Denník N

Ako si v družstve znižujeme cenu za dovolenku

Cena za ubytovanie patrí často k najvyššej položke za dovolenku. Najlepší spôsob ako na dovolenke neplatiť za ubytovanie je ten, že danú nehnuteľnosť (apartmán) vlastníte. Ak si nemôžete dovoliť vlastniť celú nehnuteľnosť, môžete sa spojiť s inými ľuďmi a vlastniť ju spoločne. Takto to robíme aj v našom družstve. Ekonomika zdieľania je podľa Wikipédie podmnožinou tzv. kolaboratívnej ekonomiky, čo nie je nič iné ako ekonomika spolupráce. Družstevníctvo ako ho na Slovensku poznáme, je do veľkej miery to isté len v “retro” vydaní. 

Družstevníctvo dnes zažíva obrodu, pretože práve v časoch kríz sa ľudia spájajú, aby si pomohli. Ľudia sa naprieč celou našou planétou združujú do družstiev hlavne preto, aby boli efektívnejší ako jednotlivci, aby si naplnili svoje potreby a aby využívali aktíva, ktoré si spoločne vytvoria. Aj preto sú družstvá prítomné v rozmanitých odvetviach hospodárstva, všade tam, kde je potreba pre ľudí vyššia ako len dosahovanie zisku a kde je zároveň prítomná potreba efektívneho využívania zdrojov.

V našom Tradičnom družstve sme si stratégiu (know-how) na budovanie našich pasívnych príjmov nastavili cez odvetvie cestovného ruchu a dovolenkovania, pretože z praxe vieme, že každý človek chce, ale aj potrebuje minimálne 1-2 x do roka oddych a dovolenku na zotavenie po náročnej práci. Môže sa aj v cestovnom ruchu použiť ekonomika zdieľania ako nástroj na lacnejšie dovolenkovanie? Čo myslíte?

Otázka znela: Ako zabezpečiť lacnejšie dovolenkovanie pre nás členov? Odpoveď je jednoduchá. Tak, že členovia budeme sami vlastniť dovolenkové nehnuteľnosti, kde si nebudeme platiť za ubytovanie. Bežní členovia družstva chodíme na dovolenky v priemere 1-2x do roka a na tieto účely si nepotrebujeme kupovať celý apartmán. Povedzme si pravdu, koľko ľudí si dnes dovolí kúpiť vlastnú dovolenkovú nehnuteľnosť? Ak sa však ľudia spoja, je to reálnejšie a pre tisícky členov je to aj efektívnejšie. Rok má cca 52 týždňov a ak je dovolenková nehnuteľnosť obývateľná počas celého roku, stovky členov družstva so svojimi rodinami si tak prídu na svoje. Je dôležité, aby dovolenková nehnuteľnosť vlastnená členmi bola obývateľná celoročne, pretože tak ulahodí rozmanitosti našej členskej základne. Niekto rád dovolenkuje v lete, niekto v zime a niekto zase rád v jeseni alebo na jar. Z praxe vieme, že ak má nehnuteľnosť „dobrú adresu“, členovia sa opakovanie so svojimi rodinami do nej vracajú.

Práve preto sme sa rozhodli v našom družstve kúpiť Hotel Raj v Slovenskom raji a stať sa tak spoluvlastníkmi celoročnej dovolenkovej nehnuteľnosti. Momentálne prebieha modernizácia Hotela Raj, aby sme ešte viac zatraktívnili náš jedinečný dovolenkový program PV. Vďaka tomuto programu nemusíme platiť za ubytovanie vo vlastných nehnuteľnostiach, ale iba prívetivý zámenný poplatok za celý apartmán na 1 týždeň. V súčasnosti sa tento poplatok pohybuje na úrovni 119 eur/ apartmán/ týždeň. Vďaka dovolenkovému programu môžeme navštevovať aj iné súkromné apartmány po celom svete, s ktorými sa družstvo dohodlo na zámene pobytu, čo je navyše ekonomicky výhodnejšie, ako štandardné možnosti oddychu. K dispozícii máme viac ako 2700 dovolenkových destinácií. Prakticky tak efektívne využívame naše spoločné zdroje a prispievame k udržateľnému podnikaniu v cestovnom ruchu. Pokojne môžeme nazvať systém nášho dovolenkovania „kooperatívnym dovolenkovaním“.

Ak chcete vedieť čomu sa venujeme, spoznajte nás bližšie napríklad vo videu TU. Môžete si prečítať aj ďalšie naše blogy, v ktorých sa venujeme družstevníctvu a družstvám.

Členovia Tradičného družstva

 

Teraz najčítanejšie

Tradičné družstvo

Združujeme viac ako tisícku členov družstva zo Slovenska, Poľska a Českej republiky a ďalších štátov EU, záujemcov o projekt zameraný na tvorbu pasívnych príjmov.

Tento blog je platený.