Denník N

Strašiak menom vyrážka

krém proti vyrážkam

Koža je najväčší orgán tela a má predovšetkým ochrannú funkciu.

Ekzémy a vyrážky sú prejavom kožných ochorení. V mnohých prípadoch však vyrážky vznikajú ako prejavy iných ochorení než kožných chorôb.

Väčšina ľudí sa niekedy v živote stretne s vyrážkou. Vyrážky sú často červené, pupienkovité a svrbia a môže v nich prebiehať zápalový proces. Po krátkom čase môžu samé zmiznúť alebo sa môžu zmeniť na vriedok alebo veľký vred. V ťažších priebehoch sa vred môže zmeniť na trvalú jazvu.

Nemusíte sa obávať, na stránke www.etabletka.sk nájdete všetko, čo potrebujete na boj proti vyrážkam a ekzémom. Ponúkajú výrobky, ktoré upokoja a zahoja vašu pokožku.

kožný problém
Zdroj: envato.elements

Čo spôsobuje vyrážky

Existuje niekoľko rôznych typov vyrážok, ktoré môžu signalizovať problém s pokožkou, najčastejším sú bežné vyrážky a akné. Podľa pôvodu preto rozlišujeme:

1. Akné a nezávažné kožné vyrážky – patria sem drobné zápaly kože, zapálené chlpové lôžka či potné žľazy

2. Alergické vyrážky – vznikajú ako reakcia imunitného systému na alergén, najčastejšie sa prejavujú ako svrbivé vyrážky, ekzém, žihľavka či štípance od hmyzu

3. Infekčné vyrážky – možu byť kožné infekčné ochorenia ako pásový opar, ovčie kiahne, osýpky, rubeola či svrab alebo pohlavne prenosné ochorenia ako syfilis alebo genitálny opar

4. Vyrážky ako dôsledok tráviacich problémov – vyrážkami sa prejavuje napríklad celiakia, ochorenie pečene či ulcerózna kolitída

Nezávažné vyrážky a akné sa väčšinou vyskytujú na tvári, ušiach, krku alebo chrbte. Mali by ste byť ostražití, ak sa vyrážky objavia veľmi náhle a na nezvyčajných miestach – napríklad na rukách, bruchu alebo nohách.

Okrem toho, ak ich sprevádzajú iné problémy, ako je horúčka, tráviace ťažkosti a podobne, neodkladajte návštevu lekára. Môže to byť spôsobené jedným z vyššie uvedených ochorení, ktorého je vyrážka len jedným z prejavov.

Starostlivosť

Na zmiernenie príznakov ekzému, akné a bežných vyrážok je nevyhnutná správna starostlivosť o pokožku. Odporúča sa upraviť stravu a vylúčiť z jedálnička prozápalové potraviny a alkohol. Pri výbere kozmetiky a liekov si vždy vyberajte výrobky, ktoré sú určené pre váš typ pleti a problém – atopia, akné, mastná pleť atď. Široký výber produktov nájdete na stránke www.etabletka.sk.

Teraz najčítanejšie

etabletka logo

eTabletka

eTabletka online lekáreň

Sme Heuréka SHOP ROKU 2022 v kategórii Zdravie. V našej online lekárni nájdete širokú ponuku liekov, vitamínov, zdravej výživy, doplnkov stravy, kozmetiky a veterinárnych produktov s rýchlym doručením. Venujeme sa poradenstvu k výberu produktov a odborným článkom o zdraví dospelých i detí. Poskytujeme online rezerváciu liekov na predpis eRecept a v našich kluboch nájdete rady, tipy a rozšírený sortiment z oblastí Celiakie, Inkontinencie, Dentálneho zdravia a Detského sveta. Vaša etabletka.sk

Tento blog je platený.