Denník N

Katolibanci a tí druhí

 Keď Evelyn Beatrice Hall mala zosumarizovať myšlienkové pochody Voltairea a vystihnúť jeho myšlienku, tak napísala “I don’t agree with what you say but I will defend to the death your right to say it.” (“Nesúhlasím s tým, čo hovoríš, ale až do smrti budem brániť tvoje právo tvrdiť to.“)

Ťažoba Mečiarových amnestií pominula - Domáce - Správy - Pravda
Zdroj: Správy Pravda

Už dlhšiu dobu vzbudzujú vášne ľudia vydávajúci sa za kresťanov na našej politicko-spoločenskej scéne. Či už poslanci skrývajúci sa za kresťanstvo naprieč spektrom (OĽaNO, Sme Rodina), tak aj bigóti zastupujúci cirkev. Sú to tí, ktorých z nejakého dôvodu označujú ľudia za katoliban, nech toto slovo znamená čokoľvek, neviem akú ma definíciu. Ale povedzme si to na rovinu. Títo ľudia nie sú kresťania, aspoň sa tak nesprávajú. Skúšajú sa prikryť kresťanskou kartou lebo v tom vidia potenciál voliča, ale tu to začína a končí.  Je nechutné, že ľudia ako Záborská, Kuriak, Čepček a spol. sa vydávajú za kresťanov a cirkvi naprieč spektrom mlčia. Útočiť na LGBTI+ komunity, kriminalizovať potraty nie je v súlade s kresťanským učením, je to len patetický výkrik pomätencov a duševných mrzákov.
Je pre mňa osobná urážka, že táto banda má zastupovať aj mňa. A keďže sa cirkvi nemajú k tomu aby sa od nich dištancovali, tak bezvýznamný ja tak chcem urobiť verejne a povedať, že sú mi proti srsti a mali by zmiznúť odkiaľ prišili (16ste storočie je tak akurát).
Už nejaký ten pondelok sa skloňujú katolibanci verejným priestorom, pretože robia hanbu kadiaľ chodia a dobre im tak. Zaslúžia si verejné pomenovanie a poukázanie na ich mentálnu vychradnutosť.
Avšak prostoduché zovšeobecnenie, ktoré je in, že všetci kresťania sú takí hlúpi, lebo sú rovnakí ako táto zberba nie je pravda.  Istá podpredsedníčka PS sa už pár dni vygrciava na twitteri. Jasné, nemá rada ľudí čo tvrdia, že sú kresťania, ok. Ale dosť málo na politika vlastne dokazuje, že je Anna Záborska Progresívneho Slovenska, teda blahoželám. Upokojuje ma, že jej som svoj krúžok nedal, aj keď sklamáva, že je v strane ktorú som s nádejou volil.
Byť predstaviteľom cirkvi na pohode a pritom sa správať ako hulvát je nanič. Byť hulvátom, čo navzdory tomu vyvesí dúhovú vlajku takému človeku na stane, je len dôkaz, že si rovnaký idiot, gratulujem dotyčným.
Veľmi ma mrzí, že sa táto téma zhovadila z oboch strán. Tak ako extrémny katolibanci, ktorí netušia o kresťanstve nič, tak druhý breh ľudí ktorí nedokážu akceptovať a majú silnú potrebu ponižovať kohokoľvek, kto verí niečomu čomu možno nie úplne rozumejú. Byť tolerantný znamená tolerovať inakosť bez ohľadu na tvoje presvedčenie. Dúhovú vlajku, potrat, ale aj kríž. Moslimku aj žida. Kresťania by si mali byť vedomí toho, že najslobodnejšie vyznávanie náboženstva nie je v teokracii. Sekulárny demokratický štát je štát, ktorý nemá konkrétne náboženstvo nad ostatné. Štát nemá čo určovať občanom ich náboženský život a už vôbec nedovoľuje, aby boli pre náboženstvo prenasledovaní. Myslím si, že kresťania by mali s pokorou prijímať, že štát je tu pre každého.

Kresťania musia pochopiť, že zákony a politika sa nemajú robiť len pre nich, tak ako všetci musíme pochopiť a akceptovať, že aj kresťania sú v našej spoločnosti ale nie títo fakeoví z Aliexpresu. Úprimní, obyčajní, slušní. Je na príčetných kresťanoch aby vstúpili do verejného života a dištancovali sa od týchto… no týchto. Inak náprava nebude možná a vždy bude kresťan znieť v negatívnom imperatíve.

Teraz najčítanejšie

Miloš Gall

Občas sa naštvem. Tak napíšem. Nemusíš so mnou súhlasiť.