Denník N

Ako riešiť nepríjemné témy s lekárom

rozhovor s lekarom

Svojho obvodného lekára vidíte väčšinou len raz za rok a diskutovať s ním o svojich najzvláštnejších symptómoch a najhlbších tajomstvách môže byť ťažké. Napriek tomu je veľmi dôležité riešiť problémy skôr, ako sa vymknú spod kontroly. Treba si uvedomiť, že lekári potrebujú počuť čo najviac informácii, aby vás dokázali liečiť.

Ako prelomiť ľady

Je pravda, že rozhovory o citlivých témach, ako sú erektilná dysfunkcia, inkontinencia, zápach z úst alebo mykóza môžu byť nepríjemné. No rozhovor je zvyčajne rýchly a bezbolestný, zatiaľ čo život s vyčerpávajúcimi symptómami nie. Naučiť sa odhaliť problémy a klásť otázky je prvým krokom k nájdeniu riešení.

1. Pripravte sa

Ak si svoj problém vopred vyhľadáte a na stretnutie prídete vyzbrojení zoznamom otázok, je oveľa pravdepodobnejšie, že pokryjete všetky svoje obavy. No nezabúdajte na to, že nie ste odborník a nesnažte sa diagnostikovať sami. Dbajte na to, aby ste nezabudli lekára informovať o všetkých vašich ťažkostiach.

2. Používajte úvodné frázy

Frázy ako „Nikdy som o tom nehovoril s nikým iným okrem manželky“ alebo „Nehovorí sa mi o tom ľahko“ môžu lekárovi slúžiť ako signál, že pre vás rozhovor nebude úplne príjemný. Podľa toho môže prispôsobiť svoje otázky a odpovede, aby ste sa cítili čo najpohodlnejšie.

navsteva lekara

3. Buďte priamy

Témy, ktoré vás najviac privádzajú do rozpakov, sú často tie, o ktorých je potrebné najviac hovoriť. Nestrácajte čas používaním spoločensky vhodných výrazov. Buďte priamy a konkrétny. Môžete rátať s tým, že lekári vás súdiť nebudú.

Chápeme, že nie každý sa cíti komfortne pri návšteve lekára. No myslite hlavne na svoje zdravie a nepodceňujte svoje symptómy. Aj keď je ťažké dostať zo seba slová ako hemoroidy, herpes alebo plesne na nechtoch, no akonáhle vás lekár diagnostikuje a nasadí liečbu, budete sami na seba hrdí, že ste to zvládli.

pacient a doktor

Zdroj foto: elements.envato.com

Teraz najčítanejšie

etabletka logo

eTabletka

eTabletka online lekáreň

Sme Heuréka SHOP ROKU 2022 v kategórii Zdravie. V našej online lekárni nájdete širokú ponuku liekov, vitamínov, zdravej výživy, doplnkov stravy, kozmetiky a veterinárnych produktov s rýchlym doručením. Venujeme sa poradenstvu k výberu produktov a odborným článkom o zdraví dospelých i detí. Poskytujeme online rezerváciu liekov na predpis eRecept a v našich kluboch nájdete rady, tipy a rozšírený sortiment z oblastí Celiakie, Inkontinencie, Dentálneho zdravia a Detského sveta. Vaša etabletka.sk

Tento blog je platený.