Denník N

C. Hansen & J. Leeman: Na zbore stále záleží (Čitateľský denník 37/2022)

„Návrat k pravidelným aktivitám v cirkvi by bol ťažký aj bez nečakanej a dlhotrvajúcej prítomnosti smrteľnej choroby, ktorá nás izoluje od druhých. Strach z nákazy je však tým najmenej závažným dôvodom, ktorý presvedčil mnohých kresťanov držať sa mimo cirkvi. Hádky o rúškach, vakcínach a mnohých iných veciach rozdelil členov cirkvi uväznených doma a prilepil ich k novinkám na Facebooku plných varovaní a konšpiračných teórií. V skutočnosti sa mali kresťania navzájom oveľa radšej pred vznikom sociálnych sietí. Odstráňte z rovnice zážitky každotýždenného spoločného uctievania pod jednou strechou, ktoré zjednocujú členov cirkvi, a putá priateľstva zhrdzavejú.“

Pandémia zasiahla do našich životov snáď na všetkých frontoch — aj na tom cirkevnom. Ako sa pravidelne schádzať k spoločným piesňam, modlitbám a študovaniu Biblie, ak sa to kvôli nebezpečnej a nákazlivej chorobe nedá? Zachráni nás YouTube, Spotify a priame prenosy z bohoslužieb? A záleží vôbec v dvadsiatom prvom storočí na nejakom osobnom kontakte, keď je už vlastne všetko online?

Covid narušil naše návyky a mnohé spoločenstvá registrujú po návrate do „normálu“ menší počet účastníkov na nedeľných zhromaždeniach. Spohodlneli sme, naučili sa prieberčivosti, a to, že nás nikto priamo nekonfrontuje s našim hriechom, nám dosť vyhovuje.

Collin Hansen a Jonathan Leeman, autori knihy Na zbore stále záleží, poukazujú na všetky tieto tendencie v súčasnej postcovidovej cirkvi. Pripomínajú, že spoločenstvo veriacich fyzicky zhromaždených na jedom mieste nič nenahradí. Pestrosť komunity nás totiž učí láske a pokore, nastavuje nám zrkadlo a buduje vzťahy tak, ako to Zoom nikdy nedokáže.

Autori taktiež otvárajú témy ako cirkevná disciplína, zmysluplnosť členstva, dôležitosť sviatostí a zodpovednosť každého jedného veriaceho za svoj zbor či farnosť. Veľmi potrebné čítanie v roku 2022.

C. Hansen & J. Leeman: Na zbore stále záleží
Porta Libri 2022
114 strán
*
80 %

Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať na:
Spotify, SoundCloude, Apple alebo Google podcasts.

Moju výtvarnú tvorbu môžete sledovať na:
Facebooku alebo webe.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.