Denník N

Očarujúca Malta a tipy, ako z nej vidieť čo najviac

Historické mestá, nádherné pláže či bohaté možnosti na turistiku. Malta je ideálnou destináciou pre milovníkov kúpania, ktorí popri leňošení na pláži počas dovolenky radi objavujú aj okolie. Chystáte sa na Maltu tento rok aj vy? Mám pre vás zopár odskúšaných tipov, ako sa efektívne a lacno pohybovať po celom ostrove.

Na Maltu si v dnešnej dobe poľahky zaletíte či už z Viedne, Budapešti, Prahy, a toto leto dokonca aj z Bratislavy. Nemusíte sa báť dovolenky v tejto destinácii ani počas hlavnej sezóny, ceny za ubytovanie sú tu priaznivé, aj keď na niektorých frekventovaných miestach sa davom turistov nevyhnete. Na ostrove však nájdete množstvo skrytých zákutí, vrátane najkrajších pláží na Malte, ktoré sú dovolenkármi menej navštevované, aj keď sú skutočne úchvatné.

Keďže Malta je relatívne malá ostrovná krajina, dá sa veľmi jednoducho a rýchlo precestovať aj počas kratšej dovolenky. Ak sa odvážite prenajať si počas vašej dovolenky auto (jazdí sa tu na opačnej strane vozovky ako u nás), nebudú vám stáť v ceste žiadne limity a vy si môžete naplánovať jednotlivé zastávky celkom podľa seba. Pre tých menej odvážnych mám však dobrú správu – na Malte funguje skvele vybudovaná sieť verejnej dopravy, ktorá je dostupná do všetkých kútov ostrova. Ak nemáte po prílete na Maltu prenajatý transfer do hotela, viete sa do miesta ubytovania odviezť autobusom priamo z letiska. Autobusy označené písmenom X premávajú do väčšiny miest na hlavnom ostrove (dokonca aj priame linky – TD Routes). Na ostrov Gozo sa dopravíte s prestupom na trajekt v meste Ċirkewwa.

Cestovný lístok s platnosťou dve hodiny si môžete zakúpiť priamo u šoféra a zaplatíte zaň 2 eurá, ak cestujete počas dňa a 3 eurá, ak cestujete v noci. Platiť sa dá len v hotovosti a presnou sumou. Ak by ste si chceli zakúpiť týždenný cestovný lístok, ten vás vyjde na 21 eur pre dospelého a 15 eur pre dieťa. Cestovať tak môžete všetkými spojmi na hlavnom ostrove a na ostrove Gozo (lístok neplatí na trajekt). Podrobný rozpis s autobusovými spojmi nájdete v aplikácii Tallinja alebo aj cez Google maps.

Nie ste fanúšikom verejnej dopravy? Ostáva ešte jedna možnosť a tým je taxík. Táto služba je na Malte k dispozícii 24 hodín denne. Zaplatiť viete cez aplikáciu Malta Taxi alebo v kiosku v prípade letiska.

Teraz najčítanejšie

Roman Pribyla

Som zanietený cestovateľ, ktorý vždy rád objavuje nové a zaujímavé miesta.