Denník N

Medvedia nálada na trhu

Finančné trhy klesajú od úvodu roka s výnimkou energetického sektora. Perspektíva je tento rok neistá, v dlhodobom horizonte sa však akcie po poklese vždy vrátili na pôvodné úrovne.

Stav v akom sa nachádzajú momentálne finančné trhy nie je jednoduchý pre väčšinu investorov. Tento týždeň sme sa oficiálne dostali do medvedieho trhu, index S&P 500 opäť klesol a obchodníci sa opäť chytajú za hlavu. Rekordný pokles zaznamenal aj trh s kryptomenami, ktoré ako aktívum malo byť odolné voči globálnym vplyvom. Ako sa zachovať v takejto situácii a kam investovať?

Americký akciový trh krváca, pondelkový pokles indexu S&P 500 potvrdil medvedí trh prvýkrát od marca 2020. Dôvody tohto stavu sú jednoznačné, vysoká inflácia, obavy z budúceho ekonomického vývoja a v neposlednom rade pretrvávajúci konflikt na Ukrajine. Benchmarkový index S&P 500 zaznamenal na začiatku týždňa pokles o 3,9% a dostal sa tak na úroveň nižšiu o 21,8% pod svojim rekordným záverečným maximom z 3. januára. Tento rapídny pokles o 20 % zo svojho maxima  je potvrdením, že medvedí trh je tu.

ProfitLevel-Žárska-Medvedí trhVýkonnosť indexu S&P 500 za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Alternatívne investície

Práve v takýchto časoch mali byť záchranou kryptomeny, avšak nie sú. Loď s týmto typom aktív sa aktuálne potápa rýchlejšie ako sa predpokladalo. Je však otázne, či sa kryptomeny opäť nevrátia na ich predchádzajúce hodnoty. Už v minulosti sme videli vysoké výkyvy aj v prípade Bitcoinu, ktorý sa následne spamätal, všetkým však musí byť jasné, že kryptomeny sú naozaj riziková a volatilná investícia. Na rad preto dnes prichádzajú aj investície do nehnuteľností, pri tejto alternatíve by sme mali byť tiež opatrní, pretože ceny by sa začať mohli znižovať. V Californii už začala hodnota luxusných nehnuteľností klesať. Predaj luxusných nehnuteľností v USA klesol medziročne o 17,8 % počas troch mesiacov končiacich 30. apríla. Toto je najväčší pokles od vypuknutia pandémie koronavírusu, na mieste sú obavy, či sa pokles postupne nepresunie na lacnejšie nehnuteľnosti a následne môže tento trend prísť aj do Európy.

Leto v znamení turizmu

Po dvoch rokoch pandémie je turizmus na vzostupe a mnohé destinácie očakávajú zvýšený nápor. Do pozornosti by sa teda mohli dostať aj letecké spoločnosti a hodnota akcií by aspoň počas leta mohla mať rastúcu tendenciu. Napríklad spoločnosť United Airlines ohlásila skok v celosvetovom dopyte po cestovaní. Prispelo k tomu zrušenie 17-mesačnej požiadavky v USA, aby sa cestujúci v leteckej doprave prichádzajúci do krajiny testovali na COVID-19. Akcie aeroliniek teda môžu byť zaujímavou možnosťou v čase nástupu medvedej nálady na trhu.

ProfitLevel-Žárska-Leto by malo pomôcť aerolinkámVýkonnosť spoločnosti United Airlines Holdings Inc za posledných 5 rokov.

Energetika a komodity na prvom mieste

Zdá sa, že energetické komodity zažívajú vysokú expanziu a energetický sektor ako jediný si udržal stúpajúcu tendenciu. Napriek prvým priečkam v raste je otázne, či je ten správny čas investovať financie práve do tohto sektora, pretože mnohí odborníci varujú, že trh s komoditami je už nadhodnotený, naopak iní hovoria o tom, že v najbližších mesiacoch bude napríklad ropa stále na vzostupe.

Globálne je naozaj náročne odhadnúť, ktoré aktívum bude stúpať počas medvedieho trendu na trhu. Z historického hľadiska však vieme povedať, že v dlhodobých horizontoch, to znamená 10 až 20 rokov, sa väčšina akcií spoločností vrátila vždy na vyššie hodnoty.

 

Teraz najčítanejšie

ProfitLevel_Lucia Zarska

Lucia Zarska

Som spoluzakladateľkou webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pro každého, stačí len vedieť ako na to. Aj preto som sa rozhodla v oblasti finančných trhov nasmerovať svoje ďalšie kroky na pozíciu analytičky. V pozícii hlavnej analytičky brokerskej spoločnosti ProfitLevel sa teraz venujem tejto téme podrobnejšie. Zároveň sa snažím pokračovať v písaní odborných textov o kapitálových trhoch do médií a na blogy. https://www.linkedin.com/in/lucia-%C5%BE%C3%A1rska-356b40b2/