Denník N

Nová doba. Kandidovať chcú ľudia, ktorí nemajú ani len trvalý pobyt…

To vážne?

Podľa posledných presiaknutých informácií z viacerých tzv. exponovaných miest či obcí (nielen) v okolí Bratislavy, čakajú nás celkom zaujímavé (nielen) komunálne voľby 2022. Kandidovať na starostov či primátorov v nich chcú vo viacerých prípadoch ľudia, ktorí sa dodnes neunúvali vôbec nahlásiť sa v danej obci či meste na trvalý pobyt.

Sila, čo? A to máme, priatelia, pomaly polovicu júla a do odovzdania kandidátiek nejakých 50 dní…

Že neuveriteľné? Na Slovensku, žiaľ, bežná realita.

Rôzne nastrčené postavičky šíriace hejt, hnev a nenávisť, rôzne anonymné profily s vymyslenými menami bez fotografií a histórie, niektoré dokonca platené samotnými developermi či rôznymi záujmovými skupinkami. 114 dní pred voľbami je cieľ naprosto jasný – rozoštvávať spoločnosť, vyvolávať polemiky, prinášať senzácie, útočiť. Pretože takéto príspevky majú, či chceme či nechceme, potenciál rýchleho šírenia.

Takýchto ľudí spoznáte veľmi ľahko. Základný znak majú spoločný a nemenný. Zásadne totiž nikdy neprichádzajú so žiadnymi riešeniami. To totiž ani nie je ich cieľom…

Bez ohľadu na to však vedia „nabaliť“ nemalú skupinu podporovateľov, či už, poprvé, vďaka finančnému kapitálu alebo, podruhé, vďaka sofistikovanému masírovaniu sprvoti úzkeho jadra dôverčivých potenciálnych voličov, ktoré má tendenciu vďaka tzv. vírusovému marketingu pomerne rýchlo rásť. Je pohromou, keď sa tieto dve zložky spoja…

Bacha na to, je to veľmi nebezpečné.

Ako som písal už viackrát, Hviezdoslavov, ktorý je pre mňou cťou zastupovať už štvrtý rok a v ktorom sme už v marci 2022 úspešne predstavili náš „all-stars“ TeamHviezdoslavov.sk, si dnes nemôže dovoliť zastaviť. Obec, ktorá má za sebou, minimálne čo sa rokov 2006 až 2014 týka, dobu temna (a súdne spory sa ťahajú dodnes), si podľa môjho skromného názoru nemôže dovoliť koncom r. 2022 opäť začať odznova.

Je dosť možné, že by to už neprežila…

Hrôza ma chytá pri pomyslení, že čo bude s ďalšou novou školou, s ďalšou novou škôlkou, s dobudovaním vodovodu a kanalizácie, so štvoricou nových parkov, s novým kostolom či námestím, s ďalším novým potravinárom, s bezplatnou distribúciou drevín pre našich obyvateľov, s komunitnou záhradou na Šibeničke a ďalšími projektami, ktoré spolu s kolegami berieme ako vlastné deti, ktoré môžu byť vydané napospas osudu do chápadiel tých nesprávnych…

Chcem pokračovať v tom, o čo sa vo Hviezdoslavove snažíme a chcem urobiť ešte ďaleko, ďaleko viac. Nie som naivný a uvedomujem si pritom, že posledných 44 mesiacov sme niektorým silným hráčom v katastri šliapali na väz a že tí sa budú snažiť Hviezdoslavov vrátiť, aj cez rôzne nastrčené postavičky a anonymné profily, do starých koľají – do chaosu, výmyslov a neporiadku – do dôb, kedy sa z územného plánu obce stal, žiaľ, znásilnený zdrap použitého toaletného papiera.

Zažil som si už rozbité auto, máme za sebou stráženia rodinného domu policajtmi, evidujem vskutku „krásne“ a „pestrofarebné“ odkazy od developerov. Veľa toho ma už dnes neprekvapí…

Táto doba patrí na smetisko dejín. Pod mojím vedením OBEC NIE JE na predaj.

Chceme byť ešte lepší, ešte silnejší, ešte otvorenejší.

Chceme prinášať pozitívne emócie, nie strach a nenávisť. Chceme prinášať systematickú prácu a progres, nie lacné riešenia a neistotu. Chceme prinášať slušný dialóg a rešpekt jeden k druhému, nie pálenie mostov a populizmus.

Je toho ešte veľa, čo chceme a čo musíme dokončiť a ja, spolu s mojím tímom, sa na to už teraz, ak do nás vložíte svoju dôveru, veľmi teším.

Za seba garantujem jediné. Hviezdoslavovu opäť odovzdám, až do roztrhania, všetko, čo som sa v živote naučil…

Ďakujem :)

Teraz najčítanejšie

Marek Lackovič

Donedávna progresívny starosta jednej z najrýchlejšie rastúcich samospráv SR - Hviezdoslavova - ktorú viedol 5 rokov, od r. 2018. M. Lackovič je zakladajúcim členom Progresívneho Slovenska (PS) a pred starostovaním bol aj jeho trnavským predsedom. V septembri 2019 bol Hviezdoslavov pod jeho 10-mesačným vedením ocenený prestížnou Cenou pre otvorenú samosprávu za r. 2019, udelenou Združením občanov miest a obcí Slovenska. Po roku bola Obec na ocenenie nominovaná opäť. V r. 2021 pridal svoje ocenenie aj nezávislý portál PlatStarostu.sk. V decembri 2021 bol M. Lackovič zaradený medzi 30 tvárí lepšieho Slovenska v knižnej edícii "Humans", ktorú priniesol Forbes. V r. 2022 bol súčasťou slovenskej delegácie Transparency International v Kosove, v r. 2023 úspechy Hviezdoslavova prezentoval aj predstaviteľom hl. mesta Islandu - Reykjavíku. Do slovenskej delegácie v Nemecku ho za reprezentanta samospráv prizvalo aj Ministerstvo vnútra SR. V októbri 2022 obhájil svoj mandát starostu obce s výsledkom 83,2%. Od októbra 2023 je poslancom Národnej rady Slovenskej republiky za PS, zároveň je členom Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. V rámci novej politickej kultúry - sedieť len na jednej stoličke - sa v decembri 2023 vzdal mandátu starostu.