Denník N

Respirátory, masky – ochrana dýchacej sústavy na pracovisku

pracovny respirator

Správna ochrana dýchacích ciest zabráni každoročne stovkám úmrtí súvisiacich s dýchacou sústavou. V tomto prípade však nehovoríme o úmrtiach na ochorenie Covid-19. Dnes sa zameriame na ochranu dýchacích ciest zamestnancov pracujúcich v prostredí s nízkou kvalitou vzduchu.

Bezpečnosť pracovníkov sa začína posúdením rizík na pracovisku. Určite najkritickejšie miesta, na ktorých môžu byť pracovníci vystavení nebezpečným výparom, aerosólom, parám a infekčnému materiálu. Ak je to možné, odstráňte zdroj znečistenia alebo spravte opatrenia na zníženie nebezpečenstva.

Ak tieto nebezpečenstvá nie je možné úplne odstrániť alebo zmierniť, potom môže byť potrebné vybaviť vašich zamestnancov vhodnou ochranou dýchacích ciest (respirátory, masky). Dbajte na to, aby sa pri nosení ochrany dýchacích ciest vyhýbali nasledovným chybám.

Motivácia niekedy nestačí

Používanie prostriedkov na ochranu dýchacích ciest je veľakrát kľúčové. Pracovníci sa však často rozhodnú ignorovať alebo zanedbávať nosenie respirátorov, pretože je pohodlnejšie pracovať bez nich. Zamestnávatelia by mali motivovať zamestnancov a poskytnúť školenie o správnom nosení ochranných prvkov a o možných katastrofických následkoch pri zanedbaní tejto povinnosti. Ak motivácia alebo snaha ochrániť vlastné zdravie nie je dostatočným dôvodom, treba za nedodržiavanie predpisov vyvodiť dôsledky.

respirator na pracu

Ako správne nosiť ochranu dýchacích ciest?

Masky, ktoré sú príliš voľné alebo naopak príliš tesné a nepohodlné môžu vašich zamestnancov dohnať k šialenstvu. Prestanú sa sústrediť na prácu a zníži sa ich produktivita. Skontrolujte, či je každý zamestnanec vybavený ochranou dýchacích ciest, ktorá zodpovedá tvaru a veľkosti jeho tváre, a či má vždy prístup k správnej veľkosti.

Respirátory a masky nájdete na stránkach s pracovným oblečením, ktoré ponúkajú rôzne ochranné pomôcky, obuv a oblečenie (pracovní tepláky, ochranné overaly, jednorazové odevy atď.)

respirator v praci

Foto: elements.envato.com

Teraz najčítanejšie