Denník N

Na záver Fierté Montréal

Prijatie, rovnosť a láska sú univerzálne kresťanské hodnoty.

Končí sa obdobie festivalov a pochodov rovnosti. V Montreale bol festival pred pár týždňami. Samotný pochod, plánovaný na nedeľu, bol síce zrušený, ale sprievodné akcie prebiehali bez zmeny. Síce som sa na ničom nezúčastnil, ale v nedeľu, keď mal festival Fierté Montréal vrcholiť, som zašiel do Kostola sv. apoštola Petra (Paroisse Saint-Pierre-Apôtre) v montrealskom Village. Tento kostol je tzv. église ouverte, teda otvorený kostol, prístupný pre každého.

Na omši nebolo nič zvláštne, ale chcel som sa podeliť s jedným obrázkom. Počas kázne kňaz predstavil dar od farníka, kde je na plátne krucifix zahalený v dúhových farbách. Dielo symbolizuje otvorenú náruč, prijatie, rôznorodosť, pochopenie, hrdosť a univerzálnosť. Teda hodnoty, ktoré sú základom kresťanského učenia a bez dlhšieho hľadania ich nájdeme kdekoľvek v Biblii. Jednoduché a efektné.

Veľa prítomných si tento obraz prišlo po omši pozrieť a odfotiť. Popravde, takýto obraz patrí do každého kresťanského kostola. Snaď sa ním inšpirujú aj slovenské farnosti.

Teraz najčítanejšie