Denník N

10 videí o moslimoch a islame

Islam rovná sa terorizmus. Rovnica, ktorou si zjednodušene vysvetľujeme dianie vo svete. Lenže svet nie je jednoliaty. Svet tvoria ľudia. A za každým človekom je nejaký príbeh a len ak spoznáme príbehy jednotlivých ľudí, máme šancu prekonať naše predsudky. Ponúkam niekoľko videí o islame, vďaka ktorým sa môžete dozvedieť nové a zaujímavé veci.

1. Lesley Hazleton nie je moslimka, ale o islam sa intenzívne zaujíma. Jedného dňa sa rozhodla preštudovať Korán. Zobrala si štyri preklady Koránu a študovala ich spolu s arabským originálom. Lesley vo svojom talku poukazuje na to, že Korán je často nepochopený a zneužívaný. Vysvetľuje napríklad, ako to je s tými s tými 72 pannami čakajúcich v nebi na samovražedných atentátnikov. (so slovenskými titulkami)

2. Jednou z najčastejších výčitiek islamu je nerovnoprávnosť žien. Alaa Murabit však poukazuje na to, že za touto nerovnoprávnosťou je skôr tradícia, než náboženstvo. Ona sama začala boj za práva žien v Líbyi prostredníctvom veršov z Koránu. (s českými titulkami)

3. Myšlienku toho, že tradícia a viera môžu v islame reprezentovať úplne odlišné veci, prezentuje aj turecký žurnalista Mustafa Akyol. Hneď na začiatku poskytuje zaujímavý príklad – v Saudskej Arábii, ktorá prísne oddeľuje pohlavia, sa nachádza Kaaba, najsvätejšiu svätyňu islamu. A pri nej sa muži a ženy modlia spolu. (so slovenskými titulkami)

4. Možno si pamätáte správy v médiách z roku 2011, ktoré hovorili o Manal al-Sharif, žene, ktorá v Saudskej Arábii šoférovala auto aj napriek tomu, že ženy majú v tejto krajine šoférovať zakázané (ale ako sa videu dozviete, zakázané šoférovať vlastne vôbec nemajú). Čo ju k tomu viedlo a ako to pokračovalo, si pozrite vo videu. (so slovenskými titulkami)

5. Všetci vieme, kto bol Usáma bin Ládin, ale zrejme nik z nás nepozná ani jedno meno z tisícok moslimov, ktorí sa postavili proti teroristom. Karima Bennoune rozpráva príbehy štyroch skutočných ľudí, ktorí bojovali proti tomu, aby sa ich viera stala nástrojom zločinu a násilia. (s českými titulkami)

6. Sakena Yacoobi je práve jednou z tých hrdiniek, o ktorých svet hovorí málo. Postavila sa na odpor Talibanu a potajme vzdelávala ženy. Vtipná, energická a nebojácna. Ak by ste si takéto slová nikdy nespojili s afganskou ženou, toto video si určite pozrite. (zatiaľ bez slovenských alebo českých titulkov)

7. Naif Al-Mutawa vytvoril komiks, v ktorom 99 superhrdinov bojuje nielen proti zločinom, ale aj proti stereotypom a extrémizmu. Týmto komiksom sa snaží zmeniť vnímanie islamu a preklenúť kultúry na vytvorenie nového morálneho rámca pre boj so zlom. (zatiaľ bez slovenských alebo českých titulkov)

8. Ďalší pohľad na vnímanie kultúry a islamu prináša Sheikha Al Mayassa z Kataru. Hovorí, že v čase globalizácie mladí ľudia nechcú byť rovnakí, ale chcú sa navzájom rešpektovať a pochopiť. A vďaka tomu tradície získavajú na dôležitosti. Na začiatku spomína prezidentku Katarskej univerzity, ktorá tvrdí, že abaya (tradičný čierny odev) jej poskytuje slobodu, lebo vďaka nemu môže prísť do práce hoci aj v pyžame. :) (zatiaľ bez slovenských alebo českých titulkov)

9. Podvedomé predsudky sú silným kultúrnym faktorom, ktorý spôsobuje, že všetci robíme úsudky na základe svojej výchovy a vonkajších vplyvov. Takéto podvedomé predsudky ovplyvňujú všetko. V tejto zábavnej prednáške nás všetkých Yassmin Abdel-Magiedová prekvapujúcim spôsobom vyzýva hľadieť ďalej a neuviaznuť pri prvom zdaní. (so slovenskými titulkami)

10. Bassam Tariq je bloger, režisér a mäsiar. Verí v jedinečnosť a krásu rôznych komunít a v krátkom videu sa s divákmi delí o to, ako sa na túto krásu a rozmanitosť snaží svojou prácou poukazovať.  (so slovenskými titulkami)

 

Pozrite si aj 8 TED videí k téme o utečencoch.

TIP: Ak si vytvoríte na stránke TED.com účet, videá si môžete uložiť na neskoršie pozretie.

Zdroj obrázka: commons.wikimedia.org

Teraz najčítanejšie

Veronika Pizano

Pracujem v oblasti marketingu, v súčasnosti vo vydavateľstve W Press, ktoré vydáva časopis .týždeň. Som členkou tímu MONO.sk.