Denník N

Zátopkove „keď nevládzeš, pridaj“, by Kováč nahradil „menej je často viac“

Nie som fanúšik spomienkové optimizmu, ale niekedy sám seba presviedčam, že generácia 40+ možno mala v istom zmysle šťastnejšie detstvo, ako tí neskôr narodení. Bez moralizujúceho podtónu voči deťom digitálneho veku si spomínam na teplé letá, detstvo v červených trenkách a celodenné hry na prašných poľných cestách, na lúkach a čerstvom vzduchu.

Od rána až do súmraku na vlastných nohách, a ak sa nohy nepoužívali na poháňanie bicykla, tak vo veľkej miere slúžili najmä na beh. Beh za mastným chlebom, beh na boso alebo v rannej rose, v prachu, pred dažďom, po búrke, za loptou, pred konkurenčnou bandou alebo tmou. V podstate neúnavný beh, slúžiaci na rýchle premiestňovanie sa, spôsobujúci neobyčajnú radosť, a to až do doby, keď sa opakovaným ostrým bodaním pod rebrovým oblúkom, toto radostné detstvo skončilo.

Beh je prosto súčasťou detstva, a to nepochybne aj dnešných detí, hoci ich životy sú čoraz viac organizované ich motorizovanými dospelými rodičmi. Bol súčasťou aj akéhosi detstva ľudstva, pretože bol našou evolučnou výhodou, ktorá človeka dnešného typu predurčila k tomu, aby zvíťazil nad svojimi konkurentmi. Pravekí lovci boli schopní uštvať behom aj antilopu, pričom pred každým takýmto lovom netušili, či pobežia polmaratón, maratón alebo ultrabeh.

V spoločenstvách, kde spôsob obživy stále vyžaduje tento typ pohybu, sa aj dnes rodia najlepší bežci sveta. Vytrvalí Keňania aj dnes na svetových športoviskách bežia podobne tomu, ako bežali ich predkovia alebo oni v detstve po horúcom piesku a bez topánok. A to všetko preto, že beh je ich prirodzeným pohybom, presne tak, ako u mnohých prírodných národov bol dlho zdrojom získavania potravy.

Osobne sa o tomto fakte presvedčil aj Peter Kováč –  jeden z najlepších súčasných slovenských bežcov, ktorý je majstrom republiky v behu na 1500 metrov a zároveň novinár. Tieto jeho dve profesionálne dráhy sa stretli v jeho knihe s názvom Od antilopy po Zátopka (Abeceda behu pre začiatočníkov aj pokročilých).

Tento aktívny atlét mal možnosť zažiť aj niekoľko tréningov s kenskými bežcami priamo v Keni, teda v ich domácich podmienkach, kde je pre Európana najviac limitujúca práve nadmorská výška 2400 metrov nad morom, ktorá paradoxne Keňanov pred inými bežcami sveta zvýhodňuje. Okrem spoločných bežeckých tréningov, autor na tomto mieste intenzívne hľadal aj ďalšie konkrétne faktory, ktoré robia z Keňanov najlepších vytrvalostných bežcov na svete.

Podľa jeho osobného bádania, nezanedbateľným faktom ich úspechu je aj tzv. aktívne detstvo, ktoré je čiastočne prepojené s ich životnou úrovňou. Lákadlá moderného veku, ktoré si mnohé kenské rodiny nemôžu dovoliť, nie sú lákadlom pre ich deti, a tak nemajú potenciál zvádzať ich k pasívnemu trávenie voľného času. Podstatnú časť dňa strávia deti vonku, tráviac čas hrou alebo prácou. V mnohých prípadoch už v detstve preberajú časť zodpovednosti za chod domácností a mnohí kenskí bežci uvádzajú, že práve aktívne a náročné detstvo bolo základom ich psychickej a fyzickej odolnosti v neskoršom veku a aj na atletických pretekoch.

Samozrejme nespochybniteľnými zvýhodňujúcimi faktormi týchto bežcov sú aj genetika, životospráva, metabolizmus a motivácia, ktoré pochopiteľne majú vplyv aj na každého iného bežca na svete, či už túto aktivitu robí rekreačne, amatérsky alebo profesionálne. Všetky tieto a aj iné determinanty úspešného a efektívneho behu sú aj obsahom Kováčovej knihy, ktorá sa tak právom stáva akousi bežeckou encyklopédiou pre každého, kto by chcel s behaním začať alebo plánuje zapracovať na svojom raste.

Autor s ľahkosťou spája rôzne bežecké témy a rady ako začať s behaním, ako sa vyhnúť zraneniam, ako sa stravovať, či ako sa pripraviť na maratón, s príbehmi svetových bežcov a s vedeckými poznatkami svetových odborníkov, lekárov, ortopédov a trénerov. Vo veľmi čitateľnej forme tak syntetizuje mnohé poznatky o fyziológii a evolúcii behu, pričom nad exaktno-popularizačnou rovinou dominuje osobný príbeh, autentické skúsenosti, ale aj nadhľad autora.

Peter Kováč: Od antilopy po Zátopka (Abeceda behu pre začiatočníkov aj pokročilých), N Press, 2022

Teraz najčítanejšie