Denník N

Najkrajšie chorvátske pláže, ktoré sa oplatí navštíviť

Medzi najobľúbenejšie destinácie Slovákov patrí už dlhé roky Chorvátsko. Niet sa čo čudovať, má totiž svojim návštevníkom vždy čo ponúknuť. Históriou dýchajúce mestá, skvelú kuchyňu, pohostinných a priateľských domácich, dobrú dostupnosť či už autom, vlakom alebo letecky, ale najmä čisté azúrové more a nádherné pláže. A práve posledné spomínané by som vám dnes chcel predstaviť. Zo stoviek chorvátskych pláží som vybral 7, ktoré sa rozhodne oplatí počas vašej dovolenky navštíviť.

1) Punta Rata (Brela)

Takmer dva kilometre dlhá pláž plná okrúhlych kamienkov, obklopená borovicovými lesmi, je pre mňa jednou z najobľúbenejších. Nájdete ju na populárnej Makarskej riviére.

2) Stara Baška (Krk)

Túto kamienkovú pláž si na prvý pohľad zamilujete. Obklopená je strmými útesmi a teda izolovaná od okolia. Ak ste fanúšikom windsurfingu, prídete si tu na svoje, pretože sú tu ideálne poveternostné podmienky.

3) Zlatni Rat (Brač)

Táto pláž patrí medzi najkrajšie, ale aj najnavštevovanejšie v celom Chorvátsku. Síce sa tu davom turistov počas hlavnej sezóny asi nevyhnete, no Zlatni Rat určite stojí za návštevu.

4) Bilin Zal, Lumbarda (Korčula)

Ostrov Korčula patrí medzi najkrajšie ostrovy Chorvátska. Prezýva sa aj ako „Malý Dubrovnik“. A práve tu nájdete očarujúcu pláž Bilin Zal, z ktorej dovidíte až na chorvátsku pevninu a polostrov Pelješac.

5) Kornatské ostrovy (Stredná dalmácia)

Kornatské ostrovy sú zároveň aj národným parkom. Väčšina turistov sa sem dostane v rámci fakultatívneho výletu, ale môžete ich navštíviť aj po vlastnej osi. Odporúčam vyskúšať tu potápanie.

6) Stiniva (Vis)

Rozmýšľate so svojou polovičkou, kam na dovolenku cez leto? Vyberte sa na ostrov Vis, kde nájdete výnimočnú pláž Stiniva. Čím je taká zaujímavá? Pri mesačnom svite vyzerá úplne ako pokrytá striebrom. Cez deň je však rovnako očarujúca.

7) Sveti Ivan, Lubenice (Cres)

Ostrov Cres je ideálne navštíviť aj v prípade, že sa dovolenku v Chorvátsku chystáte absolvovať na lodi. Odmenou vám bude azúrové more a nádherné piesočné pláže bez davov turistov.

Teraz najčítanejšie

Roman Pribyla

Som zanietený cestovateľ, ktorý vždy rád objavuje nové a zaujímavé miesta.