Denník N

Najlepší priateľ: opaľovací krém

Close-up of unrecognizable female person applying suntan lotion on sun-shaped at the beach.
Close-up of unrecognizable female person applying suntan lotion on sun-shaped at the beach.

Leto sa považuje za obdobie opálenej pokožky. Je však dôležité chrániť svoju pokožku pred škodlivým slnečným žiarením.

Zatiaľ čo slnečné UVB lúče nám dodávajú energiu a vitamín D, UVA lúče spôsobujú starnutie pokožky a ich pôsobenie môže viesť k rakovine kože.

Opaľovacie krémy chránia našu pokožku pred škodlivými účinkami slnečných lúčov UVA a UVB. V dôsledku pôsobenia UVA lúčov naša pokožka starne, tvoria sa na nej vrásky a pigmentové škvrny. UVB žiarenie spôsobuje opálenie, t. j. zhnednutie pokožky, ale aj jej spálenie.

Pri pobyte na slnku je dôležité používať opaľovacie krémy. Pomáhajú chrániť našu pokožku pred škodlivým UV žiarením, ktoré môže spôsobiť jej poškodenie. Je dôležité ich pravidelne nanášať.

opalovanie
Zdroj: envato.elements

U detí je ochranná vrstva kože oveľa tenšia než u dospelých, takže UV žiarenie ľahko prenikne do hlbších vrstviev kože. Ochranné mechanizmy kože u detí dozrievajú až do 12 rokov, preto ani kvalitný detský opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom nie je dostatočnou ochranou.

Správny opaľovací krém

Pri výbere dobrého opaľovacieho krému je najdôležitejším atribútom ochranný faktor, ktorý sa označuje ako SPF. Číselná hodnota uvedená za skratkou SPF vyjadruje účinnosť ochrany pred UVB žiarením. Je však dôležité, aby opaľovací krém poskytoval ochranu aj proti UVA žiareniu. Ak výrobok obsahuje UVB aj UVA filtre, možno ho považovať za kvalitnejší, a práve po tom by ste mali vždy siahnuť.

Slnečné žiarenie môže byť škodlivé pre deti všetkých vekových kategórií, ale obzvlášť dôležité je chrániť pred slnkom mladšie deti. Opaľovacie krémy určené pre deti poskytujú lepšiu ochranu pred škodlivými slnečnými lúčmi. Staršie deti by mali pri pobyte na slnku používať opaľovacie krémy špeciálne určené pre nich, pretože ich pokožka si vyžaduje inú starostlivosť ako pokožka dospelých.

Je dôležité vybrať detský opalovací krém, ktorý má minerálne filtre. Tieto opaľovacie krémy sú zvyčajne lepšie znášané detskou pokožkou a nespôsobujú žiadne kožné reakcie. Výrobok by mal mať jemnú textúru, poskytovať vysokú ochranu SPF 50 alebo vyššiu a byť odolný voči vode.

Teraz najčítanejšie

etabletka logo

eTabletka

eTabletka online lekáreň

Sme Heuréka SHOP ROKU 2022 v kategórii Zdravie. V našej online lekárni nájdete širokú ponuku liekov, vitamínov, zdravej výživy, doplnkov stravy, kozmetiky a veterinárnych produktov s rýchlym doručením. Venujeme sa poradenstvu k výberu produktov a odborným článkom o zdraví dospelých i detí. Poskytujeme online rezerváciu liekov na predpis eRecept a v našich kluboch nájdete rady, tipy a rozšírený sortiment z oblastí Celiakie, Inkontinencie, Dentálneho zdravia a Detského sveta. Vaša etabletka.sk

Tento blog je platený.