Denník N

Hranatý alebo okrúhly ciferník? Urobiť jednoznačné rozhodnutie môže byť ťažké

luxusne damske hodinky

Či už máme na mysli dámske hodinky, alebo tie pánske, dnes ide najmä o módny doplnok a platí pri nich, že by sa mali páčiť predovšetkým vám. Sedieť nad desiatkami či stovkami náramkových hodiniek rôznych tvarov, farieb a štýlov môže dať poriadne zabrať. Vyberať si môžete viacerých parametrov a jedným z nich je aj tvar ciferníka. Kedy sa hodia skôr ostrejšie hrany a kedy uprednostniť radšej okrúhly ciferník?

Či už máme na mysli dámske hodinky, alebo tie pánske, dnes ide najmä o módny doplnok a platí pri nich, že by sa mali páčiť predovšetkým vám. Sedieť nad desiatkami či stovkami náramkových hodiniek rôznych tvarov, farieb a štýlov môže dať poriadne zabrať. Vyberať si môžete z viacerých parametrov a jedným z nich je aj tvar ciferníka. Kedy sa hodia skôr ostrejšie hrany a kedy uprednostniť radšej okrúhly ciferník?

História jasne dokazuje popularitu hranatých hodiniek

Ak by sme sa pozreli o takých 50 až 60 rokov späť do minulosti a na hodinky, ktoré zdobili dámske aj pánske zápästia, zistíme, že hranaté ciferníky boli prekvapilo veľmi populárne. Vo svojom portfóliu ich mal prakticky každý výrobca a používali sa rovnako na bežné nosenie, ako aj na spoločenské udalosti. Hranaté hodinky dámske si popularitu získali aj medzi známymi herečkami, speváčkami či dokonca političkami. Jeden z najznámejších hranatých modelov, Cartier Tank, nosievala aj princezná Diana.

Popularita hranatých hodiniek trvala relatívne dlho, no už koncom 80. rokov bolo jasné, že verejnosť má radšej hodinky okrúhle.

drevene-okruhle-hodinky

Opäť v móde? 

V móde nie sú návraty ničím nezvyčajným. Tak ako sa vrátili nohavice s vysokým pásom či oblečenie s asymetrickými strihmi, tak stúpa aj obľuba hodiniek s hranatým ciferníkom a možno sa za to dá trochu paradoxne vďačiť aj rozširovaniu smart hodiniek. Mnohí výrobcovia totiž displej osádzajú do puzdra so štvorcovým tvarom, ktoré vzdialene pripomínajú práve bežné hodinky s hranatým ciferníkom.

panske hodinky hranate

Kedy si ich vybrať?

Ak máte radi trochu retra, chcete hodinky, ktoré na vašej ruke vyniknú a zároveň vám nebudú príliš zavadzať, hranatý ciferník určite oceníte. A ak ste niekedy počuli, že hranaté hodinky nie sú pohodlné na nosenie, tak vedzte, že to už dávno neplatí. Hranaté puzdro je možné upraviť tak, že sa presne prispôsobí vášmu zápästiu a na nedostatok nejaké nepohodlie sa určite nebudete sťažovať.

Hodinky s hranatým ciferníkom teda zďaleka nepovedali svoje posledné slovo a rozhodne by vo vašej zbierke nemal chýbať aspoň jeden kúsok. Tak už je len na vás, aké si vyberiete – budú to dámske hodinky alebo pánske?


Zdroj obrázkov: elements.envato.com

Teraz najčítanejšie