Denník N

Naivný Západ sa už musí ponaučiť. Otázka znie, či nie je neskoro

Mrazivá obžaloba smerovania globálneho kapitalizmu a jeho neschopnosti reagovať na etickú pustatinu, ktorú presadzuje čínsky štát.– Publikum – Mekong Review

 

Je to pravda, bez ohľadu na to, ako veľmi to čínska vláda popiera – v tejto bohato vyzdrojovanej knihe Darren Byler opisuje nielen to, ako sú príslušníci moslimských etnických skupín v Číne uvrhnutí do prevýchovných táborov len preto, že praktizujú svoje náboženstvo, ale aj to, ako sú tí, ktorí sa nachádzajú mimo táborov, zbavení slobody prostredníctvom siete elektronického a ľudského dohľadu. Kniha je postavená na skutočných osobných príbehoch a je strhujúcim a desivým opisom jedného z najhorších porušení ľudských práv, ktoré sa dnes vo svete páchajú.“ – Andrew J. Nathan, profesor politológie, Kolumbijská univerzita

Na úvod si dovolím miernu fabuláciu, ktorá bude mať v sebe istú dávku zovšeobecňovania a zjednodušovania, ale len preto, aby vynikla pointa, ktorú rozhodne po udalostiach z posledných mesiacov nemožno spochybniť. Studená vojna nikdy neskončila. Demokracia sa nikdy nestala všeobecne platnou šablónou, ktorá by priťahovala globálny svet. Hoci sa koncom predchádzajúceho storočia Sovietsky zväz rozpadol, pomyselný boj medzi demokratickými režimami a autoritársko-totalitnými koncepciami vládnutia nikdy neskončil. Po útoku Ruska na Ukrajinu ostal západný svet vydesený, že aj v civilizovanej Európe 21. storočia počujeme o znásilňovaní žien vojakmi či zabíjaní detí.

Čím väčšia bola slepota nás, západných ľudí, tým viac na nás doľahlo súčasné dianie. Prečo slepota? Pretože odbornej literatúry a publicistických reportáží o dianí v Rusku za posledných 22 rokov bolo k dispozícii množstvo; vedelo sa, čo sa deje v Rusku s opozíciou, médiami a hoci šlo o kontinuálny a postupný proces, nič to nemení na tom, že európske mocnosti toto všetko prehliadali, keďže to bolo výhodné ekonomicky. Každý rád mudruje retrospektívne, uznávam, no previazanosť európskych štátov s autoritárskym režimom na východe bola dávno pokryteckou pre ekonomické benefity ešte pred vojnou . A zatiaľ čo západný človek a médiá krútia hlavami nad Ruskom, na ešte väčšom východe vyrástol ďalší príklad naivnej, arogantnej a slepej politiky Západu. Reč je, samozrejme, o Číne. Druhej najmocnejšej ekonomike sveta, ktorú sme stvorili my.

Orwellovské praktiky v praxi

Kniha amerického antropológa Darrena Bylera V táboroch odkrýva hrôzostrašné svedectvo o genocídnom správaní čínskej vlády voči moslimskej minorite Ujgurov. Kniha je reportážne dielo krátkeho rozsahu, nabité osobnými svedectvami ľudí, ktorí zažili čínske detenčné tábory. Ak ste čítali román 1984 od Georga Orwella, pri čítaní tejto knihy budete krútiť hlavou a pýtať sa, či sa čínska vláda neinšpirovala knihou ako tutoriálom.

Čínska vláda od roku 2014 rozpútala voči Ujgurom, turkickému národu, ktorý sa na území Číny nachádza v autonómnej oblasti Sin-ťiang, genocídu, ktorú eufemisticky nazýva prevýchovou. Na území zaviedol režim digitálnu totalitu a koncentračné tábory, kde sú ľudia zatýkaní, fyzicky mučení, vypočúvaní a budení uprostred noci napríklad preto, že používali aplikáciu WhatsApp. Matkám sú brané deti, dokonca aj batoľatá, o ktoré sa nemá kto postarať. Väzni sú dehumanizovaní, vláda eviduje ich odtlačky, DNA či skeny dúhovky, sú slovne napádaní a kto čítal svedectvá bývalých väzňov z koncentračných táborov v Nemecku, rýchlo si uvedomí, že praktiky čínskej vlády pripomínajú násilie nacistov počas 2. svetovej vojny. Jediné, čo vám pri čítaní knihy chýba, je už slovo holokaust.

