvárať tlak na to, aby sa to spravilo dobre (parkovanie / napojenie na ďalšiu infraštruktúru a služby) a otázka nedostavanej nemocnice je stále na stole. Tu vie pomôcť dobrý vzťah a spolupráca primátora/primátorky so županom/župankou.
  3. Skládka a ekológia – tieto témy idú ruka v ruke, lebo uzavretie našej skládky výrazne komplikuje veľa vecí. Na druhej strane málo a často zle separujeme a oba tieto problémy bude treba riešiť politickou prácou, verejným tlakom aj inovatívnym uvažovaním. Toto je podľa mňa téma pre mladého a rozhľadeného človeka.
  4. Investície – mesto má mať ambíciu prinášať a vyvolávať zmysluplné investície, ktoré zvýšia kvalitu života obyvateľom a budú dávať ekonomický zmysel. Ak vidíme stratovosť aquaparku v Kubíne, ktorú sa snažia vyriešiť otvorením vonkajších bazénov (a teda ďalším investovaním), nemusíme robiť rovnaké chyby. Mať však peniaze na účte pri dnešnej inflácií a pri chýbajúcich typoch služieb v meste je zbytočné. Tu pomôže, ak primátor/primátorka bude dostatočne odvážny/odvážna. Lebo niekedy treba spraviť odvážne rozhodnutie a stáť si za ním. A na tieto rozhodnutia treba aj čas a za 4 roky sa nič nestihne. Okrem toho samozrejme pomôže hľadanie externých zdrojov financovania, takže skúsenosti s grantami/politickou prácou budú obrovské plus.
  5. Pozemkové úpravy a potrebná infraštruktúra – nielen ukončenie pozemkových úprav, ale aj systém ako sa bude rozvíjať potrebná infraštruktúra a ako budú tieto časti mesta vhodne doplnené potrebnými službami. Ak bude v poli postavených 100 nových domov, treba myslieť na škôlku, na detské ihrisko a podobne.
  6. Jasné pravidlá pre rozvoj, developerov aj územný plán. Aj toto volebné obdobie prichádzali návrhy developerov, s ktorými mesto nesúhlasilo alebo boli “developeri”, ktorí drzo porušovali nariadenia a čakajú len na zmenu vedenia, aby sa im táto arogancia odpustila. Takto to však nemôže byť – musia byť jasné očakávania a vízia mesta zhmotnená do záväzných pravidiel, ktoré budú dôsledne vymáhané. A samozrejme dobrý územný plán, ktorého dôležitosť po posledných zmenách len a len narastá. Developeri a mesto majú a môžu zdravo spolupracovať, lebo veľa problémov mesta vedia vyriešiť aj tretie strany a môžu z toho mať aj ekomomický benefit a bude to win-win pre všetky strany. Developeri musia mať ale na druhej strane partnera/partnerku, ktorí vedia čo chcú a čo v meste potrebujú.
  7. Turizmus a kultúra – sme centrom Hornej Oravy a mali by sme sa tak aj správať. Turistická značka nemôže končiť v bagrovisku, ako to bolo pri ceste na Magurku, musíme sledovať kvalitu vody Oravskej priehrady a prirpavovať zmysluplný program na nábreží, ktoré nám môžu závidieť. Primátor / primátorka musí mať víziu služieb na nábreží a pracovať s podnikateľmi, na napĺňaní tejto vízie – ale férovo, otvorene a jasne. Každý musí vedieť, čo sú ciele mesta a ako sa na ich napĺňaní môže zúčastniť.
  8. Vízia – za 4 roky sa ten človek stihne len “rozkukať”. Tu by mal výhodu mladší človek, ktorý má ambíciu potiahnuť aspoň 8 rokov a potom prenechať miesto ďalším (aj keď vedieť kedy odísť sa na Slovensku moc nenosí, je to jedna z najvzácnejších ľudských vlastností). Potiahnuť však nestačí, ak nebude vedieť, kam chce ísť. Jasná vízia pre mesto, ktorú predstaví a dostane na svoju stranu cez rôzne skupiny obyvateľov (od mladých, cez rodiny, kresťanské spoločenstvá, športové spoločenstvá, podnikateľov až po dôchodcov).

A teraz, ak chceš kandidovať: 

Nekandiduj bez poslancov 

Aj toto volebné obdobie sa nám potvrdilo to, čo už v iných mestách dávno poznajú. Ak chceš svoj program naozaj naplniť a máš konkrétne vízie, tak musíš kandidovať aj so svojou skupinou poslancov, ktorí sa pod tvoj program “podpíšu”. Bez podpory zastupiteľstva nespravíš nič. Veľmi vtipne vyznieva snaha niektorých skupiniek spraviť zo súčasného primátora človeka KDH v kontexte toho, ako mnohé veci v zastupiteľstve neprechádzajú práve vďaka klubu KDH. Malo by to byť poučenie pre obe strany – ak chce niekto niečo zmeniť, bez poslancov sa to nedá a tí zas bez primátora. Patové situácie a prekáračky mestu nijako nepomôžu.

A zároveň je toto opäť dôvod vysmiať a ignorovať mudrlantov, ktorí tárajú a intrigujú anonymne na internete. Ako trepali pred voľbami, budú trepať aj teraz. 

Námestovo volí primárne Námestovčana alebo známe mená 

Nie je to nič špecifické pre naše mesto a nebude prekvapením, že v malých mestách sa volia najmä rodáci. Pán Kadera bol výnimkou, lebo bol zvolený v špecifickom čase po smrti pána Krušinského a zároveň mal známe meno vďaka svojej práci. S neznámym menom to bude ťažšie. Výhodu majú ľudia, ktorí už boli aktívni a sú známi vo svojich komunitách.

Námestovo je konzervatívne 

Ukázalo sa to pri posledných voľbách a ak teraz vie niektorý z kandidátov dostať k voľbám viac ľudí, ukáže sa sila konzervatívcov. Ľudia, ktorí chodia do kostola volia ľudí, ktorých spolu s nimi v tom kostole vidia. Je to prirodzené, lebo od nich očakávajú, že sú nositeľmi rovnakých hodnôt. Ak kandiduje autentický konzervatívec, aj keď si dlhoročný primátor, môžeš to prehrať.

V Námestove volia Námestovčania a nie všetci okolo 

Falošné facebook profily a vykrikujúci intrigáni sú možno hluční, ale väčšina z nich nevolí.

Nerobím si ilúzie, nemám nereálne očakávania.
Dúfam, že sa do politiky rozhodnú ísť čestní ľudia.
Nemusím s nimi vo všetkom súhlasiť, ale musím im veriť ich dobrý úmysel. 

Za primátora/primátorku a poslancov budem voliť opäť ľudí, ktorí majú históriu záujmu o mesto, ktorí vedia priniesť novú energiu a ktorí budú mať niečo konkrétne, čo chcú zrealizovať/za čo sa chcú postaviť.

Tak, ako pri predchádzajúcich voľbách, týmto ľuďom ponúkam moju odbornú pomoc, lebo si to zaslúžia. A určite ma niektorí z nich sklamú a je to úplne v poriadku. Nežijeme v ideálnom svete, ale máme povinnosť ho skúsiť urobiť aspoň najlepší možný. Táto ponuka samozrejme neplatí pre kohokoľvek zo strany Smer alebo starých fašistov z ĽSNS či prezlečených náckov z Republiky a im podobných.

Námestovo je super mesto a nesmieme nad ním lámať palicu ani vzdať boj o jeho budúcu podobu. Ako vraví Vlado Ledecký: verme v dobro! 

Teraz najčítanejšie