Denník N

Správny výber fasádnej omietky a následná starostlivosť o ňu

Práve ste si kúpili starší rodinný dom, ktorý plánujete rekonštruovať? Alebo ste len dlhšiu dobu zanedbávali svoj aktuálny domov a premýšľate nad tým, že by sa mu zišlo trochu starostlivosti? Aby dom získal krásny a reprezentatívny vzhľad, je potrebné vykonať nielen vnútorné, ale aj vonkajšie čistenie, a to najmä na čistenie fasády.

Ak sú totiž steny fasády znečistené, celkový estetický dojem nebude taký, aký by ste si predstavovali. Okrem toho stojí za zváženie, že vrstva rias a plesní na fasáde môže spôsobiť poškodenie samotného materiálu.

Ak sa práve rozhodujete, akú fasádnu omietku si vybrať…

Steny rodinných domov bývajú pokryté vrstvou fasádnej omietky, ktorá môže mať rôzne parametre a môže byť viac či menej citlivá na nečistoty. Na nečistoty sú spravidla najcitlivejšie omietky s vyššou nasiakavosťou, medzi ktoré patria napríklad minerálne omietky. Vyššia úroveň absorpcie vody spôsobuje, že stena po daždi zostáva dlhšie vlhká a tak sa vytvára priaznivé prostredie pre riasy a plesne.

Väčšiu odolnosť voči nečistotám vykazujú omietky s nižšou nasiakavosťou, napríklad silikónové, silikátové a akrylové omietky. Ich hladký povrch sťažuje absorpciu vlhkostiznižuje priľnavosť nečistôt. Preto považujeme tento typ omietky za relatívne odolný voči nečistotám.

Okrem samotného materiálu môžu proces znečistenia ovplyvniť aj ďalšie faktory: umelé (autoplyny a továrenské emisie) a prírodné (zrážky, vietor, rastliny a hmyz).

ako vyčistiť fasádu domu ako vycistit fasadu domu

Pravidelné čistenie fasády je nevyhnutnosťou

Ak sa fasáde nevenuje dostatočná starostlivosť, časom sa omietka začne odlupovať a dom bude pôsobiť zanedbane. Na fasáde sa tiež môžu  nahromadiť riasy, plesne, machy a lišajníky – to všetko výrazne zhoršuje vzhľad domu. Udržiavanie stien v čistote, a teda pravidelné čistenie fasády, je jediný spôsob, ako ochrániť ich stavzachovať správnu farbu a štruktúru fasády po mnoho rokov.

Spôsoby čistenia fasád závisia od druhu nečistôt. Ak sa rozhodnete pre svojpomocné čistenie fasády, musíte dávať pozor, aby ste ju nepoškodili. Ak však chcete umývať a čistiť fasádu domu bez akéhokoľvek rizika, mali by ste si najať profesionála. Ušetríte tak čas a vyhnete sa zbytočnému riziku ktorý túto prácu sprevádza. Odborníci disponujú zodpovedajúcim vybavením, ako aj vedomosťami a skúsenosťami ako vyčistiť fasádu domu a nepoškodiť ju.

Teraz najčítanejšie