Denník N

Čo potrebujete vedieť o akné a ako ho liečiť

dievca s akne

Akné môže byť ťažký problém, ale dermokozmetika môže ponúknuť riešenie. Dermokozmetické výrobky vyvinuli lekári, dermatológovia, farmaceuti a ďalší, takže sú bezpečné a vhodné na používanie ľuďmi s citlivou pokožkou.

Všetky výrobky sú hypoalergénne a ich účinky sú podložené aj klinickými štúdiami, takže si môžete byť istí, že budú dobre fungovať. Ak nie ste spokojní s kozmetikou, ktorú používate teraz, alebo ak máte pleť náchylnú na akné, zvážte prechod na dermokozmetiku od renomovanej značky.

Akné je nepríjemné kožné ochorenie, ktoré sa môže objaviť najčastejšie v období dospievania, ale akné v dospelosti tiež nie je výnimkou. Vzniká vtedy, keď nadbytok kožného mazu upchá póry a následne spôsobí zápal v danej oblasti. Najčastejšie sa s ním stretávajú ľudia s mastným typom pleti. Môže sa objaviť na pokožke tváre, chrbta, ramien alebo hrudníka.

chlapec s akne
Zfroj: envato.elements

Akné môže mať niekoľko foriem, a to miernu, stredne ťažkú alebo ťažkú – rozlišujú sa na základe vytvorených vyrážok. Dostupnú dermokozmetiku možno použiť na liečbu a zmiernenie ľahkej formy akné, zatiaľ čo ťažšie formy akné sa zvyčajne liečia liekmi predpísanými lekárom – aj v tomto prípade je vhodné používať správne dermokozmetické výrobky ako doplnok liečby.

Príčiny akné

Akné môže mať viacero príčin, z ktorých najčastejšie sú hormonálne zmeny a genetická predispozícia. V niektorých prípadoch môže byť akné aj príznakom potravinových alergií alebo intolerancie.

Okrem toho môžu k jeho vzniku prispieť aj nasledujúce faktory ako fajčenie, užívanie niektorých liekov, zlá životospráva, nedostatočný pitný režim, zlé stravovanie, deficit vitamínov alebo minerálov – zinku alebo omega-3 mastných kyselín, stres, nesprávna starostlivosť o pokožku, používanie komedogénnych výrobkov a vplyv vonkajšieho prostredia.

Ako sa starať o pleť

Používajte len špeciálne produkty vyvinuté a určené na liečbu akné. Pleť so sklonom k akné by sa mala predovšetkým pravidelne čistiť – samozrejme, pomocou vhodných produktov. Je to preto, že upchaté póry je potrebné uvoľniť a vyčistiť. Môžete použiť čistiaci gél, jemnú čistiacu penu, emulziu alebo micelárnu vodu.

Potom sa odporúča používať toniká na upokojenie, hydratáciu a prípravu pleti na použitie ďalších produktov. Nezabudnite použiť ľahký hydratačný krém na akné, ideálne na báze vody a s obsahom glycerínu. Pleť je potrebné hydratovať, aj keď je typ pleti mastný.

Aspoň raz týždenne je tiež dobré používať masku na akné, ktorá pleť vyčistí a upokojí. Ak je to vhodné pre stav vašej pleti, môžete občas použiť aj jemný čistiaci peeling.

Vyhnite sa vytláčaniu vyrážok, dotýkaniu sa pokožky nečistými rukami a používaniu agresívnych a komedogénnych produktov. Dbajte tiež na zdravý životný štýl, pohyb, dostatok spánku, dostatočný príjem tekutín a dostatok vitamínov a minerálov.

Pri výbere správneho dermokozmetického výrobku sa môžete spoľahnúť aj na obsah účinných látok. Na akné sú vhodné napríklad AHA/BHA kyseliny, kyselina salicylová, niacinamid alebo retinoidy, ale treba s nimi zaobchádzať opatrne.

Teraz najčítanejšie

etabletka logo

eTabletka

eTabletka online lekáreň

Sme Heuréka SHOP ROKU 2022 v kategórii Zdravie. V našej online lekárni nájdete širokú ponuku liekov, vitamínov, zdravej výživy, doplnkov stravy, kozmetiky a veterinárnych produktov s rýchlym doručením. Venujeme sa poradenstvu k výberu produktov a odborným článkom o zdraví dospelých i detí. Poskytujeme online rezerváciu liekov na predpis eRecept a v našich kluboch nájdete rady, tipy a rozšírený sortiment z oblastí Celiakie, Inkontinencie, Dentálneho zdravia a Detského sveta. Vaša etabletka.sk

Tento blog je platený.