Denník N

R. Pupala: Ženy aj muži, zvieratá (Čitateľský denník 32/2022)

„Zavrela oči, ale dlho nemohla zaspať, videla korytnačku. Lozila s vystrčenou hlavou po zošitoch a učebniciach a pustila sa do stránok ako do šalátu z olovrantu, a nebola to ani tak korytnačka ako striga, uväznená v skrinke, bez nosa. A keď sa znova vynorila, s ozvenou cinknutia v ušiach, dvere boli pootvorené na dlhý pás svetla a Filipova posteľ bola prázdna. Z bytu k nej doľahol čudný zvuk; znel ako smiech, aj keď vedela, že to smiech nie je. A opäť klesla do prázdnoty a noc sa rozpínala a zmršťovala, najdlhšia noc v Dorotkinom živote, a po zošitoch lozila korytnačka a už tam bude navždy, v jej hlave. Vôňa vermútu. Bratova smrť. Korytnačka v skrinke.“

Dievčatko s korytnačkou, ktorému zomiera malý brat. Nešťastná skoromamička pochutnávajúca si na omietke. Spomienka na letné prázdniny a príšerný objav v susedovom chlieve. Alebo starý pán hromadiaci vo svojom byte kopu zbytočností. Ženy aj muži, zvieratá.

Trinásť poviedok Richarda Pupalu spája pocit všednosti a decentnosti. Žiadne vyhrotené situácie, žiaden magický realizmus, žiadne uletené momenty. Čokoľvek z toho, čo sa v knihe odohráva, by sa mohlo prihodiť mne či vám. Tento dojem umocňuje aj ukončenie príbehov, ktoré je väčšinou — neviem nájsť vhodnejšie slovo — neukončené. Ale tak to funguje aj v živote, no nie?

Ženy aj muži, zvieratá sú takou tou typickou útlou zbierkou, ktorú prečítate veľmi rýchlo. Pretože chcete vedieť, aký nápad odpozorovaný zo slovenského života autor spracoval na nasledujúcej strane. Pokojné čítanie, ktoré nechce šokovať. Akurát tých rozvodov je tam akosi priveľa.

PS: Aj Richard Pupala bude hosťom nášho festivalu Ružový Bicykel. 20. august 2022, Bardejov.

R. Pupala: Ženy aj muži, zvieratá
Lindeni 2020
176 strán
*
80 %

Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať na:
Spotify, SoundCloude, Apple alebo Google podcasts.

Moju výtvarnú tvorbu môžete sledovať na:
Facebooku alebo webe.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.