Denník N

C. Newport: Hlboká práca (Čitateľský denník 31/2022)

„Máme škály, ktoré nám umožňujú rozdeliť ľudí na skupiny, ktoré robia viacero vecí naraz neustále, a ľudí, ktorí to robia zriedka, a rozdiely sú pozoruhodné. Ľudia, ktorí naraz riešia viacero vecí, nemôžu odfiltrovať ich irelevantnosť. Nedokážu spravovať svoju pracovnú pamäť. Sú chronicky rozptýlení (…) Sú to skoro mentálne trosky (…) Sú to kojenci bezvýznamnosti (…)

Keď si váš mozog zvykne na rozptýlenie na požiadanie, je ťažké zatriasť so závislosťou, hoci sa chcete sústrediť. Aby som bol konkrétnejší — ak si každý okamih možnej nudy vo vašom živote — povedzme, keď musíte čakať päť minút v rade alebo sedieť v reštaurácii, kým nepríde kamarát — spestríte pozeraním si noviniek na smartfóne, potom je váš mozog pravdepodobne preprogramovaný podobne, ako mozgy ‚mentálnych trosiek‘ v Nassovom výskume a nie je pripravený na hlbokú prácu — hoci si pravidelne naplánujete čas na precvičenie si koncentrácie. “

Dokážete sa sústrediť na svoju prácu? Viete sa do nej ponoriť, urobiť ju kvalitne, premyslene a kreatívne? Máte po nej ešte čas na rodinu, priateľov, koníčky a kvalitný spánok? Alebo sa cítite neusporiadane a chaoticky?

V záplave dovolenkových kníh som takmer zabudol na Hlbokú prácu — klenot Cala Newporta, v ktorom rozoberá  príčiny našej každodennej roztrieštenosti. A nemusíte byť neviem aký sociológ aby ste tušili, že je za tým (tam ta da dá) internet. Neustále cinkanie e-mailov, kontrolovanie facebooku a bezcielne surfovanie po sieti zmenilo naše pracovné návyky radikálnym spôsobom. A preto s tým potrebujeme niečo robiť.

Aj keď sa na obálke píše o motivačnej literatúre, neberte to vážne. Newport popisuje na základe výskumov a skúseností ľudí ako Jung, Rowlingová či Gates rôzne prístupy k práci, ktorú sám nazýva hlbokou — vytrvalou, sústredenou a prinášajúcou nadštandardné výsledky. Tou hlavnou pointou je odstrihnúť sa na nejakú dobu od internetu a iných rušiacich vplyvov okolia.

U niekoho ten čas znamená rok, u niekoho mesiac, u vás možno pravidelne každé ráno na pár hodín. Cieľom je vytvoriť si priestor na nerušené sústredenie sa na jednu jedinú vec. Ťažké? Nikto solídny nikdy netvrdil, že život je ľahký.

Hlboká práca v konečnom dôsledku neprináša nič nové — iba trefne sumarizuje to, čo všetci viac menej tušíme. Napriek tomu je výbornou pomôckou na to, ako sa zorientovať v našom roztekanom a nepokojnom svete.

C. Newport: Hlboká práca
Lindeni 2021
292 strán
*
90 %

Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať na:
Spotify, SoundCloude, Apple alebo Google podcasts.

Moju výtvarnú tvorbu môžete sledovať na:
Facebooku alebo webe.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.