Denník N

Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby

Na prvý pohľad prekvapivá „stopka“ dlhého sledu zvyšovania sadzieb prekvapila. ČNB sa snaží príliš nepriškrtiť ekonomiku.

Prvýkrát za posledného vyše roka ponechala banková rada českej národnej banky (ČNB) úrokové sadzby nezmenené. Diskontná sadzba v Čechách tak naďalej zostáva na úrovni 6 %, lombardná sadzba na úrovni 8 % a dvojtýždňová repo sadzba na úrovni 7 %.

Toto rozhodnutie, ktoré sa vymyká celej sérii zvyšovaní základnej úrokovej sadzby z úrovne 0,25 % (ktorá platila v ČR do júla 2021) až na dnešných 7 % sa dá čítať ako snaha ČNB znížiť obmedzenia domáceho dopytu. Zároveň sa znižuje rast úverov poskytovaných jednotlivcom aj podnikom, čím sa znižuje aj množstvo peňazí v obehu. Banková rada sa zhodla na tom, že pre dlhodobú cenovú stabilitu je potrebná obozretná rozpočtová politika a primerané mzdové požiadavky. Zároveň vo vyhlásení je jasne napísané, že banková rada bude pri najbližšom zasadnutí prehodnocovať vývoj situácie a rozhodne, či úrokové sadzby zvýši alebo ponechá na dnešnej úrovni.

Inflácia v Čechách by mohla vystúpiť až na 20 %

Podľa prognózy ČNB by sa mala inflácia v Čechách v nasledujúcich troch mesiacoch ešte zvýšiť. Hlavnou príčinou zvýšenia budú rastúce ceny plynu a elektriny. Predpokladá sa, že inflácia dosiahne na jeseň vrchol na úrovni približne 20 % a za celý rok bude v priemere 16,5 % (v našej jarnej prognóze sme v CapitalPanda očakávali 13,1 %). O rok a pol podľa odhadu inflácia klesne na približne 2 %.

Hoci sa k politike centrálnych bánk vyjadrujem len zriedka, myslím si, že ide o rozumný krok. A že dodatočný vplyv na daňových poplatníkov v dôsledku už aj tak pomerne vysokých úrokových sadzieb by poškodil exportne orientovanú ekonomiku.

Oslabovanie českej koruny by mohlo skončiť

Zaujímavý je pohľad na vývoj menového páru dolár/koruna (USD/CZK). Od začiatku roka česká koruna oslabila o niečo viac ako 11,5 %. Zaujímavosťou však je, že tento vývoj formuje na grafe vzoru v tvare stúpajúceho klinu.  Avšak jeho krivky ukazujú, že sa postupne zatvára, a tým pádom by sme mohli by sme byť svedkami jeho rozpadu a otočenia trendu.

CapitalPanda-Peric-Oslabovaniu českej koruny by mohol byť čoskoro koniecVývoj menového páru USD/CZK, denný časový rámec (zdroj: tradingview.com)

Zároveň je viditeľná divergencia medzi rastúcim kurzom a klesajúcim ukazovateľom RSI. Máme tak k dispozícii dva pomerne silné znaky, ktoré naznačujú možnú zmenu trendu hodnoty tohto menového páru.

Ak počas opätovného testovania nedôjde k prelomeniu tzv. pivotnej zóny, investori budú môcť otvoriť krátku pozíciu. Ich prvým cieľom pri očakávanom zmene trendu a opätovnom posilňovaní českej koruny by mohla byť oblasť zóny podpory 1 a druhým cieľom následne oblasť zóny podpory 2.

 

Teraz najčítanejšie

Jozo_Peric_CapitalPanda

Jozo Peric

Vyštudoval som Univerzitu v Záhrebe a po magisterskom štúdiu zostal na univerzite pôsobiť ako dátový analytik. Od roku 2015 sa profesionálne venujem obchodom na kapitálových trhoch. Od roku 2019 pôsobím ako hlavný analytik brokera CapitalPanda. Venujem sa príprave analýz pre klientov so zameraním na finančné trhy, komodity a obchodovanie menových párov.