Denník N

Elektrická revolúcia automobilky Jaguar: ponuka modelov sa úplne zmení

ekologicke auto

Zoznam automobiliek so smelými plánmi na elektrifikáciu modelového portfólia sa rozširuje o ďalšiu značku.

Stane sa ňou Jaguar, ktorý sa už po roku 2025 chystá na veľké zmeny a ak si robíte zálusk na niektorý zo súčasných modelov s benzínovým alebo dieselovým pohonom, nemali by ste dlho váhať. Ponuka Jaguar Bratislava totiž už o niekoľko rokov bude vyzerať úplne inak ako dnes.

V najbližších rokoch čaká značku Jaguar zásadný prerod, ktorý ako iste tušíte, bude smerovať ku kompletnej elektrifikácii modelového portfólia. Radikálnu zmenu môžeme podľa predbežných informácií očakávať od roku 2025, ktorý by mal znamenať ukončenie ponuky všetkých modelov s výnimkou elektrického crossoveru I-Pace. Modely XE, XF a XJ tak s najväčšou pravdepodobnosťou skončia bez priameho nástupcu a namiesto nich budú v ponuke celkom nové modely s čisto elektrickým pohonom.

Do elektro-ofenzívy s novou platformou

elektro revolucia

Tradicionalisti by mohli namietať, že po roku 2025 už Jaguar zďaleka nebude tým, čo je doteraz. Prekvapivo však vyznievajú niektoré špekulácie zo zdrojov priamo v automobilke, o tom, že Jaguar bude ponúkať len minimum modelov kategórie SUV a chce sa naďalej sústrediť na modely s nízkym podvozkom. Dokonca, automobilka už teraz pracuje na svojej celkom novej platforme, ktorá dostala názov Panthera. Určená je pre nadchádzajúcu generáciu elektromobilov, čo znamená, že nesiahne po žiadnej z platforiem v rámci koncernu Jaguar Land Rover ani po platforme z externých zdrojov.

Smelá cesta vpred

Niektoré automobilky smerom k elektrifikácii vykročili opatrnejšie. Príkladom je aj elektrické Volvo C40, ktoré zapadá do širokej elektro-hybridnej rodiny Volvo Recharge, pričom už skôr táto severská automobilka avizovala, že od roku 2030 už nebude predávať vozidlá so spaľovacími motormi. V porovnaní s týmto pôsobia plány Jaguaru ešte smelšie a tak už zostáva len veriť, že aj napriek tomuto prerodu si pôvodom britská značka, s nádychom aristokracie, zachová svojich priaznivcov.

revolucia v nabijani

Foto: elements.envato.com

Teraz najčítanejšie

top auto

T.O.P AUTO Bratislava

Sme s vami už viac ako 25 rokov.

Garancia spokojnosti, záruka kvality a profesionálny prístup.

Tento blog je platený.