Denník N

Európska únia zavedie normy na penisy (satira)

Ilustračné foto © AKZ
Ilustračné foto © AKZ

Európska Agentúra pre štandardizáciu anatómie (EAŠA) oznámila, že od roku 2030 budú v Európskej únii platiť jednotné štandardy pre penisy. Mužské pohlavné orgány budú rozdelené do kategórií podľa tvaru, zakrivenia, dĺžky a obvodu. Konkrétne kritéria zatiaľ známe nie sú, no EAŠA predpokladá, že desať kategórií by malo pokryť všetky eventuality.

Riaditeľ EAŠA John Dillermand plán predstavil takto: „Chceme, aby ľudia vedeli, na čom sú a EAŠA chce prispieť k čo najväčšej transparentnosti. Chcel by som zdôrazniť, že z pohľadu európskej legislatívy ani z pohľadu EAŠA nebudú existovať lepšie ani horšie kategórie a boli by sme radi, aby si tento prístup osvojili aj jednotlivé členské štáty. Ľudia musia chápať, že toto nie je kampaň proti penisom, ale o penisoch.“ Zatiaľ nie je jasné, ako bude prebiehať zber dát. „Kvôli silno zakoreneným predsudkom a kultúrnym normám sa samonahlasovanie zdá nespoľahlivé. Uvažujeme teda buď o centrálnom cenze pod taktovkou EAŠA alebo o zbere dát praktickými lekármi,“ spresnil Dillermand.

Etnologička z thinktanku Libido Karolína Hrdá tvrdí , že EAŠA môže byť motivovaná aj snahou o vyššiu bezpečnosť členských štátov EÚ. „V našej patriarchálnej spoločnosti sa mužský status stále často, aspoň v symbolickej rovine, odvíja od veľkosti penisu. Keď však potom muži chcú overiť pravdu a začnú si, ako sa ľudovo hovorí, porovnávať vtáky, iba zriedkakedy majú dosť odvahy takpovediac vyložiť karty na stôl a prejsť od rečí k činom. A keďže často ani jedna zo strán nechce ustúpiť, presunie sa súboj z roviny symbolickej do roviny fyzickej, čo často končí zraneniami, niekedy aj smrťou. Stačí si spomenúť na kvetoslavský prípad z pred dvoch rokov.“ Hrdá dodáva, že práve tu by sa mohli osvedčiť tzv. „penisové pasy“, o ktorých sa tiež uvažuje.

Iniciatívu však zásadne odmietajú slovenské politické strany, vrátane neparlamentných komunistov a maloroľníkov. Predseda strany Zmena zozadu Igor Staručký hovorí, že 99 % toho, čo prináša projekt EAŠA je už obsiahnuté v slovenskej legislatíve. Líderka volebnej dvojkoalície Návrat ku koreňom / Späť na stromy Oľga Vízenfeldová tvrdí, že ide iba o ďalší pokus EÚ kolonizovať Slovensko, ktorému je treba rázne čeliť. Kritické hlasy zaznievajú aj zo zahraničia, napríklad z Českej republiky, Moravského kniežactva ale aj Poľska. Maďarský premiér Istvan Juhas  na tlačovej konferencii vyhlásil, že by šlo o „najväčšiu dehonestáciu maďarského národa zo strany Západu od čias Trianonskej mierovej zmluvy“.

Dillermand verí, že všetko prebehne úspešne. Nepovedal, či sa uvažuje aj o kategorizácii vagín (tzv. pussy passes), no ľudskoprávne organizácie upozorňujú, že ak si EÚ chce udržať nediskriminačný a rodovo vyvážený prístup, bude musieť zaviesť aj tie.

 

© Spravodajský portál TRK. Tento článok je satira a opísané udalosti sa nikdy nestali. Akákoľvek podobnosť so skutočnosťou je čisto náhodná.

Teraz najčítanejšie

Dušan Kolcún

Skaut, manžel, otec, syn, brat, stredoškolský učiteľ, pseudointelektuál, kaviarenský povaľač, dobrý kamarát viacerým, blízky priateľ nemnohým, milovník kofoly a slaných tyčiniek, amatérsky gitarista, resp. vlastník gitary, na ktorú v poslednej dobe padá prach, z donútenia kuchár, otec na rodičovskej dovolenke a muž v domácnosti, slniečkár, človek z regiónov a pravdepodobne najväčší nadšenec do vojny vo Vietname v našej dedine, ktorý v rámci boja s nudou a depresiou začal písať takéto hlúposti.