Denník N

Investičné bývanie v Bratislave od januára sčasti stratilo na atraktivite

Kto si kúpi bratislavský byt na prenájom, musí počítať s dlhšou návratnosťou ako v Budapešti či Varšave.

Prudký rast cien bývania len za posledného polroka výrazne zhoršil návratnosť bratislavských bytov na prenájom. V centre hlavného mesta Slovenska sa návratnosť jednoizbového bytu predĺžila od januára do júna 2022 o viac ako štyri roky na 30,5 roka. Bratislava tak predbehla aj Varšavu (27,3 roka) a Budapešť (30,1 roka) s tým, že pôvodný desaťročný rozdiel voči Prahe sa zmenšil na približne päť rokov. V našej pravidelnej analýze sme z kolegami z ProfitLevel porovnávali európske trhové predajné ceny a trhové nájomné v prípade jednoizbových bytov s plochou 50 m2, ktoré sú situované v centrách miest.

Top investičné destinácie sú v Grécku a Španielsku

Španielske letoviská naďalej dominujú ako najvýhodnejšie lokality na investície do bývania, ktoré je primárne určené na prenájom. Suverénnou jednotkou je Valencia, kde je návratnosť nákupu investičného bytu 17 rokov, nasleduje severnejšie položená Barcelona s 19 rokmi. V rebríčku výhodných investícií sú na treťom mieste Atény, kde sa investorom vráti kúpna cena nehnuteľnosti za 20 rokov. Na druhej strane sa však Grécko zaradilo medzi miesta, kde sa za posledný polrok návratnosť investícií najviac predlžovala. Dôvodom je rast cien investičných bytov a pokles trhového nájomného. Ako príklad sa pozrime na krétsky Heraklion, kde sa návratnosť za posledný polrok predĺžila o 13 rokov z 23 na 36 rokov.

Bratislava dobieha západné mestá

Návratnosť investície do bytu určeného na prenájom sa predlžuje vo väčšine analyzovaných turistických destinácií. Popredné priečky obsadila aj Bratislava, kde za posledných šesť mesiacov narástla návratnosť z 26 na viac ako 30 rokov. Spôsobil to významný rast cien a inflácia. V strednej Európe podobný fenomén sledujeme už len v Krakove, v ktorom budú musieť investori počkať o 4 roky dlhšie (návratnosť predstavuje 29 rokov).

ProfitLevel-Žárska-Investícia do bytu v Bratislave sa oplatí menej ako pri moriPorovnanie návratnosti investičných bytov (1-izbový byt, 50 m2 v centre mesta) v januári a júni 2022 (Zdroj: analýza brokera ProfitLevel)

Nezmenený stav pozorujeme v hlavnom meste Maďarska, kde návratnosť investície dosahuje 30 rokov a vo Varšave sa dokonca investícia vráti skôr ako pred polrokom (za 27 rokov). Štatistika už tradične odhaľuje ako najmenej výhodné mestá Prahu, kde sa investícia do jednoizbového bytu v centre vráti za viac ako 35 rokov. Horšie na tom je už len hlavné mesto Rakúska. Vo Viedni si investori počkajú takmer 39 rokov.

Investičné nehnuteľnosti sa oplatia čoraz menej

Prvý polrok v sledovaných európskych destináciách až na výnimky priniesol ďalší rast cien bytov vhodných na investíciu. Trhové nájomné tomu však vo väčšine prípadov nestačilo a v niektorých mestách dokonca klesalo. Výsledkom je tak stále dlhšia doba návratnosti prostriedkov, ktoré majiteľ bytu za jeho kúpu utratil.

 

Teraz najčítanejšie

ProfitLevel_Lucia Zarska

Lucia Zarska

Som spoluzakladateľkou webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pro každého, stačí len vedieť ako na to. Aj preto som sa rozhodla v oblasti finančných trhov nasmerovať svoje ďalšie kroky na pozíciu analytičky. V pozícii hlavnej analytičky brokerskej spoločnosti ProfitLevel sa teraz venujem tejto téme podrobnejšie. Zároveň sa snažím pokračovať v písaní odborných textov o kapitálových trhoch do médií a na blogy. https://www.linkedin.com/in/lucia-%C5%BE%C3%A1rska-356b40b2/