Denník N

Rozmýšľate, ako vyčistiť fasádu domu?

Rozmýšľate, ako vyčistiť fasádu domu

Dážď a vietor prinášajú nečistoty, ktoré sa hromadia a zostávajú na strechách a fasádach budov. Pravidelné čistenie fasády prispieva ku krásnemu vzhľadu, ale aj k jej dlhej životnosti. Prezradíme vám, ako umývať fasádu a prečo sa to oplatí.

Pravidelná starostlivosť o fasádu vám ušetrí starosti i financie

Každá fasáda sa skôr či neskôr zašpiní. Nečistoty prináša dážď, vietor, lišajníky, machy aj zvieratá. Z tohto dôvodu fasáda časom stráca svoju pôvodnú farbunahromadené nečistoty môžu spôsobiť škody, ako napríklad trhliny, praskliny či opadávanie omietky. Pravidelné čistenie predĺži životnosť fasádyušetrí vám náklady na renováciu. Je však tiež dôležité nechať túto prácu na odborníkov.

Postup pri profesionálnom čistení fasády

Keď si dohodnete umývanie fasády, príde sa na ňu najprv pozrieť skúsený majster. Zistením miery znečistenia, druhu nečistôt, prístupnosti povrchov a ďalších faktorov bude vedieť odhadnúť najvhodnejšie postupy, čistiace prostriedky a samozrejme aj náklady na čistenie. Profesionálne čistenie fasád zahŕňa: umývanie fasády, odstraňovanie rias, lišajníkov, machov a plesní, ako i finálnu ochranu fasády. V prípade potreby je možné vypracovať dlhodobý plán pre údržbu fasády. A prečo by ste mali nechať čistenie na profesionálov? Pri neodbornom čistení totiž môže dôjsť k nenávratnému poškodeniu fasády.

umývanie fasády umyvanie fasady

Prostriedky na čistenie fasád

Fasády sa vyrábajú z rôznych materiálov, preto si ich čistenie vyžaduje rôzne postupy, zariadenia a prostriedky na čistenie fasád. Každý čistič fasád obsahuje aktívne zložky, ktoré sú prispôsobené konkrétnym materiálom. Veľmi silné kyseliny sa používajú na čistenie špinavej bridlice, tehál, terakoty a čadiča. Na znečistené citlivé fasády z vápenca, pieskovca, betónu, mramoru alebo omietky sa výborne hodia silné alkalické prostriedky. V ojedinelých prípadoch, ak fasáda nie je veľmi znečistená, je možné umyť ju iba teplou vodou pomocou vysokotlakového čističa.

Pravidelným umývaním fasády zabezpečíte dlhú životnosť materiálu, ušetríte náklady na opravu a váš domov bude vždy vyzerať čisto a sviežo. Ak sa rozhodnete vyčistiť svoju fasádu alebo strechu, môžete nás kontaktovať na www.cistime-fasady.sk . Viac rád na túto tému nájdete na našej stránke.

Teraz najčítanejšie