Denník N

Akrylátová, silikátová alebo silikónová fasáda? Pozrime sa bližšie na silikónové omietky.

Akrylátová, silikátová alebo silikónová fasáda? Pozrime sa bližšie na silikónové omietky.

Fasáda je vonkajšou viditeľnou časťou budovy. Aj keď z tejto definície vyplýva, že fasáda je len to, čo vidíme, nie je to tak úplne pravda. Fasáda je totiž celý systém vonkajšej ochrany budovy, a nie len finálna vrstva omietky. Ak sa pýtate, či zvoliť akrylát, silikát alebo silikón, ide práve o finálnu vrstvu fasádneho systému – fasádnu omietku.

Hlavnou funkciou fasády je tepelná izolácia domu. V zime je vďaka nej v dome teplejšie a v lete chladnejšie. Presne tak, ako to má byť. Fasáda dokáže ušetriť obrovské peniaze udržaním tepla v zime, ale aj solídne peniaze úsporou energie na chladenie domu v lete.

Finálna vrstva malty alebo omietky je len jednou časťou celkovej skladačky. Samotná finálna vrstva je veľmi dôležitá pre celý fasádny systém, väčšinou preto, že táto vonkajšia vrstva prichádza ako prvá do kontaktu s vonkajšími vplyvmi, ako dážď, sneh, slnko, ľad… Prakticky chráni zvyšok systému. Táto finálna vrstva sa v priebehu histórie (a aj dnes) stavala z rôznych materiálov: dreva, kovu, špeciálnych omietok, plastov. atď. Ak ale hovoríme o finálnych vrstvách omietky dnes, máme na výber štyri hlavné možnosti, a to:

  1. Minerálna omietka
  2. Akrylová omietka
  3. Silikátová omietka
  4. Silikónová omietka
čistenie silikónovej omietky ako čistiť silikónovú fasádu

Silikónové fasády

Silikónové omietkynajlepšou, ale zároveň aj najdrahšou voľbou. Základom týchto omietok je silikónová živica. Sú najvhodnejšie pre budovy, ktoré sú vystavené extrémnym poveternostným vplyvom, pre domy s plochou strechou, domy postavené na mieste, kde môžu ľahko vlhnúť steny, domy v oblastiach s častými dažďami a hmlami. Napriek tomu, že predstavujú najlepšiu voľbu medzi fasádami, čistenie silikónovej omietky je niekedy nevyhnutné, aby sa predišlo jej poškodeniu a zničeniu.

Výhody silikónových omietok:

  1. výber farieb
  2. stálofarebnosť
  3. odolnosť proti znečisteniu
  4. odolnosť voči riasam
  5. jednoduché čistenie fasády

Ako sme už spomenuli, jedinou jej nevýhodou je vysoká cena. Keď už ste investujete peniaze do tohto riešenia, dôležité je nezanedbať pravidelnú starostlivosť a už vopred myslieť na to, ako čistiť silikónovú fasádu.

Teraz najčítanejšie

Valmax

Profesionálne čistenie fasád. Šetríme Váš čas aj peniaze.

Tento blog je platený.