Denník N

Pohyb zdrojom šťastia zmyslu – 4 fakty o behaní

Od antilopy po Zátopka
Od antilopy po Zátopka

Začiatočníkom radím rovnakú filozofiu, akú mám pre bežcov všetkých úrovní skúseností a schopností: dôslednosť, zdravý prístup, striedmosť a to, aby sa beh stal príjemnou, a nie obávanou súčasťou vášho života.“ Bill Rodgers, štvornásobný víťaz Bostonského maratónu

Peter Kováč napísal slovenskú bibliu behu. V knihe Od antilopy po zátopka náš majster republiky v behu na 1500 metrov priam encyklopedicky zhŕňa nielen svoju „kariéru bežca“, ale všetko, čo potrebujete vedieť o behu. Beh vám môže zmeniť život, pretože pohyb je život. Beh ako jedna z mála činností nás spája nielen s našimi predkami spred desiatok tisícov rokov, ale aj s ďalšími formami života na tejto planéte.

V tejto recenzii som pre vás vybral niekoľko zaujímavých podnetov a faktov o behaní z knihy. Množstvo ďalších nájdete už v samotnej knihe. Na záver len dodám: knihu si pokojne môžu prečítať aj tí, ktorí nebehajú, ale uprednostňujú iné formy pohybu.

1. Behanie popri ceste – plusy a mínusy

Otázka, ktorú si určite občas položil bežec, ktorý sa ocitol popri ceste v dopravnej špičke. Vedecké výskumy však prišli s relatívne pozitívnym záverom: ak aj beháte v prostredí s nie najlepším ovzduším, stále benefity pohybu prevážia nad negatívami.

Aj keď riziko predčasnej smrti sa priamo úmerne zvyšuje so stúpajúcou intenzitou znečistenia ovzdušia, môžeme ho znížiť fyzickou aktivitou bez ohľadu na to, v akom prostredí ju vykonávame, konštatuje sa v štúdii vedcov z Hongkongu.“ (s. 302)

Ak teda beháte v čistom prostredí, máte zdravotné body navyše, no znečistený vzduch nie je vhodný argument na to, aby ste sa behu vyhli. Žiaľ :-)

2. Výhody otužovania

V kapitole o imunite sa venuje pozornosť aj populárnemu trendu – otužovaniu. Hoci šlo v minulosti o relatívne periférny fenomén, počas pandémie sa rozšíril a nadobudol na popularite. Imunita a otužovanie idú ruka v ruke. Katarína Bergendiová, odborníčka na imunitu, ktorej sa venovala aj vo svojej dizertačnej práci, o výhodách otužovania hovorí:

Pravidelným otužovaním si zvyšujeme prah citlivosti na bakteriálne a vírusové choroboplodné zárodky, a organizmus si tak dokáže sám oveľa lepšie s nákazou poradiť. Otužovanie zlepšuje funkcie imunitného systému, pričom počas otužovania sa v krvi zvyšuje hladina cytokínov a bielych krviniek. Ak je tento proces pravidelný, urýchľuje imunitnú reakciu.“ (s. 131)

Ak teda beháte, venujete sa inému športu alebo len chcete nakopnúť svoj imunitný systém, chladná sprcha vám k tomu dopomôže. A nie je potrebné v nej tráviť veľa času, keďže výskumy potvrdili blahodárne účinky studenej vody už do pol minúty v jej pobyte.

3. Nepodceňujte chorobu a jej príznaky

Podceňovať príznaky vyčerpanosti a ísť na hranu je vo svete športu nielen bežné, ale aj očakávané. Ak človek cíti príznaky, že ochorieva, mal by tomu prispôsobiť svoje tempo, uľaviť telu a nepresilovať sa. Rovnako to platí aj v prípade, ak sme len krátko po chorobe. Výskumy ukazujú, že aj obyčajná angína môže pri ignorovaní spôsobiť zlyhanie srdca a iné trvalé následky. Tréning po chorobe je nielen neefektívny, ale aj nebezpečný, a to aj vtedy, keď sa cítime už lepšie, ale užívame napríklad ešte lieky. (s. 114)

4. Beh vás robí šťastnejšími

Viacero nezávislých výskumov sa zameralo na vzťah medzi behom a psychickou pohodou a pocitom zmyslu. Hoci išlo o parciálne pozorovania, ktoré sa vzťahovali na menšie vzorky ľudí, jedno mali spoločné – ľudia, ktorí sa aktívne venujú fyzickej aktivite, pociťujú uspokojenie, zmysel a šťastie. Podľa jedného výskumu „ľudia, ktorí počas sledovaného obdobia začali s fyzickou aktivitou, vykazovali v priebehu rokov rastúci životný entuziazmus a platilo to aj z opačnej strany – tí, ktorí mali najväčšie životné zanietenie, sa ukázali ako fyzicky najaktívnejší. Spomenuté prepojenie platilo bez ohľadu na telesnú hmotnosť, celkové duševné zdravie, finančná príjem, vzdelanie či ďalšie faktory.“ (s. 248)

Výskumy lovcov a zberačov po celom svete potvrdzujú, že títo ľudia sa prevažne usmievajú a tešia zo života, pričom jedným zo spoločných aspektov je aj práve dostatok pohybu, ktorý je pre ich život nevyhnutný. Ak teda túžite zapracovať na svojom zmysle života a osobnom šťastí, rýchla chôdza, beh alebo iná telesná aktivita vám v tom môžu pomôcť.

Knihu Od antilopy po zátopka si môžete zakúpiť tu

Čítaj tiež:

TOP 5 knižných noviniek (september, 2022)

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)