Denník N

Úpadok na Slovensku má riešenie. V čom je skutočná sila „zlepenca“?

Komu by ste sa dali operovať pri problémoch so srdcom? Všeobecnému lekárovi alebo špecialistovi – kardiológovi? Zaváhali ste? Nie, ani na sekundu. Ani vás to nenapadlo. Odpoveď ste vedeli hneď.

Ľudstvo je dnes tam, kde je, vďaka výmene a s ňou úzko spojenej dôvere voči cudzincom, pretože s dôverou ide výmena podstatne ľahšie a rýchlejšie. Prvou dôležitou civilizačnou činnosťou je teda výmena a druhou rovnako dôležitou je špecializácia – deľba práce. Vďaka tomu, že sa pri práci špecializujeme, si dnes môžeme užívať všetci voľný čas. Voľný čas vám nikto nezoberie a nikto nerozhodne, ako voľný čas využijete. Je každého slobodné rozhodnutie, ako so svojím životom naloží.

V čom je skutočná sila „zlepenca“?

Najmä v tom, že reformne úspešní ministri boli špecialisti – odborníci na zverenú oblasť. Nikdy to síce nebolo explicitne pomenované, no bolo jednoznačne zrejmé, ktorá strana sa ktorej oblasti venuje, pretože každá mala svoju špecializáciu. Otázkou posledných dní pre mnohé opozičné strany a ich členov je, kto je pre nich skutočnou konkurenciou. Ak viete, kto je vašou konkurenciu, je vašou povinnosťou obsadiť pozíciu na opačnej strane a to nielen pri premiérovom táraní o kvótach. Skutočnou konkurenciou pre všetky opozičné strany by mala byť iba jedna strana a to súčasná vládna.

Snaha tváriť sa, že som v tejto chvíli členom takej opozičnej strany, ktorá má najlepších odborníkov na všetko a všetkému rozumie, by bolo nepoctivé. Rozumieť všetkému a pokryť všetko dokáže iba totalitná strana. Neverím, že nároční voliči, ktorí dnes nechodia voliť, takúto populistickú stranu hľadajú.

Čo dnes môže pomôcť opozičným stranám, aby sa stali pre veľkú časť svojich stratených voličov uveriteľné a znova voliteľné?

Je najvyšší čas rozdeliť si úlohy a poctivo sa venovať jednotlivým oblastiam, pretože špecializovaná činnosť je jedným z dôležitých predpokladov pokroku. V demokracii musíte odbornosť neustále potvrdzovať. Alebo môžete chrániť „status quo“ nejakého širokého ali pašu a jeho 83 zbojníkov. V tom prípade sa Slovensko, nie, že nikam nepohne, no po dočasnej stagnácii sa pohne smerom späť. Život pozná iba dva dlhodobé stavy a to progres a regres. Úpadok v oblasti zdravotníctva je do očí bijúci a zrejmý. Všetci ho citlivo vnímame a mnohých sa aj bytostne dotýka.

Týmto sa vraciam k otázke zo začiatku blogu. Komu by ste sa dali operovať? Všeobecnému lekárovi alebo špecialistovi – odborníkovi? Dávam vám voličom do hľadáčika odborníka v oblasti zdravotníctva a člena SDKÚ-DS.

Valerián Potičný
SDKÚ-DS Valerián Potičný

Ak chcete o MUDr. Valeriánovi Potičnom a riešeniach, ktoré navrhuje vedieť viac kliknite na nasledovný odkaz:

https://www.facebook.com/Valeri%C3%A1n-Poti%C4%8Dn%C3%BD-1628055977462916/?fref=ts

P.S.: V rámci teórie chaosu motýlí efekt alebo efekt motýlieho krídla označuje veľkú zmenu vývoja systému pri minimálnych zmenách začiatočných podmienok systému. Nuž tak mávam…

Teraz najčítanejšie

Dušan Ježík

Vyjednávanie je akcia. | Vediem vyjednávania podľa pravidiel hier s pozitívnym súčtom (stratégia win-win).