Denník N

Pacientka ožila, pravdepodobne pochybil patológ (satira)

Evidenčný systém prievidzskej patológie. © AKZ
Evidenčný systém prievidzskej patológie. © AKZ

Univerzitná nemocnica Mateja Bencúra  v Prievidzi rieši pochybenie patológa, ktorému minulý týždeň na pitevnej sále ožila pacientka. 74-ročná Eleonóra L., ktorá 5. decembra zomrela na zástavu srdca, bola dva dni po svojej smrti prepustená do domáceho ošetrenia.

Podľa zdravotnej dokumentácie došlo k úmrtiu 5. 12. o 13:32 a bezprostredne nasledoval prevoz na patológiu. Pitvu vykonal dlhoročný zamestnanec nemocnice, patológ Peter Manko, a podľa protokolu prebehla bez komplikácii.

Rodina správu prijala s rozhorčením. Sestra zosnulej povedala: „Bola to zlostná, závistlivá a zákerná ženská a všetci sme dúfali, že tieto Vianoce už konečne budú bez hádok a ťahaníc. Žiaľbohu, máme ju zase na krku, deti aj vnúčatá majú z toho traumu a na sviatky ani k nám neprídu.“

Manžel zosnulej okamžite podal podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý záležitosť momentálne prešetruje. „Toto by som nikomu neprial, takúto tragédiu. Nemám už ani kúsok dôvery v naše zdravotníctvo,“ povedal.

Nemocnica vyjadrila rodine úprimnú sústrasť, no svojho zamestnanca sa zastala. „Doktor Manko je špičkový odborník, medzi svojimi pacientmi je veľmi obľúbený a doteraz sa na jeho prácu nikdy nesťažovali,“ povedala hovorkyňa nemocnice Lucia Jelšová. „Ak skutočne došlo k pochybeniu, je to pravdepodobne dôsledok pandemickej situácie, prepracovanosti personálu a ďalších krízových javov,“ dodala.

K prípadu sa vyjadrila aj opozícia. Predseda strany ZNOVA Ivan Šálaj povedal, že ide o ďalší dôkaz, ako koalícia zanedbáva otázku verejného zdravia a dodal, že „ak to takto pôjde ďalej, ľudia sa o chvíľu budú zdráhať zveriť slovenskému zdravotníctvu nielen život, ale aj smrť“.

 

© Spravodajský portál TRK. Tento článok je satira a opísané udalosti sa nikdy nestali. Akákoľvek podobnosť so skutočnosťou je čisto náhodná.

Teraz najčítanejšie

Dušan Kolcún

Skaut, manžel, otec, syn, brat, stredoškolský učiteľ, pseudointelektuál, kaviarenský povaľač, dobrý kamarát viacerým, blízky priateľ nemnohým, milovník kofoly a slaných tyčiniek, amatérsky gitarista, resp. vlastník gitary, na ktorú v poslednej dobe padá prach, z donútenia kuchár, otec na rodičovskej dovolenke a muž v domácnosti, slniečkár, človek z regiónov a pravdepodobne najväčší nadšenec do vojny vo Vietname v našej dedine, ktorý v rámci boja s nudou a depresiou začal písať takéto hlúposti.