Denník N

Kreatívne a pohodlné oblečenie ? Základom je kvalitná látka!

Pri výbere oblečenia ako takého je dôležité dbať na niektoré parametre, ktoré ovplyvňujú jeho kvalitu. Základným parametrom kvality oblečenia je bezpochyby kvalita materiálu. Materiál má totiž vplyv na životnosť, ale rovnako aj na to ako sa budete v danom kúsku cítiť. Prírodné materiály sú zväčša pre naše telo príjemnejšie, no na športové účely sa častejšie využívajú umelé tkaniny. Ktoré materiály sú pre bežné nosenie najvhodnejšie?

Výber správneho materiálu – prírodný alebo syntetický?

Pri výbere vhodného materiálu je viac ako nevyhnutné, aby ste dbali na zloženie. 100% prírodné materiály ako bavlna, ľan, či viskóza majú lepšie vlastnosti na bežné nosenie, čo sa týka vzdušnosti. Na leto sa v nich menej potíme a rovnako sú vhodné aj pre ľudí, ktoré majú niektoré druhy alergie. Pre citlivú pokožku sú najvhodnejšie látky, ktoré nie sú farbené, prípadne sú farbené s použitím minima chémie.

Pre niektoré účely môže byť ale omnoho vhodnejšia voľba kvalitnej látky zo syntetických materiálov. Najčastejšie sa syntetické materiály odporúčajú na športový odev, kde dokážu tvoriť naozaj funkčné a odevy do rôzneho druhu počasia. Rovnako sa však tieto materiály nenaťahajú a udržujú si svoju formu, preto sú skvelou voľbou aj na rôzne spoločenské šaty. Veľkej popularite sa tešia takéto funkčné látky aj v rámci plaviek.

Okrem takýchto čistých materiálov, ktoré sa následne dajú dobre recyklovať sa v súčasnosti často využívajú aj kombinované materiály. Napríklad ľan bez prídavku elastanu je krčivý a dosť neprispôsobivý. Prídavok takéhoto syntetického vlákna môže podporiť funkčnosť tkaniny. Najčastejšie sa pridáva práve elastan, ale aj polyester.

Vyberajte podľa požadovaného výsledku

Okrem vlastností materiálu je nesmierne podstatné aj aby ste vyberali na základe výsledného produktu. Pre pohodlné odevy je veľmi dôležité vyberať pohodlné materiály – skvelou voľbou je komfortná a odolná teplákovina. Ak na druhej strane vyžadujeme, aby látka držala svoj tvar a prispôsobila sa postave, potrebujeme zvoliť látku z prídavkom elastanu, či iného syntetického vlákna. V tomto prípade nie je obyčajná a neutrálna teplákovina vhodnou voľbou.

Teraz najčítanejšie