Stačí málo, aby vás označili za extrémistu. Ocitnete sa v cele, kde nesmiete rozprávať so spoluväzňami, máte zdieľané lôžko, môžete s dozorcami hovoriť len v jazyku, ktorý zväčša neovládate (mandarínska čínština), musíte sedieť stále vystreto a celý deň vás pozoruje 10 kamier. Smrdíte, pretože sa môžete sprchovať len raz do týždňa a máte na to 10 minút, čo je pre 60 väzňov v jednej cele dosť málo. Každý deň vás učia lojalite voči čínskej vláde a pokiaľ nie ste dostatočne nadšení, zmlátia vás. Svetlo nikdy nezhasne, pojem súkromia je vám už neznámy. Neviete, kde je manželka, najbližší ľudia sú vám väzni a policajti, s ktorými trávite väčšinu času.

Naše pokrytectvo

Zatiaľ čo Nemecko likvidovalo ľudí v koncentračných táboroch, svet bol vo vojne. Dnes, napriek vojne na Ukrajine, je väčšina sveta v relatívnom pokoji, zatiaľ čo v Číne prebieha genocída. Dovolím si upustiť uzdu svojim pocitom, keďže to, čo opisuje kniha V táboroch, je nielen nehorázne kruté a dychberúce, ale je to aj nechutnou vizitkou Západu. Pohoršujeme sa nad niekým, kto sa nevyjadril hyperkorektne alebo to vo svojom vyjadrení prehnal, ale to, že najväčšie korporácie sveta majú svoje fabriky v totalitnej krajine, to už takmer nikoho netrápi. Amazon sa tvári, že mu záleží na diverzite, LGBTQ a menšinách, no nemá problém ustupovať Číne a podvoľovať sa jej tlaku, aby mohol na jej území pôsobiť.

Keď Rusko zaútočilo na Ukrajinu, západné korporácie postupne stiahli svoje pôsobenie z Ruska. Rusko je síce veľké, ale obyvateľov veľa nemá, takže pre zisky to až taká strata nebola. Avšak Čína, to je už iná kapitola. Ľudské práva sú síce problém, no zisky sú zisky, takže celý západný biznis zatvára oči nad tým, čo sa v Číne deje a kašle na to, že niekde sú ľudia 24-hodín sledovaní kamerami a vláda vie o ich pohybe všetko. Jediné slovo, ktoré mi vždy pri tomto uvedomení napadne, je pokrytectvo.

Tvárime sa, ako nám záleží na ľudských právach, dávame si vlajky na profily a hulákame v komentároch, ako je potrebné postaviť sa Rusku silou, no prehliadame to, ako Západ na čele s USA paktuje s totalitnými režimami. A to nie je len Čína, ale aj taká Saudská Arábia. Nechápte ma zle. Toto je argument alias ačohentizmus. Nezjednodušujeme si realitu ani týmto spôsobom. Poukázaním na tento problém nemarginalizujem iný. To, že kritizujem pokrytectvo a politiku Západu na čele s USA vo vzťahu k Číne, nemá nič spoločné s minimalizáciou závažnosti ruskej agresie. Píšem to tu, lebo aj erudovaní ľudia majú tendenciu si vytvárať škatuľky.

Teraz však opäť vecne. Svet je globalizovaný, komplexný a nič sa už dnes nedá riešiť jednoducho. Len fanatici vidia veci čierno-bielo. Je však potrebné sa o týchto veciach rozprávať, vniesť ich do verejného a mediálneho diskurzu a upozorňovať na to, čo sa deje. Ak sa rozhodnete prečítať si túto knihu, určite ju, prosím, odporučte ďalej a zmieňte sa o jej obsahu druhým. Nech ľudia vedia, čo sa deje.

Knihu V táboroch si môžete zakúpiť tu

Záverečná poznámka:

Ak máte radi knihy a rozmýšľate, čo si najbližšie prečítať, na mojom knižnom blogu nájdete rôzne knižné tipy, knižné úvahy či recenzie :-) Niektoré uvádzam nižšie:

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)