Denník N

Investícia na dekádu? Do akého ojazdeného auta sa oplatí investovať?

Navštívili ste za poslednú dobu auto bazár alebo sledujete online ponuky? Ak áno, určite ste si všimli nárast cien ojazdených automobilov.

Nikto by si to nepomyslel, ale najlepšou investíciou práve teraz môžu byť ojazdené autá. V časoch, kedy je ekonomika prešpikovaná infláciou, a vy máte voľné peniaze, ktoré by ste chceli, čo najlepšie zúžitkovať, je možno najlepšou stratégiou kúpa ojazdeného auta. Alebo aj troch. Pýtate sa prečo? Prezradíme vám nielen to.

Cena ojazdených áut neklesá vzhľadom na dva hlavné fakty – historické zachovanie hodnoty a pretrvávajúci nedostatok čipov. Je pravdepodobné, že hodnota ojazdeného vozidla v nasledujúcom roku prekoná ostatné investície a namiesto klesania bude naďalej stúpať. Potvrdzujú to aj finačné ukazovatele, kde práve ojazdené autá vyhrávajú.

Pretrvávajúci nedostatok čipov

Pýtate sa, či zastaví rast cien automobilov klesajúca inflácia? Pravdepodobne nie. Pokles inflácie tradične nespôsobuje súvisiaci pokles hodnoty ojazdených áut. Dôvodom, prečo ceny ojazdených áut v auto bazáre zostávajú vysoké, je pokračujúci vysoký dopyt spotrebiteľov po nákupe ojazdených vozidiel.

Ako si mnohí spotrebitelia uvedomujú, jedným z najvýznamnejších komerčných účinkov pandémie Covid-19 je nedostatok automobilových polovodičových čipov (alebo „mikročipov“), ktoré ovládajú takmer každý aspekt moderného automobilu. Pýtate sa, prečo ponuka nedobehla revidovaný dopyt? Odpoveď je jednoduchá: výstavba nových závodov si vyžaduje roky a miliardy dolárov. Takže súčasný nedostatok čipov vytvára nedostatok vozidiel, ktorý by nemal v dohľadnej dobe ustúpiť.

Klesne cena áut v auto bazáre v najbližšej dobe?

Žiaľ predpokladáme, že nie. Vplyv na to má situácia počas pandémie. Ňou sa to všetko začalo. V roku 2021 ceny ojazdených vozidiel a ich odkupné hodnoty v auto bazároch prudko vzrástli. Bolo to spôsobené, ako sme už vyššie uviedli, nedostatočnou ponukou vozidiel a zvýšeným dopytom po ich kúpe.

V tomto roku sa neočakáva žiaľ zmena. Dostupné zásoby nových aj ojazdených vozidiel zostanú do roku 2023 nízke. Tento fakt zapríčiňuje, že pri návšteve auto bazáru alebo prehľadávaní online inzerátov, ceny “jazdeniek” zostanú zvýšené aj počas tohto roka.

V auto bazáre sa zastavte pri klasických autách alebo veteránoch

Hoci sa klasické autá kedysi považovali za dosť riskantné, v posledných rokoch sa stávajú čoraz obľúbenejšou a hodnotnou investíciou. S konečným počtom vyrobených exemplárov a modelmi, ktoré sú z roka na rok vzácnejšie a vzácnejšie, prevažná väčšina klasických áut investičnej triedy len rastie na hodnote. Nielenže tieto historické vozidlá neustále prinášajú dlhodobý zisk z investície, ale vlastniť klasické auto je tiež oveľa zábavnejšie, ako mať jeho peňažnú hodnotu na bankovom účte.

Všetci sme počuli príbehy o lacných stodolách, ktoré sa kupujú len preto, aby sa ich hodnota neskôr exponenciálne zvýšila. A aj keď ste už pravdepodobne zmeškali loď na niekoľkých klasických autách, ktoré sú teraz hodnotné. Stále však existujú desiatky historických modelov, ktorých hodnota rok čo rok neustále rastie, čo z nich robí hviezdne investície. Tak čo, skúsite zvážiť aj túto možnosť a nepreskočíte inzerát na veterána na online auto bazáre?

Mali by ste si kúpiť hybridné, elektrické alebo tradičné vozidlo so spaľovacím motorom?

Súčasné desaťročie prináša transformačné inovácie, ktoré majú potenciál pretvoriť štruktúru priemyslu ľahkých motorových vozidiel. Jednou z nich je vozidlo s elektrickým pohonom, ktoré rozšírilo ponuku nielen nových, ale už aj ojazdených áut v autobazároch. Oplatí sa kupovať inovatívne elektromobily? Alebo radšej staviť na klasiku?

Väčšina existujúcich elektromobilov sú úpravy existujúcich vozidiel so spaľovacím motorom. Mnohé majú obmedzený rozsah a sú plné dizajnových kompromisov. Benzínovo-elektrické hybridy sa ukázali ako veľmi spoľahlivé. Problémom plne elektrických vozidiel je ich dojazd, zostávajúca sila výrobcu a vyššia cena oproti klasickým modelom. Ich výhodou je cena paliva v porovnaní so stále stúpajúcou cenou benzínu alebo nafty.

Ako vybrať spoľahlivú jazdenku

Vybrať spoľahlivú “jazdenku” nemusí byť vôbec jednoduché. Pri starších vozidlách je potrebné myslieť na to, že už nie sú v záruke, a bude potrebná ich oprava. Napríklad servis niektorých typov automatických prevodoviek môže stáť aj niekoľko tisíc eur. Každú potrebnú opravu si budete musieť hradiť zo svojho. Preto by ste si mali dobre zvážiť výber vozidla v auto bazáre.

Medzi najčastejšie kupované ojazdené vozidlá nad 10 rokov patria napríklad:

  • Volkswagen Golf alebo Passat
  • Škoda Octavia
  • Ford Fusion
  • Audi A3
  • Honda CR-V

Rizík pri kúpe ojazdeného vozidla na pobočke auto bazáru alebo online inzerátu je niekoľko. Kupovať by ste mali určite len vozidlo, ktoré má:

  • Originály všetkých potrebných dokladov. Ak ich majiteľ nemá, ihneď od kúpy odstúpte.
  • Originálne výrobné číslo (VIN). Údaje v servisnej knižke, vo vozidle a pri zadaní VIN čísla online by sa mali zhodovať.
  • Kúpno-predajnú zmluvu. Pre vás ako kupujúceho je kúpna zmluva dokladom o nadobudnutí vozidla.

Kúpa ojazdeného “štvorkolesového tátoša” v auto bazáre môže byť najrýchlejšia cesta, ako sa dostať k vášmu novému autu. Nehľadajte však auto s najnižšími kilometrami, ale v čo najlepšom stave a s dokázateľnou históriou o údržbe vozidla. Môžeme s veľkou istotou povedať, že ak sa rozhodnete túto voľbu odkladať na neskôr, môže vás to stáť stovky eur naviac. Pri kúpe ojazdených áut v auto bazáre máte nespočetne veľa možností, pre aké vozidlo sa rozhodnúť. Výber je len nas vás.

Teraz najčítanejšie