Denník N

Sprievodca šperkami: Ako vybrať náhrdelník pre muža?

muz s nahrdelnikom

Aký je rozdiel medzi ženami a mužmi? Muži nosia náhrdelník za každých okolností! Na rozdiel od žien si ho vo všeobecnosti neskladajú, a to bez ohľadu na svoje aktivity alebo štýl oblečenia. Preto je výber šperku pre muža oveľa náročnejší. Náhrdelník musí pôsobiť prirodzene, akoby ho nosil odjakživa.

Predtým, ako začnete premýšľať nad štýlom náhrdelníku, zvoľte typ materiálu. Bude lepší nenápadný náhrdelník z bieleho zlata alebo výraznejší zo žltého? Keď sa rozhodnete, môžete sa presunúť na výber štýlu.

Dog tag náhrdelník

Identifikačné štítky inšpirované vojenskou tematikou sa stali takými populárnymi, že klenotníci teraz ponúkajú špičkové verzie týchto „dog tagov“. Náhrdelník sa skladá z guľôčkovej retiazky a jedného alebo dvoch príveskov. Pre vojakov bol náhrdelník spôsobom pre identifikáciu. Dnes si na príveskoch môžete všimnúť rôzne reliéfne obrázky, vzory alebo nápisy.

dog tag nahrdelnik
zdroj: reead.com

Poznámka: Niektorým ľuďom sa tento štýl páči, iní ho naopak považujú za neúctivý voči armáde.

Náhrdelníky s príveskami

Ide o najbežnejšie, najobľúbenejšie a najodolnejšie náhrdelníky. Príveskom môže byť šperk v tvare tabuľky s vyrytým znakom, malá fľaštička alebo pergamenové puzdro či iné. Možnosti sú nekonečné. Tento typ náhrdelníka sa dá najlepšie prispôsobiť osobnosti nositeľa.

Retiazka

Jednoduchou a nezdobenou retiazkou sa väčšinou nedá nič pokaziť. Líšia sa v závislosti od použitého kovu a dĺžky, štýlu článkov a spôsobu upevnenia. Kľúčom k štýlovému noseniu retiazky je jednoduchosť. Hrubé retiazky by mohli pôsobiť príliš nápadne. Vždy sa treba riadiť osobným štýlom obliekania osoby, ktorá ju bude nosiť.

Náhrdelníky s náboženskými symbolmi

Za zmienku stoja náhrdelníky, ktoré demonštrujú náboženskú príslušnosť nositeľa. Väčšinou ide o prívesky ako kresťanské kríže, Dávidove hviezdy a iné symboly. No v dnešnej dobe sa už nosenie kríža spája s osobným štýlom a nie vierou.

privesok davidova hviezda
zdroj: elements.envato.com

 

Teraz najčítanejšie