Denník N

Desať ponaučení pre postpandemický svet

10 ponaučení pre postpandemický svet
10 ponaučení pre postpandemický svet

Publikácia desať ponaučení pre postpandemický svet je siedma kniha Zakaria Fareeda. Autor v nej nepíše o tom ako Covid zmenil svet. Covid je pre neho výrazná značka na časovej osi. Bod, ktorý si označia historici, aby vymedzil konkrétnu éru. Pandémia je pre neho katalizátorom zmien, ktoré nastúpili už skôr.

Stretnutie e-tika.sk v Karloveskej knižnici (Foto: R. Frída)

Po niekoľkých stretnutiach neformálneho expertného združenia e-tika.sk som bol oslovený jeho zakladateľom Jurajom Podroužkom, aby som spolupracoval na druhom ročníku podcastov. V rámci neho som mal možnosť pripraviť aj recenzie kníh a dokumentov – zväčša podľa vlastného výberu – ktoré súviseli s budúcnosťou ľudstva, umelou inteligenciou, inováciami a reguláciami a etikou okolo toho všetkého. S odstupom času tu zverejním svoje recenzie a potom, ak sa podarí, pridám niečo nové.

Prvá recenzia, ktorá zaznela bola venovaná knihe Fareeda Zakaria Desať ponaučení pre postpandemický svet. Táto sa stala notoricky citovanou, pretože ako jedna z prvých reflektovala pandémiu Covidu a rozoberala svet po ňom. Bolo to v čase, keď sme si všetci mysleli, že táto pandémia a s ňou spojené problémy globálnej tovarovej prepravy sú tým najväčším problémom 21. storočia. Ako z temného stredoveku, zjavuje sa nám pandémia, hladomor, vojna. Dnes naša civilizácia čelí existenčnej hrozbe podmanenia zriadeniami a režimami, ktoré nám pripadajú bizarne archaické. Či už ich reprezentuje gangsterský režim Ruska, ktorý začal vyhladzovaciu vojnu proti vzmáhajúcej sa Ukrajine, alebo Čínska diktatúra hroziaca Taiwanskej demokracii. A aj keď Fareed Zakaria nepredvídal geopolitické posuny, ktoré sledujeme, oceňujem že trafil voľný Leninov citát, že „sú desaťročia, kedy sa nedeje nič a sú týždne počas ktorých sa dekády udejú.“


Fareed  Zakaria je indický a americký žurnalista, komentátor, kritik. Má vlastnú reláciu na CNN a stály priestor vo Washington post.

Sám sa považuje za centristu. Nie je vedec. Nehrá sa na odborníka. Je britký a trefný. Komentuje už veľa rokov. Prešiel si mnohým. Oceneniami aj obvineniami.

Publikácia desať ponaučení pre postpandemický svet je jeho, v poradí siedma kniha, prvá preložená do Slovenčiny.

V prvom rade treba povedať, že Fareed nepíše o tom ako Covid zmenil svet. Covid je pre neho výrazná značka na časovej osi. Bod, ktorý si označia historici, aby vymedzil konkrétnu éru. Pandémia je pre neho katalizátorom zmien, ktoré nastúpili už skôr.

Niektoré o mnoho skôr.

Pandémia však dodala veciam kontrast. A zároveň – slovami autora – nám dala odklad pri vysporiadaní sa s otázkami, na ktoré sa môžeme pýtať:

Budeme žiť vo svete globálnej kooperácie alebo vo svete národno-populistických štátov?

Je koniec americkej hegemónii?

Vznikne nová bipolarita alebo štafetu prevezme Čína?

A najmä, ako dopadne konflikt medzi individualizmom a kolektivizmom?

Či, naozaj sa prehĺbi nerovnosť medzi bohatstvom národov, tried a skupín ľudí?

Možno, trochu povinne sa Zakaria zaoberá aj tým, čo nás tu asi zaujíma najviac – digitálnym životom.

Nemožno s ním nesúhlasiť, že dnešná technológia, ktorú si so sebou nosíme v telefónoch, nám sprostredkúva omnoho viac, než by nám vedel povedať sebevzdelanejší človek. A aj keď jeho pozorovania už boli povedané inde, vypichnem jeho myšlienku, citujúc; „čím šikovnejším sa stroj stáva v oblasti počítania dát a dodávania odpovedí, tým viac premýšľame nad tým, čo v nás mimo našej schopnosti myslieť je to jedinečne ľudské.

V skutočnosti si vďaka inteligentným strojom ešte viac ceníme ľudských spoločníkov, pre ich kreativitu, výstrednosť, nepredvídateľnosť, srdečnosť a intimitu.“

Kniha Desať ponaučení pre postpandemický svet kumuluje postrehy, ktoré stoja za prečítanie.

 


S odstupom času sa naozaj zdá, že problémy etiky informačných technológií a umelej inteligencie sú banálne proti veľmocenskému pnutiu, ktoré hrozí globálnou apokalypsou. Boli to však jatky prvej svetovej vojny, ktoré dali vzniknúť Lige národov – prvému pokusu o vytvorenie miesta pre riešenie problémov ľudstva. A potom hrôzy druhej svetovej vojny, z ktorých vznikla OSN; dnes už reálne nefunkčná. Stále verím, že z marazmu tejto krízy vzíde nová globálna spoločnosť, ktorá si viac bude ceniť ľudský život, ľudskú slobodu, ľudskú autonómnosť pri rozhodovaní, právo na informácie a právo na zabudnutie. Všetky tie veci, ktoré sa nám teraz zdajú druhoradé.

Teraz najčítanejšie

Tomáš Gál

Tomáš Gál

A lot of people never use their initiative because no-one told them to. (Banksy)

Nie som typický IT manažér. Učím na univerzite. Študoval som religionistiku. Našiel som svoje odpovede. Veľmi si cením slobôd jednotlivca, ako je autonómnosť a sloboda rozhodovania sa. Verím v sekulárne hodnoty. Rád cestujem, učím sa nové veci. Vo svojich blogových príspevkoch sa venujem (výber):