Denník N

Melatonín nepomáha len so spánkom

spanok melatonin

Melatonín je všeobecne známy tým, že ľuďom poskytuje dobrý nočný odpočinok. Je to hormón vyvolávajúci spánok, ktorý reguluje cirkadiánny rytmus vášho tela. Melatonín v podstate hovorí vášmu telu, kedy je čas ísť spať. Možno vás však prekvapí, že má aj množstvo ďalších pozitívnych účinkov pre vaše telo.

Imunitný systém

Melatonín dokáže podporiť biele krvinky, ktoré sú hlavným pilierom imunitného systému. Tento hormón je tiež silným antioxidantom, ktorý dokáže chrániť bunky pred oxidačným poškodením. S pribúdajúcim vekom sa jeho produkcia znižuje, takže užívanie doplnkov stravy alebo konzumácia potravín, ktoré obsahujú melatonín, by mohli pomôcť posilniť váš imunitný systém.

SAD – sezónna afektívna porucha

SAD je bežný stav, ktorý postihuje až desať percent populácie, pričom príznaky sa začínajú so skracovaním dňa. Výskum ukázal, že zmeny v množstve denného svetla ovplyvňujú cirkadiánny rytmus a môžu viesť k príznakom sezónnej afektívnej poruchy. Užívanie doplnku melatonínu by mohlo pomôcť ich zmierniť.

melatonin kapsule

Úzkosť

Keďže melatonín uvoľňuje vaše telo, aby sa pripravilo na spánok, môže pomôcť zmierniť aj príznaky úzkosti. Štúdia z roku 2015 uverejnená v Cochrane Systematic Review-Intervention preskúmala 12 kontrolovaných štúdií a zistila, že by sa mohol používať na zníženie úzkosti pred lekárskymi zákrokmi.

Zdravie očí

Keďže má tento hormón vysoký obsah antioxidantov, mohol by pomôcť zabrániť poškodeniu buniek a podporiť zdravie očí. Zistilo sa, že by svojimi ochrannými vlastnosťami mohol pomôcť pri liečbe zeleného zákalu a vekom podmienenej straty centrálneho videnia.

zdravie oci

Refluxná choroba

Melatonín môže tiež pomôcť zmierniť príznaky refluxnej choroby. Hormón sa produkuje aj v žalúdku a v ústach, blokuje vylučovanie žalúdočných kyselín a znižuje produkciu oxidu dusnatého, ktorý je zodpovedný za reflux.


Zdroj foto: elements.envato.com

Teraz najčítanejšie

etabletka logo

eTabletka

eTabletka online lekáreň

Sme Heuréka SHOP ROKU 2022 v kategórii Zdravie. V našej online lekárni nájdete širokú ponuku liekov, vitamínov, zdravej výživy, doplnkov stravy, kozmetiky a veterinárnych produktov s rýchlym doručením. Venujeme sa poradenstvu k výberu produktov a odborným článkom o zdraví dospelých i detí. Poskytujeme online rezerváciu liekov na predpis eRecept a v našich kluboch nájdete rady, tipy a rozšírený sortiment z oblastí Celiakie, Inkontinencie, Dentálneho zdravia a Detského sveta. Vaša etabletka.sk

Tento blog je platený.