Denník N

Projekt 4 domčeky za 4 týždne: „Máme podmienky o akých sa nám ani nesnívalo“

Na Ukrajine sa Galina venovala opusteným zvieratám, liečili ich, sterilizovali a hľadali im nové rodiny. Keď začala vojna, bolo u nej veľa zvierat, traja psi, 31 mačiek a všetky ich zobrala so sebou na Slovensko, žiadne zviera nenechala na Ukrajine. Všetky ich ľúbi, preto je veľmi vďačná našej krajine, že sme ich prijali. Vďaka projektu 4 domčeky za 4 týždne môže ráno vyjsť von do svojej záhradky, vypiť si kávu, pokochať sa pohľadom na to, aký kvalitný a plnohodnotný život má ona a jej zvieratá.

„Volám sa Galina, na Ukrajine sme sa venovali opusteným zvieratám, liečili ich, sterilizovali a hľadali im nové rodiny. Keď začala vojna, bolo u mňa so synom veľa zvierat – traja psi, 31 mačiek a všetky sme ich zobrali so sebou na Slovensko, žiadne zviera sme nenechali na Ukrajine. Všetky ich ľúbime a všetky sme chceli zachrániť, preto sme veľmi vďační tejto krajine, že nás prijala. Sme vďační dobrovoľníkom, ktorí nám pomohli, i útulku, ktorý nám podal na začiatku pomocnú ruku, pomohli nám nájsť si dočasne ubytovanie, nejaký čas sme všetku pomoc mali od nich, boli sme pod ich záštitou.

Potom sme boli veľmi radi, že sme spoznali Veroniku s jej projektom 4 domčeky za 4 týždne. Teraz bývame ja, Olena a Táňa v štyroch domčekoch vedľa seba ako susedky. Dlho sme nevedeli nájsť ubytovanie s takým množstvom zvierat. Všeobecne je ťažké nájsť ubytovanie a s toľkými zvieratami je to jednoducho nereálne. Už som nevedela, čo robiť. Hľadali sme ubytovanie, dokonca aj v iných krajinách – nezáležalo nám, v akej budeme krajine, hlavné bolo, aby sme mohli bývať spolu so zvieratami.

Bohužiaľ sme v žiadnej krajine nenašli podobný projekt, kde by bolo možné bývať spolu so zvieratami a môcť sa o nich starať. Sme veľmi vďačné – nielen, že nám túto možnosť poskytli, ale taktiež nám vytvorili také podmienky, o ktorých sa nám ani nesnívalo. Máme tu všetko, aj zvieratá majú všetko, dokonca aj voliéry. Majú dostatok miesta v domčeku, pomohli nám s krmivom a so všetkým, viac neviem, čo si želať. Ráno môžem vyjsť von, vypiť si kávu, pokochať sa pohľadom na to, aký kvalitný a plnohodnotný život majú moje zvieratá. Teším sa, že sú šťastné.

Takýchto projektov by bolo treba viac, bolo by fajn, keby toto niekto videl, inšpiroval sa a začal tiež podobný projekt. Pretože ľudia, ktorí skutočne chceli zachrániť zvieratá, veľa zvierat aj zobrali, bohužiaľ nemajú s nimi kam ísť. Zvieratá sú taktiež živé stvorenia, ktoré tiež umierajú vo vojne a tiež potrebujú pomoc. Tiež ich treba zachrániť, každý život je cenný a tiež tu potrebujú nejaké prístrešie. Preto by bolo fajn, ak by takýchto projektov bolo aj v iných krajinách viac.“

Pár slov na záver od realizátorky projektu, Veroniky Koníkovej:

Tento projekt sa mi podarilo uskutočniť vďaka tomu, že mám skvelú rodinu, ktorá sa zapriahla od začiatku do plánovania a prác a vďaka veľkému množstvu perfektných ľudí, ktorých som stretla všade naokolo. Od začiatku nám chodili pomáhať dobrovoľníci, mnohé materiály sa nám podarilo zohnať veľmi lacno a väčšinu nábytku sme dostali darom. Najväčšie stavebné práce, ploty a nákup materiálu sa nám podarilo zabezpečiť vďaka tomu, že na tento projekt máme spustenú verejnú zbierku na https://www.donio.sk/4-domceky-za-4-tyzdne.

Čo nám ešte chýba, aby sme sa úspešne dostali do finále, je dostať sa na cieľovú sumu 8000€. V tom mám spočítané, že sa nám podarí dokončiť oplotenie u Galiny, zopár drobností, ktoré nám chýbajú vnútri domčekov a hlavne zhruba 2000€ bude stáť spevniť vstupnú cestu.  Veľmi by som poprosila, keby každý, kto môže podarovať buď financie, alebo drvený kameň na spevnenie prístupovej cesty, nám pomohol do tejto zimy dokončiť záverečné práce na našom projekte. Budem veľmi rada, ak nám to pomôžete dotiahnuť do finále, už nám veľa nechýba do konca 😊

Kto máte k dispozícii voľnú časť pozemku s prístupom k základným sieťam a chceli by ste sa inšpirovať našim projektom, neváhajte sa na mňa obrátiť, rada Vám poradím. Samotné kontajnerové domčeky sú najmenší problém, dajú sa prenajať, prípadne zakúpiť úplne nové aj na splátky, alebo zohnať repasované za polovicu ceny.

Teraz najčítanejšie

Veronika Koníková

Vždy som žila aktívnym životom a snažím sa angažovať pre dobré veci. Mojimi témami sú lesy, ochrana prírody, ľudia a pomoc opusteným zvieratám. Profesionálne sa pohybujem v téme životného prostredia a študujem lesníctvo. Svojim prvým povolaním som však sociálny pracovník a toto poslanie vykonávam vždy keď treba. Svoj voľný čas preto využívam naplno a angažujem sa aj v dianí tretieho sektora.  Za našu dobrovoľnícku aktivitu vo Zvieracom hotspote na hraniciach pre pomoc ľuďom z Ukrajiny s domácimi zvieratami sme prebrali ocenenie Animal hero Slovakia 2022. S mojou rodinou som tesne po vypuknutí vojny realizovala tiež projekt vytvorenia kontajnerového bývania pre utečencov z Ukrajiny "4 domčeky za 4 týždne". Po roku kontajnerového bývania sme pre naše 3 odídenkyne a ich 40 zachránených zvierat vytvorili trvalé bytové jednotky na dlhodobé bývanie tak, aby mohli u nás ostať aj niekoľko rokov.