Denník N

Potreba

Chce byť sama, vlastne s ním…

Posteľ, biela bavlnená plachta. Klasika, Erika má jednoducho taký vkus, ako kedysi. Iné neboli, usmieva sa zľahka a presne vie, o čom hovorí. Nuž, boli to iné časy, žiadne plné regály tovaru, nedostatok všetkého.

„Dobré ráno, mami, ako si spala?“ vypytuje sa Eva, len čo vystrčí nos z izby.  „Nestojí za reč,“ mávne rukou a akosi jej nie je do reči. Hm, zvláštna nálada okamžite po prebudení. Namiesto ďalšieho rečnenia mizne v kúpeľni. Rukami naberá do dlaní studenú vodu a špliecha si ju na tvár. Ľadová je, ale dnes to asi potrebuje, možno pre ten spánok. Vlastne, akoby ani nebol, ešte aj bedrový kĺb ju hneval, ležať na pravom boku bolo pre ňu nemožné.

„Idem s ním,“ ukazuje smerom na psa potulujúceho sa po predsieni a berie do rúk obojok. Pripomína im svoju potrebu, jeho čas sa priblížil, je dochvíľny. Jazvečík, toto plemeno si vybrali. Ešte pozdrav a pomaličky sa vytráca z bytu, chce byť sama, vlastne s ním, tie jeho hnedé oči. Tie by dostali každého.

Vrznutie bránky a pohľad suseda. „Dobré ráno,“ pozdraví a venuje mu ešte niekoľko milých slov. Snaží sa, ľahké to však nie je. Kdesi v hlave sa jej to točí, zbaviť sa toho nemôže. Odporný sen. Miestnosť, dostatočne veľká, drevené  stoličky zoradené jedna za druhou.  Áno, pamätá si to presne takto. „Vážení občania,“ znel jej hlas. Spomína si, akoby tieto slová počula práve v tejto chvíli.  Hovorila veľa a dôrazne, akoby ich chcela presvedčiť. Vlastne sa tak stalo, používala slová „potreba“, ekológia a prispôsobovala si fakty. Skládka odpadu, takto tomu hovorila. Ale vraj, obávať sa netreba, všetko je pod kontrolou.

Ešte raz pozdraví suseda a rýchlo kráča ďalej, začať sa rozčuľovať, by nemalo význam. A rozprávať o tom tomuto chlapíkovi tiež nie. Nepomohlo by, aj on je jeden z tých,  ktorých sa to mimoriadne dotýka. Skládka odpadu v blízkosti domov, to môže len jej napadnúť. Bacuľatá ženská a ten zadok…  Nemá ju rada, bodaj by aj, čo nechcela u seba, poslala ďalej. Potiahne psa, ktorý sa ťahá opačným smerom a pozrie smerom ku skládke. Škoda, že to nebol len sen.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.