Denník N

TOP 5 knižných noviniek (júl, 2/2022)

Každý deň vyjde na svete viac kníh, ako sme schopní prečítať za celý život. Ponuka je pestrá, a preto je potrebné si pozorne vyberať, do akej knihy investujeme svoje peniaze a čas. Život je prikrátky na to, aby sme čítali zlé knihy. Keďže je nemožné písať rozsiahlejšie recenzie na každú jednu knihu, ktorá sa mi dostala do rúk či ma zaujala, v rubrike TOP 5 knižných noviniek budem pravidelne upozorňovať na zaujímavé knižné tituly, ktoré vychádzajú, resp. už vyšli a stoja za prečítanie.

1. Všetko sa raz pominie

Príbehy o zmene, krízach a nádejných začiatkoch

Ak je zmena prirodzeným poriadkom vecí, prečo toľko ľudí zápasí s míľnikmi života – od prvého zamestnania a prvej lásky až po odchod detí z domu a odchod do dôchodku? Žijeme v kultúre neobmedzeného výberu – a život je teraz zložitejší ako kedykoľvek predtým. Uznávaná psychoterapeutka Julia Samuelová čerpá z hodín rozhovorov so svojimi pacientmi, aby ukázala, ako sa môžeme naučiť prispôsobiť a vyťažiť čo najviac aj z menej príjemnejších skúseností. Táto kniha, podporená najnovšími sociálnymi a psychologickými výskumami, sa zaoberá ťažkými obdobiami v rodine, láske, práci, zdraví a identite.

Od ženy, ktorá sa rozhoduje, či opustiť manžela kvôli mladšiemu milencovi, až po otca, ktorý sa vyrovnáva s vážnou zdravotnou diagnózou. A od novej matky, ktorá bojuje s rozhodnutím vrátiť sa do práce, po mladého muža, ktorý sa vyrovnáva s následkami coming outu, a ženu, ktorá začína odznova po strate zamestnania.

Tieto silné, nezabudnuteľné a hlboko intímne príbehy o bežných ľuďoch nám pomôžu pochopiť našu vlastnú jedinečnú reakciu na zmenu a osvetlia spôsob, akým pristupujeme k výzvam v každej etape života.

Knihu Všetko sa raz pominie si môžete zakúpiť tu

2. 101 esejí, ktoré zmenia vaše myslenie

Brianna Wiest píše o honbe za postavením na úkor toho, čo nás baví, o rozvíjaní tzv. negatívneho myslenia, objavovaní zmyslu v každodennej rutine a chápaní kognitívnych skreslení, ktoré ovplyvňujú naše vnímanie života.
V tejto knihe nájdete Briannine nezverejnené texty, ako aj niektoré z jej najpopulárnejších esejí. Možno si aj vy po prečítaní čo i len jednej z nich poviete, že „táto myšlienka mi zmenila život“.

Knihu 101 esejí si môžete zakúpiť tu

3. Čo sa vám stalo?

Rozhovory o traume, odolnosti a uzdravovaní

Opýtali ste sa niekedy samých seba: „Prečo som to urobil?“ Alebo: „Prečo jednoducho nedokážem ovládnuť svoje správanie?“ Možno ste sa zamysleli nad niekým iným: „Čo to je s ním? Prečo je taký?“

Pri skúmaní vlastných emócií je ľahké skĺznuť do obviňovania samého seba a mať na seba aj na svoje okolie príliš vysoké požiadavky. Je však načase, aby sme si položili inú otázku. V hlboko osobných rozhovoroch ponúkajú Oprah Winfrey a psychiater a uznávaný odborník na psychologické traumy z detstva Dr. Bruce Perry prelomovú a dôležitú zmenu pohľadu – posun od otázky „Čo vám je?“ na „Čo sa vám stalo?“.

Známa moderátorka sa v knihe podelí o príbehy zo svojej minulosti, pričom na vlastnej skúsenosti ilustruje zdravotné i psychické problémy, ktoré pramenia zo stretnutia s traumou a nepriaznivými podmienkami v mladom veku. V rozhovoroch sa s doktorom Perrym zameriavajú na pochopenie ľudí, ich správania a samých seba. Ide tu o jemný, ale významný posun v našom vnímaní traumy, ktorý nám pomôže porozumieť vlastnej minulosti a vyčistiť si cestu do budúcnosti, pretože nám umožní otvoriť dvere pre uzdravenie a postupné vybudovanie si duševnej odolnosti.

