Denník N

Trápia vás bolesti?

Close up of young woman suffering from period cramps and taking medicine, copy space
Close up of young woman suffering from period cramps and taking medicine, copy space

Paracetamol má analgetické a antipyretické účinky, čo znamená, že zmierňuje bolesť a znižuje telesnú teplotu.

Vyhľadávajú ho najmä pacienti, ktorí trpia príznakmi chrípky, prechladnutiabolesťami. Liečivo paracetamol však nie je protizápalové, takže ak trpíte zápalom, mali by ste radšej siahnuť po inom liečive. Medzi najznámejšie lieky obsahujúce paracetamol patrí Paralen, Panadol.

Užívanie lieku

Paracetamol je bezpečný pre každého inak zdravého človeka, ktorý ho užíva na zmiernenie bolesti alebo na zníženie horúčky. Existujú však niektoré vysoko rizikové stavy a zdravotné problémy, pri ktorých sa užívanie paracetamolu neodporúča, prípadne je potrebné užívať nižšiu dávku alebo predĺžiť interval medzi jednotlivými dávkami.

lieky na bolest
Zdroj: envato.elements

Medzi takéto ochorenia a problémy patria:

1. Závažné ochorenie pečene – Pacientom s akútnym zápalom pečene, vírusovou hepatitídou a podobnými ochoreniami môže hroziť tzv. hepatotoxicita, ktorá môže ešte viac poškodiť pečeň.

2. Nedostatočná funkcia obličiek – Paracetamol sa vylučuje najmä močom, a preto môžu mať pacienti s poruchou funkcie obličiek vyššie riziko toxicity paracetamolu.

3. Užívanie iných liekov a vznik kontraindikácie – Medzi tieto liečivá patrí napríklad rifampicín, primidón, warfarín a fenobarbital. Môže ich však byť viacero, preto ak pravidelne užívate aj iné lieky, informujte sa o kontraindikáciách u svojho lekára.

4. Alkoholizmus – Mali by ste si však uvedomiť, že pri kombinácii paracetamolu a alkoholu existuje riziko poškodenia pečene. Paracetamolu by sa preto mali vyhýbať ľudia, ktorí nadmerne užívajú alkohol alebo ho užili chvíľu pred požitím lieku s paracetamolu.

5. Alergia – Veľmi zriedkavo sa objaví alergická reakcia na paracetamol, ale u určitého percenta populácie sa môže vyskytnúť.

Užívanie lieku deťmi

Máte bolesti? Paracetamol je vhodný aj pre deti. Dávkovanie závisí od hmotnosti a nemalo by prekročiť 60 mg na kilogram dieťaťa. O konkrétnom dávkovaní sa poraďte s lekárom.

Paralen a Panadol sa deťom podáva väčšinou vo forme čapíkov alebo perorálnej suspenzie. Táto forma je vhodná aj pre dospelých s problémom prehĺtania.

Teraz najčítanejšie

etabletka logo

eTabletka

eTabletka online lekáreň

Sme Heuréka SHOP ROKU 2022 v kategórii Zdravie. V našej online lekárni nájdete širokú ponuku liekov, vitamínov, zdravej výživy, doplnkov stravy, kozmetiky a veterinárnych produktov s rýchlym doručením. Venujeme sa poradenstvu k výberu produktov a odborným článkom o zdraví dospelých i detí. Poskytujeme online rezerváciu liekov na predpis eRecept a v našich kluboch nájdete rady, tipy a rozšírený sortiment z oblastí Celiakie, Inkontinencie, Dentálneho zdravia a Detského sveta. Vaša etabletka.sk

Tento blog je platený.