Denník N

Eseje, ktoré vám môžu zmeniť myslenie – parazitujúce ilúzie, bieda intelektualizmu a ďalšie

Napísať knihu takmer o všetkých oblastiach a zákutiach ľudského života je buď zaručený recept na katastrofu, alebo ambícia, za ktorou musí stáť osobnostná veľkosť. Brianna Wiest, autorka bestselleru 101 esejí, ktoré zmenia vaše myslenie (Aurora, 2022), sa pokúsila o nemožné – napísať motivačnú knihu tak, aby ste si ju v tom monštruóznom oceáne motivačných kníh všimli. A podarilo sa jej to celkom slušne.

Obdobie spotreby motivačnej literatúry mám dávno za sebou (realita bola silnejšia), preto pustiť sa po rokoch do ďalšej knihy z tohto žánru nebolo ľahké. Zvlášť ak knihe dáte až príliš sebavedomý názov 101 esejí, ktoré zmenia vaše myslenie. Sebavedomie knihe ani autorke veru nemožno uprieť, zvlášť keď som zistil, že má len 29 rokov. Napísať, o čom presne kniha je, je náročné, pretože je skutočne o všetkom – o myslení, vzťahoch, postojoch, cieľoch, sebarozvoji, pokore, kritickom myslení, chcení, egu, budhizme, psychológii, utrpení, inteligencii, láske, priateľstve a mohol by som pokračovať v zozname ďalej.

Dokáže niekto taký mladý ponúknuť svetu perspektívy a názory, ktoré zahŕňajú toľko oblastí života bez toho, aby to neprestrelil, nestrápnil sa, nevyznel ako diletant a vševedko, čo nemá za sebou ani polovicu života, no už vie, ako to funguje? Otázka, ktorú som si kládol od začiatku a ktorá postupne strácala stranu za stranou na význame. Kniha Wiestovej je totiž pokornou a súčasne hlbokou analýzou komplexnosti, zložitosti a paradoxnosti ľudskej existencie. Keďže ide o 101 esejí, vyberám len dva príklady toho, čo všetko v knihe možno nájsť.

Prítomnosť nie je ideál, ale jediná realita

Život v prítomnosti je jediný život, ktorý možno žiť. Jediný život, ktorý má homo sapiens k dispozícii, a to napriek abstraktnému mozgu, ktorý rád surfuje v čase do minulosti aj budúcnosti. Všetko to jedného dňa, keď sa mi podarí či o 10 rokov pôjdem/napíšem/urobím… sú parazitické ilúzie mysle, ako trefne popisuje Wiest v kapitole o prítomnosti. „Žiť tu a teraz je viac než len vznešený ideál pre budhistov a osvietených. Je to jediný ideál, ktorý váš mozog dokáže pochopiť, jediný spôsob života bez parazitujúcich ilúzií.“

Kultúrno-spoločenská nadstavba skutočnosti konfiguruje naše mozgy, aby vzhliadali k budúcnosti a boli tak odsúdené na večné sklamanie a uvedomenie, že ten čas bol premárnený, lebo sme žili pre fikcie na úkor jedinej skutočnosti. Túto myšlienku možno odbiť, že sme ju počuli 1000-krát, a predsa nič neoslabí jej akútnosť a provokatívnosť.

Spôsob, akým o svojom živote rozmýšľate, je jeho jediný problém.“ Brianna Wiest

 16 vlastností spoločensky inteligentného človeka

Toto je názov 5. eseje, na ktorú narazíte na začiatku knihy. Vyberám ju, lebo je pre mňa osobnou výzvou a zároveň provokuje svojím idealizmom a nárokmi.

Každý sa rád radí do kategórie inteligentného človeka, je to totiž pastvou pre ego, ktorému sa Wiest venuje v inej kapitole. Ľudí vie spolu s vagabundským, vulgárnym či primitívnym správaním (napríklad na sociálnych sieťach) vytočiť pseudointelektualizmus a pokrytecký image intelektuála, ktorý si myslí, že je a vie viac, ako 99 % sveta.

Pozri tiež:

TOP 5 knižných noviniek (júl, 2/2022)

Podľa Wiestovej je jedným zo znakov inteligentného človeka to, že nevynáša o ľuďoch, politike či myšlienkach kategorické súdy. Priznám sa, že už tu mám pocit, akoby na Slovensku absentovala vzorka inteligentných ľudí, keďže zo všetkých strán sa na nás valia absolutizujúce názory, kategorizácia a zovšeobecňovanie ľudí, ktorých redukujeme na pojmy. Podobne aj ďalší znak je výkričníkom pre našu inteligenciu: Hovorí jasne. „Hovorí pokojne, jednoducho, stručne a uvedomele,“ upresňuje autorka knihy. Žiadne zložité frázy a vety na 8 riadkov, ktorým porozumie 99,98 % populácie, žiadne formulácie, ktoré polarizujú, dehumanizujú, kategorizujú a rozdeľujú. Inteligentný človek neútočí a nediskredituje osobu, ale reaguje na fakty a tvrdenia. Vždy si zachováva vysokú mieru sebareflexie, emocionálnej rovnováhy a nadhľadu. Veru, platónsky ideál, no potrebujeme ho dnes viac, než kedykoľvek predtým.

„Chcieť je to najhoršie, čo môžete robiť.“ Brianna Wiest

101 esejí možno čítať esej za esejou, alebo len náhodne knihu otvoríte a začítate sa. Benefitom knihy je nielen zrelý obsah, ale predovšetkým nezameniteľný autorkin štýl. Ten v sebe koncentruje zmes explicitnej priamosti a  minimalizmu. V pár slovách vie Wiest vypovedať množstvo myšlienok, takže nemáte pocit, že sa kniha zbytočne naťahuje. Tituly tohto žánru sa zvyčajne opierajú o príklady, kvetnaté citáty a recyklovanie známych klišé. Čakal som to u Wiestovej, no akoby s tým rátala a robila presný opak – vyhýbala sa známym formuláciám a citátom, hoci si uvedomuje, že niečo nové už nevymyslí. Originálne je totiž to, na čo sa stihlo už zabudnúť, a človek, ten zabúda veľa.

Knihu 101 esejí si môžete zakúpiť tu

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)