Denník N

Anča, si drahá ako Volvo …

Je to zvláštne, švédske obrnené vozidlá nás majú chrániť pred útokom z Východu a (švédske) elektromobily Volvo majú pozdvihnúť úroveň (slovenského) východu. Severoatlantické vnímanie Švédska na strane jednej a čínske na strane druhej. Dokonca aj progresívni jastrabi chvália ministra Sulíka za ekonomický prienik Číny na naše územie. Zdá sa, že “Nord Stream“ vadí len v podobe plynu inak je zdrojom eufórie, aj keď z rôznych dôvodov.

Je zaujímavé, ako Únia likviduje spaľovacie motory bez toho, aby mala ošetrené zdroje lítia. A aby zelení nemuseli vziať na milosť energiu z jadra, bude “dočasne“ ekologický aj smrad z tepelných elektrární, ľudsko-právne aspekty budú “dočasne“ odstupňované podľa dostupnosti energetických nosičov. Pre potreby vrtúľ uvoľní Nemecko plochu milióna futbalových ihrísk a Taliansko preinvestuje fond obnovy do boja proti suchu. Doba antibetónová.

To, čo vyzerá fajn na papieri, naberá trhliny na časovej osi. Doba digitálna narazila na to, čo sme považovali za samozrejmosť – pitná voda, vykúrený domov, pokojné priberanie v ústrety starobe, železnice a školské obedy zdarma, auto (pomaly) pre každého člena rodiny a tony odpadu, ktoré “tie hlúpe“ ryby predsa vôbec nemuseli jesť. Čo na tom, že im ten plastový odpad vlastne vonia?

Zisťujeme, že sme slabí v matike, logické myslenie sme nahradili lajkami na sociálnych sieťach. Doba manipulatívna narazila na mantinely starého analógového (ale logického) sveta. Ak dnes politológia trávi čas vysvetľovaním nelogičnosti sveta politiky, možno by sme mohli vziať na vedomie cykly, ktoré trvajú trebárs 400 rokov. V dnešnej uponáhľanej dobe sa to môže zdať rovnako vzdialené, ako naháňanie uhlíkovej stopy na úkor (malého) vodného cyklu …

Želám daždivý deň.

Teraz najčítanejšie