Denník N

Oči

A popustí uzdu…

Zapne svetlo a nadvihne nohu, jedenkrát, dvakrát, trikrát. Hm, malá či veľká násobilka. Boli časy, pomyslí si a všetky čísla hodí za hlavu. Nemá ich rád, akosi mu nikdy nešli pod kožu. Snažil sa, ale  ako by to povedal. Ešte aj učiteľka bola proti, jednoducho posadnutá matematikou. S číslami si líhala do postele a potom s nimi vstávala.

Predstava mierne pritiahnutá za vlasy, ale blízka realite. Určite, jeho presvedčenie je mimoriadne silné.  Pche, matematika, na tú on teraz myslieť nebude. Vlastne, už nikdy, nechce o nej nič počuť. Roky školských dochádzok sú za ním, dokonca pomerne úspešne.

A teraz? Matematika neexistuje. Možno  hlúpe, jemu to však vyhovuje. Nepočíta. Vlastne, úplná pravda to nebude. Tie škatule, ležia jedna vedľa druhej bez ohľadu na neho. Nestarajú sa, ani jeho trampoty s matematikou ich nezaujímajú. Prekročí jednu a už spičkou druhej nohy narazí do druhej. No nie, takto to nepôjde, prestáva sa mu to páčiť.

Počty, bŕ, nechce na ne myslieť. Namiesto toho zohne chrbát a pomaličky sa vystiera. Cesta pred ním je zablokovaná. Ako inak, škatuľami. Sú všade, akoby boli také vzácne. V kuchyni ich je, ale ani v izbe to nie je lepšie. Zohne chrbát, pozrie do jednej. No nie, plná ponožiek.

Rýchlo mení smer. Balkón, to je ono, super miesto. Žiadne škatule, len skromná drevená stolička kdesi v rohu. Stačí mu, zloží na ňu svoje unavené telo a zapáli si cigaretu. Z rozpálených panelov sála horúčava a ulicou sa ozývajú kroky. Dámske lodičky, pomyslí si, privrie oči a popustí uzdu svojej fantázii. Aj takto môže vyzerať sťahovanie slobodného chlapa.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.