Knihu Čo sa vám stalo si môžete zakúpiť tu

Pozri tiež:

TOP 5 knižných noviniek (júl/1/2022)

4. Ešte si to premysli

Prečo je dobré prehodnocovať vlastné názory

Kedy ste naposledy prehodnotili názor? Ešte si to premysli je kniha o dôležitosti pochybovania a o tom, ako ľahšie spracovať nové fakty a nazerať na vlastné omyly pozitívnou optikou. Výskumy ukazujú, že tí najlepší vedia prehodnotiť svoje stanoviská a sú schopní meniť názory. Okrem toho sa dokázalo, že lídri, ktorí pripúšťajú, že niečo nevedia a neboja sa kritiky, sú na čele výkonnejších a tvorivejších tímov.

Dnes už máme dôkazy, že umeniu prehodnocovať sa dá naučiť. Adam Grant vysvetľuje, ktoré vlastnosti na to potrebujeme. V prvej časti rozoberá, prečo je pre človeka ťažké opätovne sa zamyslieť nad problémom a ako si túto zručnosť osvojiť. Upozorňuje pritom, že samotné „odhodlanie“ môže byť občas na škodu. V druhej časti nám ukazuje, ako môžeme k prehodnocovaniu viesť druhých. Tretia a posledná časť je venovaná dôvodom, prečo sa v školách, vo firmách či vládnych inštitúciách prehodnocovaniu nedarí. Schopnosť znova sa zamyslieť môže byť napokon tajnou zručnosťou, ktorá vám v čoraz rýchlejšie sa meniacom svete zabezpečí kľúčový náskok.

Knihu Ešte si to premysli si môžete zakúpiť tu

5. V táboroch. O čínskych digitálnych trestných kolóniách

Reportáž o tom, ako Čína vybudovala rozsiahly digitálny sledovací systém obyvateľov a sieť detenčných táborov pre prenasledovanú menšinu Ujgurov.

V rozľahlom severozápadnom regióne Číny, kde žijú viaceré pôvodné skupiny stredoázijských národov, zmizlo už viac než milión a pol Ujgurov a príslušníkov ďalších etník. Americký antropológ a spisovateľ Darren Byler prináša šokujúce svedectvo o čínskom systéme digitálnej kontroly a sieti vysoko zabezpečených internačných táborov, ktoré nemajú v novodobej histórii obdobu. Celý systém stojí na rétorike vojny proti „moslimskému terorizmu“, ktorú si čínsky štát osvojil z USA a od ich spojencov po 11. septembri 2001. V rozhovoroch s ľuďmi, ktorí prežili tábory, robotníkmi, ktorých poslali na nútené práce, ale aj na základe množstva vládnych dokumentov a viac než desiatich rokov výskumu odhaľuje, ako funguje rozsiahla digitálna sieť zameraná na kontrolu, monitorovanie, získavanie údajov a vynucovanie práce státisícov Ujgurov.

Zadržaní Ujguri, ktorých obvinenia sú vykonštruované na základe prezumpcie viny, respektíve tzv. predzločinov, ako napríklad obyčajná inštalácia aplikácie sociálnych médií, sú umiestňovaní do detenčných prevýchovných táborov, kde ich nútia zriecť sa islamu, dištancovať sa od rodiny, pracovať v továrňach a velebiť čínsku vládu.

Darren Byler odhaľuje desivé praktiky čínskej vlády a mapuje využívanie moderných technológií, ktoré predstavujú novú podobu neslobody najmä pre zraniteľné skupiny obyvateľstva.

Knihu V táboroch si môžete zakúpiť tu

Záverečná poznámka:

Ak máte radi knihy a rozmýšľate, čo si najbližšie prečítať, na mojom knižnom blogu nájdete rôzne knižné tipy, knižné úvahy či recenzie :-) Niektoré uvádzam nižšie:

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)