Denník N

Čo je to ecommerce?

e commerce

Ecommerce alebo elektronické obchodovanie zaznamenalo počas pandémie vysoký rast. Podnikatelia tak získali jedinečnú príležitosť založiť si svoj internetový obchod a začať s predajom v ideálnom čase. Tu je všetko, čo potrebujete vedieť o e commerce.

Možno si práve teraz hovoríte: „e commerce, čo je to?“ Nie je to také zložité, ako sa to možno zdá. Jednoducho povedané, e commerce je proces predaja tovaru a služieb cez internet. Zákazníci prichádzajú na webovú stránku a nakupujú výrobky pomocou elektronických platieb. Po vykonaní objednávky obchodník tovar odošle alebo poskytne službu.

Ako to funguje?

Elektronický obchod funguje na rovnakých princípoch ako fyzický obchod. Zákazníci prídu do vášho elektronického obchodu, prezrú si produkty a nakúpia. Veľkým rozdielom je, že na to nemusia vstať z gauča a vaša zákaznícka základňa nie je obmedzená na určitú geografickú oblasť alebo región.

online shopping

Aké sú plusy e commerce?

  • Na prevádzku eshopu potrebujete menej nákladov ako na vedenie fyzického obchodu. Peniaze, ktoré by ste minuli na nájom, opravy a iné potreby môžete investovať napríklad do marketingu. Napíšte do vyhľadávača napríklad „marketingová agentúra Bratislava“ a investujte do profesionálnych služieb.
  • Eshop funguje 24 hodín denne a 7 dní v týždni. Nemáte obmedzené otváracie hodiny a nepotrebujete žiaden personál. Zákazníci môžu robiť objednávky kdekoľvek a kedykoľvek.
  • Je jedno, či je sídlo vašej firmy v metropole alebo malom meste. Zákazník vás môže vyhľadať aj z druhého konca sveta. Teda ak ponúkate dopravu aj tam.
  • Keď predávate produkty online, zhromažďujete množstvo údajov o zákazníkoch, od adries až po e-maily. Môžete tiež získať informácie o ich nákupných preferenciách. Tieto poznatky využijete na zacielenie propagačných akcií a zliav pre verných zákazníkov.

Foto: elements.envato.com

Teraz najčítanejšie