Denník N

Premiér má na výber: Štyria výkonní ministri alebo jeden problematič

Foto N – Tomáš Benedikovič

Tak ako doteraz sa pri najlepšej vôli už pokračovať nedá.

Verejné financie sú peniaze nás všetkých, každého jedného občana. Každý do štátnej kasy prispievame, preto by pre každého politika mala byť posvätná. Nemienili sme sa pozerať, ako ju smeráci rozkrádali a nemienime sa pozerať, ako si z nej Igor Matovič spravil svoju pokladničku na jeho nápady.

Vrcholom bolo prelomenie prezidentkinho veta, za pomoci fašistov. Byť súčasťou koalície, ktorá sa ulakomila na hlasy strán založených na nenávisti a neslobode, je pre SaS neprijateľné.

Zároveň nám prekáža, že Igor Matovič rozoštváva spoločnosť. Už celé mesiace je v konflikte s každým, kto s ním nesúhlasí bezpodmienečne. Všetka naša pozitívna práca vo vláde aj v parlamente je prekrývaná jedným ministrom.

Najväčší problém našej koalície sa volá Igor Matovič. Svojimi útokmi poštval proti sebe prakticky všetkých a svojimi „nápadmi“ ničí celú krajinu.

Fungovanie koalície je pokazené týmto jedným človekom, ktorý sa nedokáže ovládať. Akoby nestačilo, že našu vládu postihla korona, ekonomická recesia, energetická kríza, vojna u susedov, ešte máme aj Igora Matoviča.

Takýto problém by mal riešiť premiér Eduard Heger, bohužiaľ sa tak nedeje a preto sme boli nútení prestať chodiť na koaličné rady. Je čas na zásadné rozhodnutie. Vzťahy v koalícii sa pre dobro spoločnosti musia zmeniť. Ak tejto zmeny nie je schopné Oľano, musí tak urobiť SaS. Lebo takto nesmieme ďalej vládnuť!

Argument, že potom príde Fico a fašisti, je pre mňa veľmi vážny. A však som presvedčený, že ak budú pokračovať „atómovky“ a zneužívanie rodín, učiteľov, zdravotníkov ako rukojemníkov, presne to sa stane. Národ si zvolí antisystémové strany, medzi ktorými už Smer dávno je, a dielo skazy bude dokonané.

Preto strana SaS vypovedá Koaličnú zmluvu, ktorá bola už viackrát našimi partnermi opakovane masívne porušená.

Od premiéra očakávame návrh novej Koaličnej zmluvy, ktorá bude zohľadňovať aktuálne politické reálie a z ktorej vyplynie, že Igor Matovič nebude členom vlády.

V najbližších dňoch oznámime premiérovi podmienky našej účasti v budúcej koalícii.

Ak nepríde k dohode na novej koaličnej zmluve do 31.augusta 2022, ministri SaS podajú demisiu. Toto rozhodnutie je jednomyseľným rozhodnutím Republikovej rady SaS.

 

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.